Dýně se řadí do čeledi tykvovitých. Dýňová semínka jsou velmi bohatá na obsažené látky. Navíc jsou velmi oblíbenou pochoutkou. Mají nasládlou, oříškovou chuť a prospívají našemu zdraví.
Dýňová semínka obsahují velké množství minerálních látek, jako například mangan, železo, měď, hořčík, fosfor, draslík. Z vitamínů jsou to vitamín A, D, E, skupina vitamínů B. Obsahují fytosteroly, které umí snížit hladinu cholesterolu. Jsou zdrojem omega 3 a omega 6 mastných nenasycených kyselin. Přibližně čtvrtinu obsahu tvoří proteiny. V syrovém stavu jsou zdrojem tryptofanu, který je citlivý na tepelné zpracování.
Doporučená dávka semínek je asi 25 g až 50 g denně.
Dýňová semínka – účinky na zdraví
- ochrana buněk před volnými radikály
- protizánětlivé účinky
- snižují vysoký tlak
- snižují hladinu cholesterolu
- zlepšují trávení a podporují pravidelné vyprazdňování
- přírodní antidepresivum – má přímý vliv na vyplavování serotoninu
- podporuje tvorbu žaludečních šťáv
- pomáhá vylučovat nadbytečnou vodu
- zásobují organismus zdravými tuky
- pročišťují ledviny a močové cesty
- detoxikuje
- působí preventivně proti vzniku nádorového nemocnění
Dýňový olej
Má unikátní složení a tak blahodárně působí na náš organismus. Má vysoký obsah minerálních látek a mastných nenasycených kyselin. Podporuje srdečně – cévní systém, ulevuje při potížích s prostatou, přispívá k hormonální rovnováze, posiluje imunitu, snižuje nechutenství, zvyšuje chuť k sexu, zlepšuje metabolismus tuků, chrání játra. Využívá se i v kosmetice.
Dýňová semínka v kuchyni
Semínka se dají uvařit či upražit a vytvořit si tak zdravou náhradu chipsů. Semínka z dýně olejné, bez dřevnatých slupek se namočí na čtyřiadvacet hodin do slaného nálevu, potom scedíme a necháme uschnout.
Semínka z jiných typů dýní povaříme v jednom litru vody, kam dáme 2 lžičky soli a dva šálky semínek. Vaříme deset minut, potom necháme oschnout, promícháme s trochou olivového oleje a dáme na pečící papír. Pečeme 10 minut na 1500 C.
Semínka se dají připravit i ve velmi zajímavé chuťové variantě. Budeme potřebovat:
- semínka z jedné dýně
- 5 lžic třtinového cukru (může být i cukr krystal)
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého kmínu
- ¼ lžičky chilli
- ¼ lžičky mletého zázvoru
- ¼ lžičky skořice
- 1 a ½ lžičky kokosového oleje
Smícháme 3 lžíce třtinového cukru se solí, kmínem, zázvorem, skořicí a chilli. Na pánev dáme zbylé 2 lžíce kokosového oleje, přidáme zbylé 2 lžíce třtinového cukru a vhodíme semínka. Necháme karamelizovat. Potom semínka vsypeme do misky s kořenící směsí a promícháme. Necháme vychladnout a podáváme.
Přidávají se také do polévek, pomazánek, kaší, salátů, domácího pečiva, cereálií.