Taky vám už doktor řekl, že si máte dávat pozor na cholesterol?
Nejste v tom samu, zvýšená hladina cholesterolu je častým problémem dnešní populace.
Ale jak už to na Bylinkopedii bývá, i pro cholesterol máme odpověď!
Borůvky
Borůvky jsou nejen výborným ovocem, ale také pomáhají snížit cholesterol a cukr v krvi. Může za to především antioxidant pterostilben.
Obsahem živin a cenných látek se řadí borůvky k nejcennějšímu ovoci. Dopřát si můžeme jak ty naše, tak i kanadské. Podobný účinek mají brusinky.
Tip: Pokud z borůvek chcete získat maximum, zmrazte si je.
Cibule
Cibule patří mezi tradiční zeleninu, obsahuje mnoho cenných látek, a v kuchyni je opravdu nedocenitelná – stejně jako na snížení cholesterolu.
Cibulový nápoj:
Smícháme šťávu z 300 gramů cibule s půl litrem bílého vína a osladíme 100 gramy medu. Každý večer je dobré dopřát si jednu skleničku tohoto nápoje.
Čekanka
Čekanka je jednou z nejúčinnějších bylinek s léčivými účinky na mnoho civilizačních onemocnění.
Konzumace čekanky vede k omezení ukládání tuků a snížení hladiny cholesterolu. Tuky jsou navázány a odvedeny z těla ještě předtím, než se stihnou uložit.
Čekanka je i výbornou prevencí rakoviny tlustého střeva a zamezuje ukládání nebezpečných kovů v těle. Stimuluje činnost žlučníku, jater a slinivky, působí detoxikačně.
Čekanku můžeme použít do zeleninových salátů, ale pozor, pouze nezelené světlé listy, které nejsou hořké. Čekanka se hodí i k zapékání nebo jako příloha k masovým pokrmům.
Kotvičník zemní
Kotvičník má zcela výjimečný obsah účinných látek a široké možnosti využití. Směs fytosterolů, kterou obsahuje, patří v přírodě k nejefektivnějším.
Dokáže kromě jiného snížit hladinu tuků v krvi. Užívá se například při ischemické chorobě srdeční, ateroskleróze a vysokém krevním tlaku.
Zajímavostí je, že tato bylina dokáže u mužů zvýšit hladinu testosteronu a u žen zase estrogenu v krvi. Není vhodná pro těhotné nebo kojící ženy a pro děti.
Tinktura z kotvičníku:
Hrst sušeného nebo čerstvého kotvičníku dáme do uzavíratelné nádoby a zalijeme alkoholem, nejlépe šedesátiprocentním. Necháme stát na tmavém místě při pokojové teplotě 14 dní. Každý den protřepeme. Poté scedíme a můžeme začít užívat v množství 2-4 kávové lžičky denně.
Lněné semínko
Lněné semínko je nejen skvělou zdravou svačinkou, ale také obsahuje prospěšné látky, především kyselinu linolenovou, která pomáhá odstraňovat cholesterolové usazeniny z cév.
Lněná semínka můžete zobat mezi jídly nebo si z nich udělat nápoj.
Nápoj z lněného semínka:
2 polévkové lžíce lněného semínka zalijeme půl litrem vroucí vody a necháme stát 1,5 hodiny. Poté vypijeme.
Česnek
Česnek je opravdu všelék. Dokáže mimo jiné snižovat hladinu LDL cholesterolu, zvyšovat hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a zlepšuje stav cév.
Jako prevenci je dobré jíst 1 až 2 stroužky česneku denně. Je třeba jej prolisovat, podrtit nebo pořádně rozkousat, aby se účinné látky náležitě uvolnily do těla.
Existují i potravinové doplňky s česnekovým výtažkem, ty ale zdaleka nedosahují síly čerstvého česneku.
Pohanka
Pohanka má úžasné účinky na cévy a krevní oběh. Obsahuje rutin (vitamin P), účinný třeba při křečových žilách, vitamíny, antioxidanty, aminokyseliny i mastné kyseliny. Právě mastné kyseliny v těle důležitou roli při snižování hladiny škodlivého cholesterolu.
Pohanková kaše:
70 gramů pohanky lámanky zalijeme půl litrem vody, a přivedeme k varu, vaříme asi 8 minut bez míchání, pozor na vzkypění. Poté promícháme, ještě chvíli povaříme. Přidáme 20 gramů sušeného sojového nápoje, pokrájené datle, špetku skořice a dosladíme javorovým sirupem.
Přeslička rolní
Přeslička obsahuje křemík, který se podílí na zlepšení stavu nehtů, pokožky a vlasů. Také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a má příznivý vliv na krevní oběh.
Přeslička bývá součástí čajů snižujících cholesterol, koupíme ji i ve formě extraktu nebo kapek. Nevhodná je v těhotenství nebo ve vysokých dávkách.
Čaj z přesličky:
1 lžičku přesličkové natě vaříme 5 minut ve čtvrt litru vody. Necháme louhovat 15 minut a scedíme. Čaj je hořký, je proto dobré po něm vypít i sklenici vody.
Psyllium
Psyllium je přírodní rozpustná vláknina, která se vyrábí z jitrocele indického. Doplňuje denní potřebu vlákniny, je výborná i při redukčních dietách a také pomáhá snížit hladinu cholesterolu.
