Dobré trávení je základem zdraví každého z nás.
Ovšem na tenhle fakt často zapomínáme, zvlášť když máme před sebou hory jídla, a opět si ho připomínáme, až když se tělo samo ozve.
Naštěstí i zde můžeme nabídnout přírodní pomoc a doporučit tyto bylinky na žaludek.
Puškvorec obecný
Máte-li špatné trávení, není lepšího přírodního žaludečního léku než právě puškvorce.
Moudří čínští bylinkáři kdysi nazvali puškvorce prodlužovatelem života. Svojí hořkou, ostře kořeněnou chutí je přímo předurčen k léčbě trávicího traktu a žaludku a je také častou přísadou do různých bylinkových likérů.
Puškvorec podporuje látkovou výměnu, odstraňuje střevní koliku, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, pomáhá léčit vředy žaludku a dvanácterníku a dokonce působí preventivně proti rakovině.
Puškvorec nikdy nevařte! Bylinku vždy jen mírně zahřejte a poté macerujte minimálně osm hodin.
Žaludeční čaj:
Smícháme 5 dílů kořene puškvorce, 4 díly natě pelyňku, 4 díly listu vachty, 3 díly natě máty, 3 díly natě zeměžluči a 3 díly plodu jalovce. Do půllitru vlažné vody dáme 1 lžíci směsi a necháme nejlépe přes noc odstát. Poté trochu zahřejeme – nevaříme – přikryjeme a necháme 20 minut louhovat. Hotový čaj přecedíme a pijeme pár doušků 15-25 minut před jídlem. Čaj užíváme maximálně dva týdny v kuse, poté na dva týdny vysadíme.
Pelyněk pravý
Pelyněk je jedna z nejvíc hořkých bylinek vůbec, díky čemuž patří mezi kmenové léčivé rostliny právě na žaludeční a zažívací potíže.
Pelyňkový čaj pomáhá při zkaženém žaludku, při otravách zkaženými potravinami, při nevolnosti, osvědčil se také jako pomocník při poruchách tvorby žaludeční kyseliny.
Jelikož jsou účinky pelyňku velmi silné, dbejte na správné dávkování. V malých dávkách bylinka uklidňuje, v silnějších vyvolává nervozitu. Nesmí být užíván těhotnými a kojícími ženami!
Čajová směs na zkažený žaludek:
Smícháme 5 dílů natě pelyňku, 4 díly natě zeměžluči, 4 díly natě benediktu, 4 díly natě máty, 3 díly semena ostropestřce, 3 díly květu heřmánku a 3 díly plodu jalovce. Dvě polévkové lžíce směsi zalejeme půllitrem právě vroucí vody a necháme 20minut v přikryté nádobě louhovat. Přecedíme a pijeme po celý den v malých dávkách přibližně každou hodinu. V průběhu užívání čaje nic nejíme. Jakmile nejhorší potíže odezní, můžeme začít s pomalou konzumací ovoce.
Zeměžluč okolíkatá
I zeměžluč okolíkatá je velmi hořké chuti, charakteristickou pro většinu bylin využívaných k léčbě zažívání.
Zeměžluč všestranně posiluje (zkažený) žaludek, zlepšuje trávení, odstraňuje pálení žáhy, zlepšuje látkovou výměnu a zvyšuje peristaltiku střev. Díky obsaženým hořčinám podporuje vylučování žaludečních šťáv a tím zvyšuje i chuť k jídlu.
Zeměžluč léčí choroby žaludku sama o sobě, přidáte-li k ní však i jiné hořké žaludeční byliny, její účinky se ještě znásobí.
Čaj na zánět žaludku:
3 čajové lžičky natě přelijeme půllitrem vroucí vody a necháme cca 5minut louhovat. Poté přecedíme a pijeme denně nalačno jeden hrneček teplého čaje. Zeměžluč může při vyšších dávkách vyvolat zvracení nebo průjmy, neboť působí na žaludek velmi intenzivně. Proto buďte při užívání opatrní!
Bazalka pravá
Bazalku lze používat jak koření tak i jako léčivou bylinku a vždy tělu prospěje. Perfektní bylinka do kuchyně!
