Rozmarýn lékařský

Rozmarýn, léčivá rostlina i nezaměnitelně vonící koření. Patří mezi nejoblíbenější středomořské koření, využívané je zejména v Itálii.

Česky:  

Rozmarýn lékařský
Latinsky: 

Rosmarinus officinalis
Slovensky:

Rozmarín lekársky

 

rozmarýn lékařský
Česky: Rozmarýn lékařský Latinsky: Rosmarinus officinalis Slovensky: rozmarín lekársky

Léčivé účinky

  • Uklidňuje.
  • Zvyšuje koncentraci.
  • Pomáhá zvýšit krevní tlak.
  • Zlepšuje krevní oběh.
  • Pomáhá prokrvovat končetiny.
  • Tonizuje cévy.
  • Má antimikrobiální účinky.
  • Posiluje imunitu.

Použití a přípravky

Ctnosti rozmarýnu byly vychvalovány starými řeckými, římskými a arabskými civilizacemi. Rozmarýn se již v té době používal k prevenci plešatosti jako vlasový kondicionér. Mimo to má rozmarýn antioxidační vlastnosti a používá se jako konzervační prostředek moderními potravinovými procesory.

Ve formě čaje působí jako pomůcka ke správnému trávení a působí močopudně. Ve formě masti pak na léčbu revmatismu, vředů, ekzémů a modřin. Tyto masti také pomáhají při prokrvování končetin.

Rozmarýn lékařský se používá v kuchyni jako důležitá součást provensálského koření, ale můžete se setkat i s rozmarýnovým vínem. Důvodem jeho popularity je jeho aromatická vůně.

Využívají se především sušené listy rozmarýnu a to jako koření, které dodává jídlům trpkou příchuť. Nejčastěji při přípravě masových pokrmů, jako skopové, jehněčí, drůbeže a ryb. Stejně jako levandule, i rozmarýn se dává do šatníků jako ochrana proti molům.

Rozmarýnový esenciální olej má výrazné antibakteriální, antifungální a antivirové vlastnosti. Byla pozorována účinnost proti určitým bakteriím včetně Staphylococcus aureus, S. albus, Vibrio cholerae, Escherichia coli a Corynebacteria.

  • Esenciální oleje z rozmarýnu využijete nejlépe pro uvolnění, lepší náladu a zlepšení mozkové činnosti, stějně jako pro vyčistění dýchacích cest.
  • Koňská mast s rozmarýnem Herbamedicus se používá při léčbě žilní nedostatečnosti (těžké nohy, mravenčení, otoky končetin).
  • Masažní olej Dolormed proniká hluboko do svalů, odstraňuje bolesti, podporuje uzdravení a zkracuje dobu rekonvalescence svalu.
  • Rostlinná mast na zvrdlou kůži Kneipp s rozmarýnem, měsíčkem a panthenolem.

 

Kontraindikace:

Omezení použití se týká zejména rozmarýnového oleje. Nedoporučuje se během těhotenství a kojení a také u dětí do 6 let a u osob s epilepsií. Esenciální olej by měl být používán s velkou opatrností i u lidí s hypertenzí nebo hypotenzí.

O rozmarýnu lékařském

rozmarýn lékařský

Rozmarýn lékařský je stálezelená výrazně vonící keřovitá rostlina, dorůstající do výšky až 2 metrů. Tento keř má husté aromatické listy. Rozmarýn má malé bledě modré květy, které kvetou v období pozdního podzimu a brzy na jaře. Rozmarýn obvykle vydrží i mrazy do -17 °C. Jak rozmarýn stárne, stonky se stávají dřevnaté. Rozmarýn má rád slunce, čím více, tím lépe.

Jeho jméno pochází z latiny – Rosmarinus officinalis. Rozmarýn původně rostl pouze ve Středomoří, postupně se ale začal pěstovat i po celé střední a východní Evropě a také severní Americe. Dováží se ale především z Itálie, Španělska a Francie.

Kulinářské použití

Pro svou aromatickou vůni se rozmarýn hojně využívá hlavně ve středomořské kuchyni, zejména v Itálii. Rozmarýnová vůně se skvěle snoubí s jehněčím masem. Pokud půjdete do italského řeznictví a objednáte si jehněčí, dostanete spolu s masem několik snítek rozmarýnu. V menší míře se rozmarýn využívá také ve francouzské, řecké a španělské kuchyni. Rozmarýn můžete použít nejen na jehněčí, ale také na hovězí a vepřové maso, na ryby, měkkýše a telecí maso, a dokonce i na kuře pečené s vínem a česnekem. Rozmarýn udělá svou práci i tehdy, když ho přidáte jen tak do pečeného kuřete.

Rozmarýn přidá vynikající chuť také bramborovým jídlům (zapečené nebo vařené brambory), ale hodí se i ke kořenové zelenině. Mimoto je rozmarýn skvělý doplněk k polévkám, těstovinám a omáčkám na bázi rajčat.

Rozmarýnový kondicionér

Na přípravu rozmarýnového kondicionéru budete potřebovat:

  • ¼ šálku kokosového oleje,
  • 2 lžíce bambuckého másla,
  • 2 lžičky arganového oleje,
  • 10 kapek rozmarýnového esenciálního oleje,
  • 5-7 kapek mátového esenciálního oleje.

Postup:

  1. Kokosový olej a bambucké máslo rozpustíme na tekutinu.
  2. Po vychladnutí vmícháme zbylé ingredience.
  3. Poté směs přeneseme do nádoby, ze které budeme kondicionér užívat (nejlépe se hodí lahvička, kterou můžete zmáčknout – například od vypotřebovaného šamponu).

Použití:

Kondicionér použijte ještě před šamponem. Nechte 5 minut působit. Poté smyjte. Následně je potřeba vlasy umýt šamponem, abyste odstranili přebytečný olej.

Další odkazy

foto: dounelka, dounelka

 

bylinkopedie koupit bylinky a produkty