Bylinky a květy, které jsou jedlé, můžete použít i na zdobení pokrmů. Jídlo tak získá další rozměr, totiž ten estetický, a uvidíte, že se vám pak budou sbíhat sliny. Hlavně děti ocení rozkvetlý talíř, protože to bude něco nového a jiného – a jistě je tak donutíte sníst i to, co by jinak na talíři zůstalo.
Květy fialek
Na jaře můžete nasbírat i s dětmi kvítky fialek a ozdobit s nimi moučníky, např. muffinky. Fialky jsou jedlé, jsou to vlastně léčivé bylinky, takže jejich pojídáním získáte i léčivé látky (jsou vhodné na odkašlávání).
Květy sedmikrásek
Sedmikrásky na rozdíl od fialek rostou téměř po celý rok, takže jimi můžeme zdobit svá jídla neomezeně. Jsou dobré na sladká i slaná jídla – kaše, moučníky, saláty. Jedná se o bylinky, které se přidávají i do pampeliškového medu a jsou účinné proti nachlazení.
Levandulová kvítka
Levandulová kvítka nám nejlépe poslouží, když je zamícháme do krystalového cukru, získáme tak levandulový, krásně voňavý a zdravý cukr, kterým můžeme zdobit moučníky nebo kaše.
Meduňka
Lístky meduňky jsou vhodné na zdobení zmrzlinových pohárů, moučníků, polévek, ale i drinků. Meduňka je uklidňující bylinka, vhodná i pro děti, a doporučuje se před spaním.
Máta
Mátou můžeme zdobit sladké i slané pokrmy: polévky, moučníky, drinky (mojito, ale i jiné). Použít můžeme zelenou i červenou mátu, nebo je pro větší efekt kombinovat.
Pažitka
Nasekané listy pažitky jsou notoricky známé do polévek a na vařené brambory. Pažitkou zdobíme saláty, pomazánky i chlebíčky. Pro děti můžeme nechat pažitku nenasekanou a vytvořit třeba vousy k obličeji z chleba a sýra, s očima z ředkviček – uvidíte, že se po nich jen zapráší.
Petržel
Stejně jako pažitka je to bylinka vhodná do polévek, na brambory, ale i do salátů a pomazánek.
Řeřicha
Rychle rostoucí řeřicha, kterou si můžete doma pěstovat po celou zimu, je takovou zásobnicí vitamínů, že by bylo škoda ji nevyužít na zdobení téměř jakéhokoliv jídla: polévky, brambory, chléb s máslem, chléb se sýrem atd. Řeřicha je jemná a mají ji rády i děti.