Petržel (Petroselinum) je poměrně známá bylinka v české kuchyni. Používá se pro zvýraznění chuti různých pokrmů, má ale spoustu dalších využití.
Česky:
Petržel |
Latinsky:
Petroselinum |
Slovensky:
Petržlen |
Léčebné účinky
- Prevence vzniku rakoviny, cukrovky a revmatoidní artritidy.
- Má protizánětlivé vlastnosti.
- Poskytuje úlevu od gastrointestinálních problémů (například porucha trávení, žaludeční křeče, nadýmání a nevolnost).
- Pomáhá posílit imunitní systém.
- Má diuretický efekt.
- Posiluje imunitní systém.
Použití a přípravky
Protože je petržel tak využívaná bylinka, je možné ji na trhu najít po celý rok. Jedná se o poměrně levnou, ale vysoce výživnou bylinku. Petržel má dostatek vitamínů a antioxidantů, které mohou výrazně zlepšit zdraví člověka.
Živiny nacházející se v petrželi zahrnují: vitamín A, vitamín K, vitamín C, vitamín E, thiamin, riboflavin, niacin, vitamín B6, vitamín B12, pantothenová kyselina, cholin, foláty, vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor a měď. Je také velmi dobrým zdrojem těkavých sloučenin, jako je myristicin, limonen, eugenol a další. Její listy obsahují uhlohydráty, tuky a bílkoviny.
Své využití má zejména v kuchyni:
- Ozdoba: Čerstvá petrželka má křehké a mírné listy, které lze přidat do jakéhokoli pokrmu podávaného jako obloha i jako hlavní chod. Tímto způsobem budou živiny zachovány a v procesu vaření se nevypaří. Těstoviny jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů, kde je petržel široce používána ve své nevařené podobě.
- Polévky: Může se přidat do polévek, jako jsou rajčatové polévky a omáčky, vždy na konci vaření, aby si zachovaly chuť a vůni.
- Saláty a šťávy: Může se konzumovat přímo v ovocných salátech, zeleninových salátech a ovocných nebo zeleninových šťávách.
- Čerstvá a sušená petrželka může být použita k přidávání chuti do různých potravinových přípravků.
O petrželi
Petržel (Petroselinum hortense a Petroselinum crispum) je bylinka, která má svůj původ ve Středomoří (Itálie, Alžírsko, Tunisko). Patří k rodu Apiaceae.
Petržel pěstují lidé již více než 2000 let a je vysoce ceněná zejména v řecké kultuře. Taktéž Římané ji používali mnoha způsoby. Zpočátku se petržel používala pouze jako léčivá rostlina, později ale byla konzumována už jako potravina. V mnoha středomořských a evropských kulturách existuje spousta mýtů a bajtů spojených s původem a růstem této rostliny. Řekové věřili, že vyrostl z krve padlého řeckého hrdiny Archemora. Začali ji tak spojovat se smrtí a ničením, ale ve středověku byla petržel zařazena do folklórní medicíny a pomalu získala popularitu.
Petržel potřebuje k růstu vlhkost a dostatek slunečního světla. Používá se jako bylinka, zelená listová zelenina a jako koření. V evropské kuchyni se používá jak list, tak kořen. Používá se různými způsoby, včetně zdobení, do salátů, omáček a sendvičů. Dělí se do dvou dalších typů podle listů: ty jsou kudrnaté a ploché.
Kořenová forma je novinkou, která se začala pěstovat teprve před 300 lety v německém Hamburku. V dnešní době je kořenová petržel stále více populární.
Kontraindikace:
Vyšší dávky petržele, užívané pro léčebné účinky, se nedoporučují u těhotných žen (předávkování může způsobit vážné podráždění dělohy) a při zánětu ledvin. Semena jsou ve vyšších dávkách toxická a mohou po delším užívání způsobit poškození sliznice zažívacího traktu. U malých dětí by měly být používány s opatrností. Olej z petržele může způsobit závratě.