Česky:
Anýz vonný (bedrník anýz) |
Latinsky:
Pimpinella anisum |
Slovensky:
aníz voňavý |
Anýz vonný je známý také jako bedrník anýz, který pochází původně z Asie. Ve středověku byla tato bylinka používaná také jako afrodiziakum nebo jako účinný prostředek k osvěžení dechu. Jde o jednoletou bylinku s pronikavou vůní dosahující výšky mezi 30 až 60 cm. Dnes už neroste divoce tak hojně jako dřív a je proto spíše pěstovanou bylinkou, které se nejvíce daří na slunných a teplých stanovištích.
Léčivé účinky
- Dezinfekční, antiseptické a antibakteriální účinky.
- Lék na kašel a bolavé průdušky.
- Prospěšný při žaludečních obtížích.
- Zmírňuje křeče.
- Působí proti střevním parazitům.
- Podporuje tvorbu mateřského mléka.
- Pomáhá na zánět horních cest dýchacích.
Pěstování
Pokud se rozhodnete pěstovat anýz doma, začněte s výsevem v únoru či březnu. Anýzu postačí květináč za oknem, kde se mu daří nejlépe a vydrží tak po celý rok. Volný výsev do zeminy je vhodné nechat až na duben. Klíčení je u anýzu zdlouhavé. Může trvat až 28 dní. Pro klíčení vyžaduje tmu, proto se ho nebojte zeminou více zahrnout. Nejvhodnější je pro pěstování anýzu vápenitá propustná zemina na slunném stanovišti, protože k plnému dozrání potřebuje anýz dostatek sucha a tepla. Po dosažení výšky přibližně 20-ti centimetrů je vhodné bylinku mulčovat.
Sběr
Sklizeň anýzu se skládá ze dvou fází. V té první probíhá sběr čerstvých listů v průběhu léta a k druhé dochází v okamžiku tvorby prvních semen. Poznáte to tak, že květenství anýzu začne hnědnout. Seříznutý anýz se sváže do malých svazků a suší se zavěšený vzhůru nohama. Pod takto zavěšené bylinky musíte umístit nějaký papír nebo látku, která bude zachytávat padající semínka. Ta můžete využít k přípravě čaje nebo k dalšímu výsevu.
Recepty
Anýzový čaj na trávení: Čaj z anýzu je vhodný jako první pomoc při problémech s trávením nebo žaludeční nevolnosti. Stačí jednu kávovou lžičku semen přelít cca 150 – 200 ml horké vody a nechat louhovat přibližně 10 – 15 minut. Poté scedíte. Doporučuje se vypít šálek anýzového čaje dvakrát denně, nejlépe ráno a večer. Čaj chutná lépe dokud je teplý.
Míchaný prášek s anýzem: Tento prášek je vynikající proti nevolnosti. Smíchejte lžičku anýzových semínek, lžičku fenyklových semínek, půl lžičky skořice a lžičku kořene hořce žlutého. Všechny přísady rozemelte na prášek, který můžete při pociťované nevolnosti užívat až dvakrát denně na špičku nože. Dobře zapijte čistou vodou.
Anýzové podmáslí na žaludek: Na tento recept potřebujete lžičku drcených anýzových semen a přibližně 2 dl podmáslí. Je to vynikající pomoc při náhlém pocitu podrážděného žaludku, pokud vám nějaké jídlo dobře nesedne. Podmáslí ohřejte, nasypte do něj drcený anýz a nechte vše přibližně 15 minut odležet. Poté po douškách popíjejte.
Čaj pro kojící maminky s anýzem: Tento čaj je skvělý prostředek pro zvýšení kvality i tvorby mateřského mléka. Potřebujete pro jeho přípravu lžičku anýzu, fenyklu, jestřabin a 3 dl vroucí vody. Směs zalijete vroucí vodou a vše necháte 10 minut louhovat. Po přecedění popíjejte po douškách v průběhu dne.
Anýzový odvar na oční záněty: Pokud vás trápí opakované oční záněty, vyzkoušejte anýzový odvar pro vyplachování očí. Lžičku anýzových semínek zalijte 2 dl vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Opakujte vyplachování několikrát denně.
Anýzová hydratující maska: Ke speciální obličejové masce potřebujete přibližně půl lžičky tlučeného anýzu, lžíci tučného tvarohu a lžíci nastrouhaného jablka. Všechny ingredience smícháte dohromady a nanesete na obličej a dekolt. Po 20-ti minutách jednoduše opláchnete čistou vodou.
Kontraindikace:
Neužívejte při prokázané přecitlivělosti na anýzový olej, při vředových onemocněních, akutní gastroenteritidě, akutním onemocnění ledvin a v případě, že se u vás někdy v minulosti vyskytlo vnitřní krvácení. Nedoporučuje se rovněž v těhotenství, vzhledem k nedostatku dostupných údajů o jeho bezpečnosti.
Více informací o bylinkách najdete na bylinkopedie.cz