Šalvějové pesto pro zdraví i chuť

Jistě znáte bazalkové pesto a mnozí si jej umíte i doma připravit. Co ale takové šalvějové pesto? Dá se vyrobit doma? A k čemu je dobré? Pusťte se spolu s námi do jeho přípravy.

Co budeme potřebovat na výrobu pesta

Na šalvějové pesto si připravte:

– hrst lístků šalvěje,

– 1 stroužek česneku,

– hrst vlašských ořechů (můžete použít i piniové ořechy jako u bazalkového pesta),

– lžíci slunečnicových semínek,

– lžíci olivového oleje,

– strouhaný parmazán nebo pecorino,

– sůl na dochucení.

Příprava

Všechny suroviny je třeba důkladně rozmixovat. Začínáme natrhanými lístky šalvěje, poté přidáme česnek a vlašské (piniové) ořechy, poté slunečnicová semínka, sůl a olej. Nakonec vmícháme strouhaný sýr.

Uchovávání a použití

Pesto nám vydrží v lednici asi měsíc, ale nejlepší je samozřejmě úplně čerstvé.

Pesto používáme klasicky na těstoviny. Stačí prohřát, smíchat s uvařenými těstovinami, např. špagetami, a posypat strouhaným parmazánem.

Varování

U šalvějového pesta dáváme pozor jen na to, že by jej neměly konzumovat děti a těhotné a kojící ženy, protože šalvěj obsahuje potenciálně jedovatou látku thujon, která působí toxicky. Z tohoto důvodu by ji ani ostatní dospělí neměli užívat dlouhodobě.

Existují i další pesta?

Podobným způsobem jako šalvějové pesto si však můžeme připravit i další druhy, např. pesto z petržele, meduňky, oregana, rukoly, sušených rajčat či černých oliv. Místo vlašských ořechů či piniových oříšků můžete zkoušet varianty s mandlemi, pistáciovými oříšky či kešu ořechy. Věřte, že každá možnost má něco do sebe, záleží jen na naší fantazii a chuťových preferencích. Proč by každé vaše jídlo nemohlo být trochu jiné než to předchozí?

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here