Libeček lékařský

Česky: 

Libeček lékařský
Latinsky:

Levisticum officinale
Slovensky: 

ligurček lekársky

Libeček lékařský (Levisticum officinale) je vytrvalá rostlina, která může podobně jako celer nebo andělika dosáhnout výšky až 1,5 metru. Má neocenitelné zdravotní přínosy.

Libeček lékařský Autor obrázku: 4028mdk09 – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, Odkaz, Latinsky: Levisticum officinale, Slovensky: ligurček lekársky

Léčivé účinky

  • Poskytuje úlevu od kašle, bolesti břicha a srdečních problémů.
  • Působí jako lék na jaterní problémy.
  • Používá se ke snížení plynatosti a k léčení kolik u dětí.
  • Tradiční bylinná medicína považuje libeček za účinný při léčbě ledvinových kamenů.
  • Působí jako přírodní čisticí prostředek krve.
  • Vhodný pro zmírnění projevů alergií.
  • Uvolňuje a vylučuje hlen z dýchací soustavy.

Použití a přípravky

V Evropě se pěstuje desetiletí pro výrobu esenciálních olejů. Charakteristické vlastnosti těchto olejů jsou: karminativní, diaforetická, diuretická, expektorantní, stimulující a žaludeční. Jako takový ho můžeme použít pro velké množství zdravotních potíží.

Ve své původní, čerstvé formě se používá do salátů, polévek, omáček, na ozdobu hotových pokrmů.

Semena a olej z nich se používají jako ochucovadlo v cukrárnách a likérech, ale také v parfémech, mýdlech a krémech a jako aroma pro tabákové výrobky.

O libečku

Libeček pochází ze středomořské oblasti jižní Evropy a Malé Asie a roste po celé střední a jižní Evropě, částech Británie, východní USA a jihozápadní Asie. Nejlépe roste ve slunečných a částečně zastíněných místech, ve vlhké, dobře odvodněné půdě bohaté na humus. Libeček preferuje půdu o rozsahu pH 5 – 7,6.

Je příbuzný s rostlinami jako je kopr, angelika, mrkev, celer a petržel a sdílí jejich charakteristickou aromatickou vůni a chuť. Libeček má zelené, dlouhé, ostré ploché listy a žlutavou, pryskyřičnou šťávu. V létě se objevují bledě žluté květy.

Případné vedlejší účinky

Ačkoli je libeček považován za bezpečnou bylinu, mohou nastat příležitostné alergické reakce. Užívání ve větším množství v době těhotenství či onemocnění ledvin se nedoporučuje.

Čaj na zvýšení koncentrace
 Ingredience

  • 1 díl kořene Libečku
  • 1 díl natě z Rozmarýnu
  • 1 díl natě z Yzopu

Příprava
Do půl litru vařicí vody  přidáme 2 polévkové lžice směsi a 10 minut louhujeme. Pijeme během dne po doušcích. Aby čaj účinkoval, je potřeba pít jeden měsíc.

Polévkové koření z libečku

Ingredience:

jednu misku celého libečku, 4 dcl vody, 1 lžička soli, 1 lžíce čerstvé majoránky, 2 lžíce slunečnicového oleje.

Příprava:

Libeček omyjeme a v mlýnku nameleme. Vaříme v hrnci 15 minut. Takto uvařenou směs přecedíme přes plátýnko.Do přeceděné směsi dáme sůl, 2 lžíce oleje a majoránku. Po té opět vaříme a to tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Uchováme ve sklenici a položíme dnem vzhůru.Ochucujeme touto přísadou nejen polévky, ale také omáčky.