Psyllium se dá přidávat do jídla i pití, nemá žádnou chuť, a proto není problém s jeho konzumací.
Pýr plazivý
Pýr bývá považován za obtížný plevel, ale jde přitom o léčivou rostlinu. Sbírá se jeho kořen a oddenek. Pomáhá při detoxikaci, odplavuje usazeniny a toxiny z těla. Také čistí ledviny a močové cesty. Nás však zajímá látka inositol, kterou se v pýru nachází. Právě Inositol pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
Odvar z pýru:
2 lžičky sušeného pýru zalijeme čtvrt litrem studené vody, přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Slijeme a několikrát denně popíjíme. Odvar z pýru je vhodné užívat pravidelně a dlouhodoběji.
Rozrazil lékařský
Rozrazil nejen že snižuje hladinu cholesterolu v krvi, ale také je silně močopudný, čistí krev a pomáhá i při kašli nebo trávicích potížích.
Čaj na cholesterol:
Čajová směs na snížení cholesterolu obsahuje stejný díl natě rozrazilu, kopřivy, sporýše a přesličky. Tento čaj má rovněž antisklerotické účinky a zlepšuje paměť.
Slunečnice
Slunečnicová semena a slunečnicový olej jsou bohaté na vitamíny, antioxidanty a zdravé tuky. Fytosteroly se podílejí na udržení zdravé hladiny cholesterolu v krvi.
Slunečnicová semínka by se měla v našem jídelníčku objevit co nejčastěji, můžeme si jich dopřát až 2 polévkové lžíce denně, buď samostatně, nebo třeba jako součást pečiva. Podobně prospěšná jsou i semínka dýňová, konopná nebo sezamová.
Užitečná je i konzumace slunečnicového oleje. Nejlépe za studena, třeba v zeleninových salátech. Přepalování totiž ničí prospěšné látky a vznikají škodlivé. Olej vybíráme v bio kvalitě a za studena lisovaný.
Smetanka lékařská
Kořen smetanky lékařské podporuje látkovou výměnu, snižuje hladinu cholesterolu a díky obsahu inulinu působí příznivě i při cukrovce. Pražený pampeliškový kořen se dá také použít jako náhražka kávy, podobně jako čekanka.
Čaj z kořene smetanky:
2 lžičky usušeného a nařezaného kořene zalijeme šálkem vody, 2 minuty povaříme, 15 minut louhujeme a scedíme. Pijeme vždy čerstvý čaj, a to 2x až 4x denně.
Hlíva bude vaše nejoblíbenější houba
Hlíva posiluje imunitu, je prevencí proti rakovině, snižuje krevní cukr a dokonce i cholesterol. Velkou výhodou je, že nejsou známy její nežádoucí účinky.
Nesmíme ji ale sbírat v okolí silnic a znečištěném prostředí, protože jako ostatní druhy hub do sebe „natahuje“ i toxiny z okolí.
Jak konzumovat hlívu? Můžeme si ji připravit v podobě asijských jídel, jako řízek, přidávat ji do nádivek nebo polévek. Většinou chutná i lidem, kteří jinak houbám neholdují. Hlívu můžeme i usušit nebo si ji koupit jako doplněk stravy.
Zkuste sóju
Sója je skvělá jelikož obsahuje lecitin. Ten krevní cholesterol rozptyluje na drobné částečky, které se pak méně usazují v cévách.
Najdete ho ve všech sójových výrobcích, ale vhodný je i lecitin v tobolkách. Hodně lecitinu najdete také v lněném semínku a pivovarském droždí.
Alespoň jablko denně
Denně bychom měli sníst 1 až 2 jablka pro naše zdraví. Toto ovoce má příznivý vliv na trávení, hubnutí i pročištění těla, je zdrojem vitaminů a minerálů, pomáhá k dobrému stavu cév a oběhového systému. Dokáže stabilizovat hladinu cukru v krvi a také snižuje LDL cholesterol.
Nejlepší jsou samozřejmě jablka z vlastní zahrady nebo od ekologicky hospodařících farmářů. Chemicky ošetřené jablko je potřeba nejprve omýt horkou vodou, a následně ještě studenou. Malým dětem je lepší taková jablka oloupat.
Používejte rostlinné oleje
Ke snížení cholesterolu přispívá nejen slunečnicový olej, ale i mnohé další.
Ke snížení cholesterolu jsou výborné zejména tyto:
- Sezamový olej
- Olej z vlašských ořechů
- Olej z pšeničných klíčků
- Bodlákový olej
- Lněný olej
- Konopný olej
Doporučuje se dvakrát denně užívat jednu čajovou lžičku. Vybíráme je v bio kvalitě, za studena lisované.
- Hlíva ústřičná Premium obohacená o vitamín C pomůže nejen s cholesterolem, ale s celým imunitním systémem.
- Sójový lecitin pro snížení cholesterolu můžete užívat v příhodných tabletách.
Cholesterol rozhodně není radno podceňovat, ale poté co jsme vám právě představili možnosti, jak si ho udržet na uzdě, věříme, že vám nebude nijak znepříjemňovat život!
foto: Tatiana Bulyonkova, Margrit, Franco Folini, Stefano, vijay_SRV, Stu’s Images