Bazalkový čaj je vhodný při žaludečních potížích způsobených užíváním syntetických léků. Má protizánětlivé účinky při nemocech žaludku, podporuje činnost žaludku a chuť k jídlu, pomáhá při žaludečních křečích.
Bazalkový odvar:
1 polévkovou lžíci sušené bazalky zalijeme čtvrtlitrem vařící vody a vaříme 10minut. Čaj necháme 15minut louhovat. Odvar pijeme při poruchách trávení 3x denně po jídle.
Vachta trojlistá
Vachta trojlistá, lidově nazývaná „hořký jetel“, se používá k léčebným účelům už od 17. století. Její listy se především přidávaly do hořkých žaludečních likérů podporujících chuť k jídlu.
Vachta normalizuje vylučování žaludeční kyseliny, pomáhá léčit zkažený žaludek a žloutenku. Doporučuje se také při nechutenství, střevních kolikách a onemocnění jater.
Vachta má velmi silné účinky, proto se doporučují nižší dávky. Užívá se nálev z 2-3 polévkových lžic řezané, sušené vachty na šálek vody. Pijeme jeden šálek obden.
Čaj, či čajové směsi s přídavkem vachty nepijte dlouhodobě. Zcela nevhodný je pro těhotné ženy!
Proskurník lékařský
Proskurník obsahuje léčivé slizové látky, které zmírňují pálení žáhy a chrání žaludeční sliznici. Je osvědčenou přísadou do čajových směsí určených k léčbě žaludečních a dvanácterníkových vředů.
Nejúčinnější částí proskurníku je kořen, nicméně k léčebným účelům můžete využít i listy a květy.
Čajová směs na žaludeční a dvanácterníkové vředy:
Smícháme 5 dílů kořene proskurníku, 5 dílů listu benediktu, 4 díly rozdrceného kořene kostivalu, 3 díly kořene puškvorce, 3 díly natě světlíku, 3 díly natě kokošky pastuší tobolky, 3 díly natě zeměžluči a 3 díly květu heřmánku. Dvě polévkové lžíce směsi vložíme do půllitru vlažné vody a necháme 6-8hodin macerovat. Z macerátu odlijeme cca 3dl, zbytek minutu povaříme. Po vychladnutí oba maceráty smícháme, přidáme 20 kapek arnikové tinktury a popíjíme po malých doušcích v průběhu celého dne.
Máta peprná
Máta peprná pochází z Velké Británie a je křížencem několika druhů máty. Pro svoji líbeznou mentolovou vůni, zvláštní chuť a blahodárné účinky patří k nejpoužívanějším bylinkám.
Uplatňuje se především při všech žaludečních potížích. Uvolňuje křeče žaludku, pomáhá odstranit žaludeční neurózu, zvyšuje zdravou žaludeční sekreci a zmírňuje plynatost a pálení žáhy.
Čaj na slabost zažívacích orgánů:
Smícháme 5 dílů natě máty, 5 dílů natě vachty, 4 díly oddenku, puškvorce, 4 díly natě benediktu, 4 díly natě meduňky, 3 díly květu heřmánku a 3 díly natě řepíku. Dvě polévkové lžíce čajové směsi zalijeme půllitrem vařící vody a necháme 15minut v přikryté nádobě louhovat. Přecedíme a pijeme 3x denně třetinu množství, 20-25minut před jídlem.
Meduňka lékařská
Meduňka je jednou z mála nehořkých bylinek, která uklidňuje žaludek i celý organismus.
Uvolňuje křeče žaludku, tiší žaludeční sliznici, pomáhá při žaludečních neurózách, s nimiž jsou spojeny další potíže jako nevolnosti, pálení žáhy a nechutenství. Díky svým výborným hojivým vlastnostem se využívá k doléčení podrážděného žaludku.
Šálek meduňkového čaje před spaním uvolní nejen vaši mysl, ale i tělo. Meduňku můžete užívat i ve formě vína nebo tinktury.
Tužebník jilmový
Tužebník jilmový je skromná bylinka rostoucí planě téměř v celé Evropě i Asii.
Je vynikajícím pomocníkem při poruchách trávení, pálení žáhy, překyselení žaludku (snižuje kyselost žaludečních šťáv), pomáhá také při léčbě žaludečních vředů a zánětů žaludku dokáže i podpořit chuť k jídlu.
