Víte, že játra profiltrují asi 1,5 litru krve za minutu?
Játra jsou totiž hlavním prostředkem pro přeměnu důležitých látek a slouží také jako ochrana před škodlivými toxiny. Není tak divu, že jejich zdraví je tak důležité pro zdraví celého organismu!
Ovšem existuje i spousta bylinek, které vám pomohou s jejich správným chodem.
Ostropestřec mariánský
Velkolepý zjev ostropestřce upoutá na první pohled. Tuto mohutnou, velmi dekorativní rostlinu, skutečně nelze přehlédnout.
Ostropestřec je veliký nejen svým vzhledem, ale i léčivými účinky, které jsou vychvalovány hlavně při problémech s játry.
A právě nažky ostropestřce jsou považovány za vůbec nejlepší lék na játra. Bylinka se využívá jako pomocník k léčbě všech druhů chorob tohoto orgánu. Chrání játra před nežádoucími látkami, které se běžně vyskytují v potravě, jako jsou dusičnany, alkohol, nasycené tuky a mnoho dalších.
Bylinka posiluje a chrání jaterní buňky, podporuje jejich obnovu, pomáhá regenerovat již poškozené jaterní buňky například vlivem užívání alkoholu, či drog.
Je oblíbenou bylinkou při jarních očistných kúrách, neboť je výborným antioxidantem.
Ostropestřec se osvědčil také jako pomocník při léčbě zánětů a cirhózy jater.
Čajová směs na ztvrdlá játra:
Smícháme 5 dílů listu jaterníku, 4 díly natě zemědýmu, 3 díly kořene vlaštovičníku, 3 díly natě řepíku, 2 díly kořene čekanky, 2 díly natě třezalky a 2 díly kořene pampelišky.
Dvě polévkové lžíce směsi vložíme do půllitru vroucí vody a přidáme jednu kávovou lžičku nadrobno roztlučeného semene ostropestřce. Zamícháme a necháme cca 20minut přikryté louhovat. Poté přecedíme a pijeme 20-25minut před jídlem 2-3x denně.
Jaterník trojlaločný
Jaterník (zvaný též „podléška“) patří k oblíbeným jarním rostlinám. Jeho drobné, modrofialové kvítky dávají znamení, že zima je již definitivně pryč.
Jak již sám název bylinky napovídá, jaterník se používá převážně jako pomocník při léčbě různých potíží s játry. Pomáhá při tvrdnutí jater, posiluje jejich funkci, užívá se při zvětšení, zánětech, či rozpadu jater.
Bylinku lze užívat samostatně nebo v kombinaci s dalšími, podobně účinkujícími bylinkami.
Čajová směs na různé jaterní potíže:
Smícháme 5 dílů listu jaterníku, 5 dílů natě řepíku, 5 dílů kořene čekanky, 5 dílů natě benediktu, 5 dílů kořene pampelišky, 4 díly květu heřmánku, 4 díly natě rozrazilu a 4 díly natě třezalky.
Ze směsi odebereme dvě polévkové lžíce, které zalijeme půllitrem vroucí vody a necháme v přikryté nádobě cca 20minut louhovat. Čaj přecedíme a pijeme nalačno, 20-30minut před jídlem 2-3x denně.
Pampeliška lékařská
Louku posetou zářivě žlutými hlavičkami pampelišek ocení každý milovník přírody. Ovšem pampeliška nejen krásně vypadá, ale je především významnou léčivkou.
K léčebným účelům se využívají listy a hlavně kořen, které jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Pampeliška stimuluje uvolňování žluči z jater a žlučníku, čímž podporuje trávení, kořen pampelišky posiluje funkci jater a je tak skvělou očistnou kúrou pro vaše játra.
Čajová směs na podporu tvorby žluči:
Smícháme 5 dílů kořene pampelišky, 4 díly kořene čekanky, 3 díly natě jablečníku, 3 díly oddenku puškvorce, 3 díly natě řepíku, 2 díly natě zběhovce, 2 díly natě máty, 2 díly natě meduňky a 2 díly natě vlaštovičníku.
Dvě lžíce směsi vložíme do půllitru vody, necháme jednou vzkypět a louhujeme přikryté cca 20minut. Přecedíme a pijeme 15minut před jídlem 3x denně.
