Česky:
Koriandr setý |
Latinsky:
Coriandrum sativum |
Slovensky:
koriander siaty |
Koriandr setý je příbuzný anýzu, kmínu a kopru. Využívá se tedy kromě léčitelství, převážně v kuchyni.
Léčivé účinky
- Podporuje produkci žaludečních šťáv.
- Pomáhá proti bolestem břicha, uvolňuje křeče.
- Překonává pocity plnosti či nadýmání.
- Pomáhá při revmatických bolestech kloubů.
- Podporuje vykašlávání.
- Působí baktericidně.
- Zvyšuje chuť k jídlu.
- Má příznivé účinky na správnou činnost nervové soustavy.
Použití a přípravky
Už od pradávna se účinků koriandru využívá v léčitelství. Nejvíce se ale používá jako koření v gastronomii.
- Esenciální oleje koriandru urychlují hojení drobných ran, pomáhají při žaludečních problémech a podporují duševní revitalizaci.
- Extrakt z koriandru je obsažen i v kapkách proti chrápání.
- Pokud vás trápí časté bolesti kloubů a svalů, zkuste masážní olej s koriandrem.
- Pro psychickou pohodu se doporučuje pít čaj s obsahem koriandru.
O koriandru setém
Koriandr setý je jednoletá bylina, která planě roste ve Středozemí, avšak jejím původním domovem je Egypt. Rostlina byla nalezena v egyptských hrobech faraonů jako obětní bylina. Zmiňuje se o ní i Starý zákon.
Sbírá se plod. V některých kulturách se žvýká nebo louhuje a popíjí jako nálev podporující dobré trávení. Usušený plod má ostrou kořeněnou vůni a aromatický zápach.
Koriandr se taky používá zevně – například k ošetřování vředů nebo jako mast při onemocnění kloubů. Už odnepaměti je považován za výborný prostředek pro prevenci a léčbu zažívacích potíží.
Stále větší oblibě se koriandr těší v gastronomii. Používá se jako koření do salátu, masa, sušenek, marmelád. K dochucení omáček a polévek. Největší uplatnění našel koriandr v indické kuchyni, kde se používá jako tradiční přísada do kari. Stejně populární je i v ostré mexické, arabské a čínské kuchyni.
Podle lidových pověr přináší koriandr do domova klid, bezpečí a ochranu. Nošení semen koriandru prý tlumí bolest hlavy.
Kontraindikace:
Nekonzumujte nadměrně čerstvých či sušených semen koriandru. V takovém případě se může objevit nevolnost, bolesti hlavy a ospalost. Přebytek může také odplavovat důležitý vitamin B1 z organismu. Není doporučeno používat koriandr pro léčebné účely u lidí, kteří jsou přecitlivělí na sluneční světlo.
Víno z koriandru např. na zažívání, nadýmání, kolikám: 4 polévkové lžíce koriandru vsypeme do 1l červeného vína a 10 dnů louhujeme. Můžeme použít až 4 lžíce denně.
Čaj na nachlazení: Upražte a umelte ¼ hrnku koriandrových semínek, ½ lžíce kmínu, ½ lžíce fenyklových semínek a ¼ lžičky semen pískavice řeckého sena. Začněte vařit vodu a přidejte do ní jednu a půl lžíce namleté kořeněné směsi spolu s půl lžičkou kandysového cukru. Nechte pár minut čaj vřít a pak do něj přidejte 2 lžíce mléka. Znovu přiveďte k varu a následně čaj přeceďte. Popíjejte pomalu, dokud je horký, nejlépe denně do té doby, než se příznaky nachlazení ztratí.
foto: ecos de pedra, Ombrosoparacloucycle