Tinktura z tužebníku:
130g sušené natě tužebníku naložíme na 3 týdny do 1 litru 50% alkoholu. Denně protřepeme, poté scedíme a užíváme 3x denně 20 kapek do vody nebo čaje. Tinktura obsahuje alkohol, proto není vhodná pro těhotné a kojící ženy a děti!
Řebříček obecný
Řebříček obecný, známý též pod názvem myší chvost, patří zcela jistě mezi nejstarší léčivé rostliny. Vyznačuje se nahořklou a poněkud slanou chutí.
Řebříčkový čaj zlepšuje trávení, odstraňuje pálení žáhy, pomáhá léčit žaludeční neurózu. Podporuje vylučování žaludečních šťáv, pomáhá při žaludečních křečích a blahodárně působí také při léčbě vředových onemocnění žaludku a dvanácterníku.
Dlouhodobější užívání řebříčku se nedoporučuje, neboť obsahuje (stejně jako pelyněk nebo šalvěj) toxický thujon, který může ve vyšších dávkách vyvolávat nervové poruchy.
Čaj na žaludeční potíže:
Vrchovatou čajovou lžičku řebříčku zalijeme čtvrt litrem vařící vody a necháme odstát. Poté přecedíme a pijeme po doušcích ráno a večer po jednom šálku.
Pampeliška lékařská
Smetánka lékařská, jak se pampelišce také říká, je považována spíše za plevel, neboť roste opravdu všude. Ovšem léčivá je celá rostlina, zejména pak kořen, který obsahuje mléčnou, lepivou tekutinu s obsahem hořčiny taraxacin.
Pampeliška příznivě ovlivňuje tvorbu žaludečních kyselin, zvyšuje vylučování a tvorbu žluči a zlepšuje chuť k jídlu při žaludečních potížích.
Čaj na překyselený žaludek:
3 lžičky nadrobno nasekaného sušeného kořene pampelišky vsypeme do čtvrtlitru vody. Necháme přejít varem, 15 minut vylouhovat, poté přecedíme. Pijeme dva šálky vlažného čaje denně.
Hřebíčkovec vonný
Hřebíčkovec pomáhá při žaludeční nevolnosti, ulevuje žaludku při přejedení, podporuje metabolismus a chuť k jídlu, zmírňuje pálení žáhy. Díky svým antiseptickým účinkům se také osvědčil při léčbě žaludečních katarů.
Sušené pupeny hřebičkovce, známé hřebíčky, se sice používají především jako koření, ale právě odvary z nich jsou léčivé. Stejně tak tinktury a masti.
Hřebíček byste měli užívat s mírou a to buď v jídle, nebo jako součást čajových směsí.
Zázvor pravý
Zázvor příznivě působí při žaludečních nevolnostech i těch způsobených jízdou, také podporuje chuť k jídlu a normalizuje funkci zažívacího ústrojí.
Obsahuje hořčiny, které jsou velmi silné, proto se nesmí užívat při žaludečních a dvanácterníkových vředech, v těhotenství a při kojení!
Zázvor můžete užívat čerstvý, sušený nebo ve formě tinktury.
Zázvorová tinktura:
200g čerstvého zázvoru očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Každý plátek namažeme z jedné strany tenkou vrstvou medu a vložíme do vymytých sklenic. Na zázvor nakapeme šťávu z půlky citrónu, zalijeme kvalitní vodkou do 40% obsahu alkoholu, sklenice uzavřeme a necháme cca dva týdny v chladnu a temnu zrát. Hotovou tinkturu užíváme preventivně v dávce 2-3 kapky denně ráno na lačný žaludek.
Sléz maurský
Sléz maurský je šlechtěná odrůda slézu lesního. Jeho léčivou částí je květ i list. Sléz si úspěšně poradí se zánětem žaludku a střev, léčí vředová onemocnění žaludku, zmírňuje jeho podráždění a má mírně projímavý účinek.
Čaj z květu slézu:
1 polévkovou lžíci květu zalijeme čtvrtlitrem horké vody a necháme cca 8 minut louhovat. Čaj přecedíme a popíjíme teplý po doušcích několikrát denně.
Anýz vonný
Anýz je pronikavě vonící bylinka, která nachází své uplatnění v kuchyni i v léčitelství.
