Ořešák královský (vlašský)

Česky:

Ořešák královský
Latinsky:

Juglans regia
Slovensky:

Orech královský

Ořešák královský (také vlašský či vlašák) je rozhodně hoden svého druhového jména. Svou velikostí a mohutnou korunou mu totiž nedělá problém zastínit stromy na jakékoliv zahradě.

ořešák královský
Česky: Ořešák královský Latinsky: Juglans regia Slovensky: Orech královský

Léčivé účinky

  • Silně čistí krev.
  • Snižuje hladinu cukru v krvi.
  • Čistí zahleněná střeva a žaludek.
  • Působí antibakteriálně a protizánětlivě.
  • Pomáhá při léčbě gynekologických potíží.
  • Mírně snižuje tlak.
  • Podporuje chuť k jídlu.
  • Používá se k posílení růstu a síly vlasů.
  • Pomáhá proti nadměrnému pocení nohou.
  • Pomáhá při obtížně se hojících ranách, různých kožních onemocněních.

Použití a přípravky

Čaj z ořechových listů čistí krev, proto se velmi uplatňuje při různých kožních chorobách. Pomáhá léčit ekzémy, dokonce dokáže doléčit omrzliny. Doporučuje se při zánětlivých onemocněních trávicích orgánů, neboť obsahuje látku, která pohlcuje toxiny. Je také výborným lékem při snižování hladiny cukru v krvi, čistí žaludek a střeva od hlenů, pomáhá vyhánět střevní parazity. Jelikož však ořešák mírně snižuje krevní tlak, není doporučen lidem s hypotenzí.

Při vnějším použití ořešáku se mladé spařené listy přikládají na postižená místa, kde pomáhají při hnisání kostí. Teplé obklady je třeba častěji vyměňovat. Obklady z ořechu též pomáhají při špatně se hojících ranách, tvrdých vředech na kůži, akné apod.

Silný odvar z ořechového listí odstraňuje nadměrné pocení nohou, listy jsou také často používány do koupelí.

  • Wurm-Ex obsahuje extrakt listových pupenů ořešáku královského, který napomáhá obranyschopnosti organismu a lepší funkci střevního traktu. Navíc obsahuje vitamin B2 pro normalní stav sliznic a kyselinu panthothenovou ke snížení únavy a vyčerpání.
  • Olej z vlašských ořechů s příjemným oříškovým aroma se skvělé hodí do salátů nebo jako koření do studených pokrmů. Obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, bílkovin, vitamínů a dalších stopových prvků.
  • Aterogan obsahující speciální kombinaci bylin včetně ořešáku je nutným přípravkem pro očistné detoxikační kúry.

 

Kontraindikace:

Neužívejte při přecitlivělosti na rostlinu a během těhotenství a kojení.

O ořešáku královském

ořešák královskýOřešák královský (Juglans regia, také Ořešák vlašský) dorůstá výšky až 45m, díky čemuž nám na zahradě zajišťuje příjemný stín. Je jednou z nejpěstovanějších dřevin na světě. Pěstuje se kvůli kvalitnímu dřevu, zdravým a chutným plodům a také listům, které mají široké uplatnění v léčení a léčitelství.

Ořešáku nejvíce vyhovuje lehká, sušší, propustná půda s dostatkem vápníku. Vyžaduje slunné stanoviště, což s ohledem k jeho vysokému růstu není problém. Životnost stromu je běžně sto a více let, přičemž plodit začíná cca po desátém roce od vysazení. Ze silného dospělého stromu můžeme sklidit i 50kg ořechů.

Sbírají se mladé listy, zelené oplodí v době dozrávání plodů a posléze plody. Listy i zelené oplodí mají podobné léčebné vlastnosti, obojí můžeme používat k léčení totožných zdravotních problémů. Při sběru listů je třeba dbát na to, aby se nám nepolámaly, nepomačkaly, neboť zčernají a špatně se suší. Tím ztrácejí mnoho ze svých léčebných schopností.

Plodem ořešáku jsou všeobecně známé vlašské ořechy. Mají velkou výživovou hodnotu, ne nadarmo je naši předci nazývali masem přírody. Nejčastější využití je v kuchyni, ať už při pečení cukroví, koláčů, buchet, štrůdlů, ale i při přípravě hlavních jídel, můžeme je přidat do ovocných salátů, pomazánek, sýrů či nádivek. Ze zelených plodů ořešáku se většinou připravují ořechové pálenky a likéry.

Domácí recepty

  • Ořechový žaludeční extrakt: Rozdrtíme 100g čerstvého zeleného oplodí nebo listů ořešáku, přidáme 5g rozdrcených nebo nadrobno nasekaných mandlí a zalijeme půllitrem čisté pálenky. Nechám 2-3 dny louhovat při pokojové teplotě, občas protřepeme. Užíváme ráno nalačno v množství jeden kalíšek denně. Likér zlepšuje trávení, léčí zahlenění střev, ale působí také jako zdravý aperitiv.
foto: Xevi V, José María Escolano
 

bylinkopedie koupit bylinky a produkty