Připravte si lahodné bylinkové víno

Již jsme z bylinek připravovali různé likéry, šťávy, marmelády, ale co takhle zkusit bylinkové víno? Takové víno má hned několik výhod: můžete jej použít při setkání s přáteli jako klasické víno, navíc si kromě obsahu alkoholu budete užívat i léčivých vlastností bylinek, a nakonec výroba bylinkového vína není tak složitá jako třeba výroba likéru. Takže pojďme na to.

Co budeme potřebovat

Jako základ určitě doporučujeme kvalitní víno. Může být bílé i červené, tam záleží spíš na vašich preferencích, ale opravdu vybírejte víno kvalitní, ať i výsledek stojí zato. Nemá smysl zkazit si celou práci tím, že použijeme nějaký nekvalitní patok.

Dále budeme potřebovat skleněnou nebo keramickou nádobu o obsahu alespoň 1 litr, aby se nám tam víno i bylinky vešly. Menší množství nemá smysl připravovat. Větší nádobu a více vína můžete zkusit vyrábět až tehdy, když budete mít nějaké zkušenosti a hlavně nějakou vyzkoušenou variantu, která vám chutná.

Jaké bylinky se hodí na výrobu bylinkového vína

Nejlepšími bylinkami, které vyniknou právě ve společnosti vína, jsou následující: levandule, heřmánek, meduňka, mařinka vonná, rozmarýn, šalvěj, bazalka a pelyněk. Rozhodně však můžete vyzkoušet i jiné varianty, nebo bylinky kombinovat, abyste dosáhli ještě zajímavějších příchutí.

Jak postupovat při výrobě vína

Připravte si skleněnou nebo keramickou nádobu, vložte do ní hrst čerstvých nebo sušených bylinek a zalijte bílým či červeným vínem. Uzavřete a nechte stát při pokojové teplotě na tmavém místě. Po týdnu sceďte a můžete užívat. Uchovávejte stejně jako víno. Pokud jej nevypijete dříve, vydrží vám i několik let. Takových vín si samozřejmě můžete vyrobit hned několik druhů, abyste měli vždy na výběr.

Tak se můžete pustit do výroby!

ZANECHAT KOMENTÁŘ