Smil písečný
Smil bývá nazýván jako jaterní a žlučníková superbylina. Pěstuje se jako skalnička, nicméně patří k ohroženým druhům a to nejen u nás. K léčebným účelům se sbírají květenství před rozkvětem rostliny.
Používá se při chronických a virových zánětech jater, snižuje kyselé sekrety z jater, povzbuzuje jejich činnost a podílí se i na celkové harmonizaci orgánu. Doporučuje se odvar z bylinky, protože je účinnější než nálev.
Čekanka obecná
Čekanka je důležitou součástí bylinný čajů na nemoci jater, podporuje činnost jater i vylučování žluči, při otravách jater působí jako protijed.
Největší léčebné účinky čekanky jsou v jejím kořeni, ale i ostatní části jsou léčivé, byť v menší míře.
Čekanka byla ve starověkém Egyptě považována za rostlinu s magickými účinky. Pravděpodobně to souviselo s její schopností čistit krev i vnitřní orgány.
V období po první světové válce se pražený kořen čekanky používal jako náhražka kávy, tzv. cikorka.
Bylinka je zcela neškodná, lze ji užívat v běžných dávkách dlouhodobě ať už jako součást bylinných směsí nebo i samostatně.
Zemědým lékařský
Vzhledově nenápadný zemědým je mezi lidmi málo známý. Patří mezi plevele, chutná hořce a má slabě makovou vůni.
V léčitelství se odvar ze zemědýmu používá mimo jiné při onemocnění zažívacího ústrojí, zaviněném nedostatečností nebo poruchami v činnosti jater a žlučníku.
Praktickým a doporučeným způsobem uchování bylinky je také zpracování ve formě tinktury.
Benedikt lékařský
Benedikt bývá součástí léčivých směsí používaných při chorobách jater a žlučníku, upravuje trávení a činnost jater. K léčebným účelům se nejčastěji používá nať.
Ve volné přírodě se benedikt nevyskytuje, k dostání je však lékárně, neboť se pěstuje právě k léčebným účelům.
Řebříček obecný
Špinavě bílé květní úbory řebříčku se ve volné přírodě objevují v hojné míře a provázejí nás téměř celou bylinkářskou sezónu.
Čaj z řebříčku zlepšuje trávení, podporuje činnost jater, díky obsaženým flavonoidům játra ochraňuje.
Užívání řebříčku se však nedoporučuje v těhotenství a při kojení. Předávkování se může projevit bolestí hlavy a pocitem na omdlení.
Pupava bezlodyžná
Pupava je bodlákovitá bylina s bílými až růžovými květy, která se hojně vyskytuje jak u nás, tak i v celé Evropě.
K léčebným účelům se využívá kořen, který je silně aromatický a hořký. Pupava má vynikající regenerační účinky zvláště při jaterních problémech.
Vlaštovičník větší
Vlaštovičník pomáhá léčit nemocná játra, k tomuto účelu jej využívají tradiční bylinkáři napříč všemi kulturami. Účinky vlaštovičníku mají krátkou životnost, již po roce se zcela ztrácejí, proto je důležité bylinku používat co nejčerstvější.
Prvotřídní léčebné vlastnosti vlaštovičníku je zapotřebí využívat velmi opatrně, neboť je rostlina jedovatá. Obzvláště pak mléko, které vytéká ze stonku po jejím utržení.
Jablečník obecný
Jablečník patří mezi nejstarší léčivé rostliny. Pro bylinku je charakteristická příjemná jablečná vůně a silná, hořká chuť.
Díky obsaženým hořčinám je jablečník předurčen k léčbě chorob trávicího traktu. Je vynikající na choroby jater a žlučníku, posiluje činnost jater a zlepšuje chuť k jídlu. Šťáva z čerstvé natě také pomáhá při tvrdnutí jater.
Jaterní čaj:
Smícháme 1 díl natě jablečníku, 1 díl krušinové kůry, 1 díl natě řebříčku lékařského, 1 díl natě benediktu a 1 díl kvetoucí natě violky trojbarevné.
Dvě čajové lžičky směsi vaříme 7 minut v půl litru vody, poté scedíme a pijeme 1 šálek teplého čaje ráno a večer.
Játra byste si měli hýčkat, ať už s nimi máte problém nebo ne, a jednou za čas jim pomoci třeba právě těmito bylinkami.
foto: Manel, Nuuuuuuuuuuul, Margrit, AnneTanne, AnneTanne, Ken-ichi Ueda