Anýz má tišící účinky při žaludečních a střevních kolikách, povzbuzuje vylučování trávicích enzymů, pomáhá zklidnit podrážděný žaludek, zmírňuje křeče, tlumí žaludeční nevolnost.
Jako první pomoc při nevolnosti rozkousejte jedno nebo více semínek anýzu.
Anýzový nálev a odvar:
Nálev – Čajovou lžičku anýzu zalijeme čtvrtlitrem vroucí vody a necháme 10minut odstát.
Odvar – 1-2 čajové lžičky semen vaříme 10minut v půllitru vody. Nálev, či odvar užíváme 3x denně.
Kopr vonný
Kopr je jedním z nejběžnějších koření, jako léčivka je poněkud nedoceněný, byť jsou jeho léčebné účinky nepopíratelné.
Kopr povzbuzuje činnost žaludku a střev, zvyšuje chuť k jídlu, tlumí křečovité bolesti v břiše, zklidňuje rozbouřený žaludek. Odvar z kopru pomáhá při žaludečních nevolnostech v těhotenství a nevolnostech při cestování autem či jinými prostředky.
Kmín kořenný
Kmín je známý a hojně používaný již od raného středověku, dokonce mu byly přisuzovány i magické schopnosti.
A dnes víme, že „magické schopnosti“ opravdu má! V semenech obsažené silice uvolňují žaludeční a střevní křeče, usnadňují trávení, pomáhají při vylučování žaludečních šťáv a tlumí nadýmání.
Malá dávka kmínu po těžkém jídle usnadní trávení, navíc osvěží dech.
Málokdo také ví, že se kmín přidaný do vody při vaření brambor nepoužívá primárně k dochucení přílohy, ale kvůli své schopnosti neutralizovat škodlivý solanin, který je obsažený hlavně v klíčících a zelených bramborách.
Majoránka zahradní
Sláva majoránky sahá hluboko do minulosti, kde ji znali a užívali již staří Egypťané a Římané.
Majoránka obsahuje látky podporující trávení, ulevuje při žaludečních a střevních křečích, podporuje chuť k jídlu a tvorbu žaludečních šťáv a také blahodárně působí při nadýmání.
Čaj z majoránky:
2 čajové lžičky suché drcené natě přelijeme čtvrtlitrem vroucí vody a necháme 15minut louhovat. Při žaludečních křečích a nadýmání pijeme jeden šálek denně.
Oregano
Oregano neboli dobromysl obecná má svůj původ ve Středomoří, avšak dnes je již rozšířen po celém světě. Je příbuznou majoránky, ačkoliv se chuťově liší.
Dobromysl výborně působí na žaludek, upravuje jeho činnost, zvyšuje vyměšování žluči, podporuje chuť k jídlu, trávení a pomáhá při žaludeční neuróze.
Řepík lékařský
Řepík je vhodný k léčbě chronických zánětů žaludku a dvanácterníku, podporuje také tvorbu žaludečních šťáv a žluče.
Léčivou částí řepíku je horní, měkká část lodyhy a listy. Obsahuje významné látky jako hořčiny, třísloviny a flavonoidy.
Řepík nemá žádné vedlejší účinky, lze jej užívat dlouhodobě. Vhodný je též pro těhotné a kojící ženy.
Heřmánek pravý
Můžete si být jistí, že všestranná bylinka jako je heřmánek, prospívá celému našemu tělu, žaludek nevyjímaje.
Máte-li překyselený žaludek (pálí vás žáha), uvařte si heřmánkový čaj. Stačí zalít lžíci bylinky čtvrtlitrem vroucí vody, nechat 15 minut louhovat a pít 2x-3x denně. Účinek se brzy dostaví, neboť právě v oblasti zažívacího traktu má heřmánek silné protizánětlivé účinky.
Až vám bude líp, měli byste také zjistit příčinu bolesti žaludku, abyste se jí pro příště mohli vyvarovat.
A za všech okolností pamatujte: Dobré zažívání je základem pevného zdraví!
foto: scribbletaylor, Ettore Balocchi, Tony Austin, .Bambo., color line, Nuuuuuuuuuuul, andresmh, Helmut W. Klug, Peter aka anemoneprojectors, free photos & art