Bylinky do polévky

Ačkoliv by se mohlo zdát, že polévky patří jenom k zimnímu období, opak je pravdou. Polévky zasytí i na jaře a v létě, a v těchto obdobích se mohou stát dokonce i hlavním jídlem.

Použijte na vylepšení polévek následující bylinky, abyste docílili jiné a zvláštní chuti.

Libeček bylinka, která je známá svými velkými listy, pronikavou vůní a tím, že vám na zahrádce přeroste „přes hlavu“ a zahubí okolorostoucí bylinky. Ovšem nezavrhujte libeček pro některé jeho vlastnosti a vyzkoušejte jej jako koření do polévek – zejména vývarů nebo bramboračky. Dodá jim pikantní chuť i vůni.

Celer list – pokud vám na zahrádce chybí libeček a místo toho máte celer, stejnou službu jako listy libečku vám prokážou i listy celeru. Přidávejte je v malém množství, neboť jsou opravdu velmi aromatické.

Pažitka – tradiční bylinka vhodná do polévek, hodí se do vývarů, rajské polévky, aj.

Estragon – bylinka, která sice není ve velkém množství vhodná pro děti a těhotné a kojící ženy, ale malá snítka estragonu přidaná do polévky z ní udělá kulinářský skvost. Hodí se zejména do francouzských polévek, ale také do cibulačky.

Bazalka – bylinka, která je tradičně spojována s italskou kuchyní se hodí do všech polévek z rajčat a také do polévek s masovými knedlíčky.

Oregano – jen špetka oregana vám z každé polévky udělá italský pokrm. Zkuste někdy nahradit petržel nebo pažitku právě oreganem a uvidíte ten rozdíl.

Kopr – další tradiční bylinkou do polévek je kopr, známe jej z kulajdy, ale přidat jej můžeme i do rajské polévky a dalších.

Petržel – je asi nejtradičnější bylinkou používanou do polévek, hodí se téměř do všech. Její velkou výhodou je, že si ji můžeme zamrazit a používat po celý rok.

Řeřicha – kdo si pěstuje doma řeřichu, ví, že ji musí poměrně brzy spotřebovat. A jak jinak, než do polévky. Řeřichu přidávejte úplně nakonec, ať neztratí vitamíny. Dají se s ní zdobit všechny polévky, do kterých se při podávání přidává smetana.

Česnek medvědí – na jaře je možné téměř všechny druhy polévek dozdobit listy česneku medvědího, nejenže nám polévku krásně ochutí, ale také nám dodá velké množství vitamínů.

 

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here