Spoustě z nás na okenním parapetu rostou čerstvé bylinky. V kuchyni mají mnohostranné využití, můžete je zkusit například zpracovat pro výrobu domácího bylinkového másla. Postup už nemůže být jednodušší, stačí jen vyndat máslo z ledničky a nechat ho trochu změknout. Bylinkové máslo nepatří v obchodě k úplně nejlevnějším.
Stačí nechat máslo trochu změknout a přimíchat nasekané bylinky. Bylinková másla jsou výborná k bramborám, masu, rybě nebo jen rozetřené na čerstvém pečivu. Přinášíme několik osvědčených receptů. Bylinky by měly být čerstvé. Pokud bylinkové máslo úhledně zabalíte, je to skvělý tip na jedlý dárek.
Česnekové bylinkové máslo
- 230 g změklého másla
- 2 stroužky česneku (prolisovaný)
- 1 lžíce smetany ke šlehání
- 1 lžíce rozmarýnu
- 1 lžíce tymiánu
- 1 lžíce šalvěje
- sůl, pepř dle chuti
Limetkové máslo s koriandrem
- 230 g změklého másla
- 2 stroužky česneku (prolisovaný)
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 3-4 lžíce nasekané koriandrové natě
- 2 lžíce nastrouhané limetkové kůry
Rozmarýnové medové máslo
- 250 g změklého másla
- 1 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu
- 1 lžíce medu
- mořská sůl dle chuti
Posilující bylinkové máslo
- 250 g změklého másla
- 4 lžíce sekané mateřídoušky
- 2 lžíce pažitky
- 2 lžíce petržel kudrnka
- 4 menší stroužky česneku
- 1 malá cibule šalotka
- lžička limetkové šťávy
- pepř a sůl dle chuti
Sladké máslo s ořechy a rozinkami
- 230 g změklého másla
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- půl lžičky mleté skořice
- 4 lžíce nasekaných vlašských ořechů (opražených)
- půl lžičky mletého muškátového oříšku
- 4 lžíce rozinek