Každý, kdo pěstuje nebo sbírá bylinky, ví, že je také potřeba je zpracovat, aby nám vydržely nejlépe přes celou zimu. Některé bylinky je lepší zamrazit, některé usušit. Co všechno k tomu ale potřebujeme? Jaké vybavení?
Zamrazování bylinek
Pro zamrazení se hodí bylinky, které obsahují více vody, a tak by nebylo vhodné je sušit. Patří sem zejména pažitka, petržel (tu lze ale i sušit), kopr atd. Na zamrazení musíte bylinky ostříhat nůžkami, omýt, nechat oschnout, poté nastříhat nebo nakrájet na malé kousky – hodí se nůžky na bylinky, které mají 3–5 břitů a nastříhají vám bylinky na stejnoměrné kousky. Potom je třeba bylinky umístit buď do mrazicích sáčků – raději menší velikost, nebo do krabiček. Jestliže se vám nechce investovat peníze do speciálních krabiček, klidně využijte malé krabičky od paštik či zmrzlin, které důkladně vymyjete. Pamatujte jen na to, že bylinky budete z mrazáku vyndávat často a používat je spíše po menších dávkách, takže volte menší velikosti krabiček i mrazicích sáčků a vše si popište, abyste nemuseli zdlouhavě hledat potřebnou bylinku.
Sušení bylinek
Sušení vyhovuje bylinkám, které obsahují méně vody. Jednak sem patří květy – heřmánek, měsíček, dále celé natě – levandule, máta, meduňka, pak také plody – šípky, borůvky, nebo kořeny – kozlík, kostival atd. Na sušení je potřeba zejména dostatek prostoru, pak bedýnky nebo lísky vyložené nejlépe pečicím papírem. Na celé natě se hodí spíš závěsný systém, na kterém sušíme bylinky v kyticích. Máme-li k dispozici sušičku na ovoce, usušíme rychle a kvalitně velké množství bylinek. Na uskladnění sušených bylinek se hodí plátěné či papírové sáčky nebo vzduchotěsně uzavřené sklenice. Ve sklenicích jsou bylinky dobře vidět, ale sáčky také doporučujeme popsat, abyste zbytečně nehledali.