Bylinkový ocet

estragon ocet

Při čtení tohoto spojení si možná budou někteří čtenáři připadat zaraženě. Ocet z bylinek u nás totiž není příliš běžnou záležitostí, protože se nevyskytuje ve velkých, komerčně propagovaných obchodech. Většinou si jej připravují hospodyňky doma – a právě proto se tento výrobek příliš nešíří. Dnes vám jej ale představíme.

Které bylinky jsou vhodné?

Možná si budete říkat, že bylinek, ze kterých lze vyrobit tento ocet bude velmi málo. Ovšem opak je pravdou. Ocet je možné vyrobit z široké škály rostlinek. Vybrat můžeme ty nejznámější, které jsou zároveň u nás vcelku dobře dostupné. Používá se tedy bazalka, tymián, meduňka, kopr, pažitka, oregano, estragon, celerová či petrželová nať nebo libeček. Vhod přijde také majoránka, rozmarýn, hřebíček, bobkový list, šalvěj nebo nové koření. Jak vidíte, je jich opravdu spousta.

Jak na samotnou výrobu?

Důležité je podotknout, že k výrobě octa je nutno použít pouze čerstvě natrhané rostliny, které opláchněte a důkladně osušte. Poté přijde pro někoho ta náročnější část. Je nutné bylinky nakrájet na menší kousky, aby se z nich lépe uvolňovaly aromatické látky, ovšem nesmí se nasekat příliš nadrobno. Pro výrobu použijte ocet jablečný, jenž je nutričně kvalitnější než ocet vinný. Jestliže však doma nemáte ani jeden, můžete použít i ten běžný. Nasekané bylinky nasypte do sklenice a zalijte octem.

Za jak dlouho bude hotovo?

Bylinky nechte louhovat minimálně jeden měsíc v uzavřené nádobě v temnu a chladu. Každý týden ji protřepejte, aby nedocházelo k tvoření usazenin. Po vylouhování stačí pouze vzniklou tekutinu přecedit přes plátno do nové čisté sklenice. Je vhodné do ní ještě vložit snítku čerstvé bylinky pro zvýšení celkového aroma. Takto vytvořený ocet vám vydrží i několik měsíců.

I když jsou bylinkové octy neobvyklé, jistě naleznou svá uplatnění. Můžete je použít k ochucení zeleninových salátů či k přípravě domácí majonézy a dresinků.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here