Připravte si vlastní ochucené vodky

Ochucení alkoholu bylinkami je skvělý způsob, jak experimentovat s vaším osobním vkusem a vytvářet nové koktejly. Bylinné nálevy jsou dokonalým způsobem, jak přinést bylinky do vašich nápojů. Nálevy jsou zábavné i neomezené. Základním pojmem nálevu je přidání jediné chuti nebo kombinace příchutí do destilovaného lihu. Je to velmi snadné, i když to vyžaduje občas trochu trpělivosti a představivosti. Po několika úspěšných experimentech se může taková příprava ochucených alkoholických nápojů stát posedlostí.

Ochucené vodky

Nejběžnější jsou nálevy přidané do vodky, ale můžete použít i další svěží nápoje (gin, saké, rum či tequila). Nálevy připravované v tmavších destilátech jsou trochu složitější, budou fungovat pouze tehdy, vyberete-li správnou chuť, která alkohol doplní.

Sežeňte si vše, co potřebujete

Bylinkové ochucené vodky potřebují několik základních ingrediencí a nádob, které je ale možné používat znovu a znovu. Nevyžadují velkou investici, a je možné, že již teď máte všechno, co potřebujete.

  • Bylinky, koření, ovoce a zelenina pro dochucení.
  • Vodka nebo jakýkoli jiný destilát.
  • Vzduchotěsné nádoby.
  • Kávový filtr nebo jemné síto.

Vyberte si likér a jeho chuť

Každá příprava bylinkového likéru začíná výběrem alkoholu, který vytvoří základ. Tím, že vyberete slušnou značku, napomůžete nejen vyšší kvalitě, ale také lepší chuti. Konečný nápoj bude jen tak dobrý jako alkohol, se kterým začnete.

Pokud experimentujete s novou příchutí, možná se vám vyplatí použít levnější destilát, abyste neplýtvali penězi ani dobrým alkoholem.

Když zjistíte skvělý recept, můžete v další dávce vylepšit alkohol.

Poté budete muset vybrat své chutě. Běžně se používají byliny, koření a ovoce. Nejlepších výsledků dosáhnete pouze použitím čerstvých ingrediencí. Sušené byliny a koření jsou výjimky a většina z nich dělá chutné nápoje.

Připravte si aromatické přísady

Zdravý rozum vás provede při přípravě mnoha složek nápojů. Chcete nakrájet ovoce a zeleninu tak, aby se vešly do vaší nádoby a odstranily všechny nežádoucí části. Nemusíte nutně odstraňovat slupky, jen pokud si myslíte, že je to nejlepší. Většinou je potřeba několik řezů a dobré oplachování pod studenou vodou.

  • Lesní plody: omyjte a nechte je vcelku. Vyhodnoťte kůže na tvrdších bobulích, jako jsou třešně.
  • Ananas, mango a podobné ovoce: Umyjte a nakrájejte na kusy. Odstraňte pecky a stonky z plodů, jako jsou meruňky.
  • Jahody a citrusové plody: omyjte a nakrájejte na jemno nebo použijte šťávu z nich. Z citrusů se dá využít taktéž jejich kůra.
  • Vanilkový lusk: Umyjte jej a podélně rozkrojte. Lusky jsou drahé, ale vystačí vám jen jeden lusk na láhev.
  • Byliny: Opláchněte a používejte celé (včetně stonků), protože je to mnohem snazší. Mohou být použity i sušené bylinky.
  • Chilli papričky: Omyjte a nechte celé, nebo je nakrájejte na polovinu. Odstraňte bílou membránu se semeny, abyste snížili pálivost, protože to je místo, kde leží většina kapsaicinu.

Začněte s přípravou

  1. Vyberte čistou, vzduchotěsnou nádobu. Objem nádoby závisí na vás, můžete si připravit jednu velkou, nebo několik malých nádob a experimentovat s několika příchutěmi najednou.
  2. Umyjte přísady, nakrájejte je (v případě potřeby), vložte do nádoby a zalijte je destilátem.
  3. Několikrát protřepejte nádobu a těsně utěsněte víkem.

Tip: Umístěte na každou nádobu popis o složkách, datech a dalších úpravách, abyste věděli, co funguje a co ne.

Doporučené časy nálevů

Nálev uchovávejte na chladném, tmavém místě a protřepejte 3 až 5krát denně. Přípravek by měl v průměru zůstat v alkoholu po dobu 3 až 5 dní (tato doba se ale může lišit). Některé vaše intenzivnější chuti budou potřebovat pouze 3 dny; méně intenzivní chuť by měla zůstat naložená celý týden nebo déle. Pravidelně dělejte chuťové testy, abyste zjistili, která chuť vyhovuje vašim potřebám.

Použijte tyto časy jako obecný průvodce, abyste zjistili, jak dlouho budete muset nechat ingredience v nádobě. Vždy proveďte test chuti, dokud nálev neobsahuje chuť, kterou chcete.

  • 1 až 2 hodiny: chilli papričky. Testujte je často, protože různé druhy paprik vypouští svou příchuť různě často.
  • 3 až 4 dny: Intenzivní příchutě jako je bazalka, skořice, salátová okurka (3 dny bez kůže), kopr, česnek, grapefruit, citrón, limetka, jemná paprika, máta, pomeranč, oregano, estragon, tymián a vanilkový lusk.
  • 1 týden: Mírné příchutě, jako je jablko, ostružina, borůvka, meloun vodní nebo žlutý, třešeň, levandule, mango, broskev, malina, rozmarýn a jahoda.
  • 2 týdny: Mírné příchutě, jako je ananas, zázvor a citrónová tráva.

Dokončení nálevu

Jakmile infuze dosáhne špičkové chuti, musíte odstranit aromatické přísady. Použijte jemné síto, které je potažené plátnem nebo papírovým kávovým filtrem, abychom získali čistou kapalinu. Tuto infuzi můžete vrátit do původní nádoby nebo lahve, pokud chcete, nejprve je třeba ji důkladně vyčistit. Dokončenou infuzi skladujte stejně, jako jakýkoli jiný alkohol. Vzhledem k tomu, že jde o přímou příchuť a nepřidáváte cukry ani jiné přísady, jako byste si užívali v domácím likéru, bude mít stejnou trvanlivost jako originální likér.

Recepty na ochucené vodky

Zkuste následující kombinace s vodkou:

  • Jablko, hruška a skořice
  • Zázvor a med.
  • Levandule a rozmarýn.
  • Dýňová vodka se skořicí.
  • Vodka z vodního melounu.

 

ZANECHAT KOMENTÁŘ