Dýňové semínko – zdravé mlsání s pozitivními účinky na zdraví

seminka

Dýně se řadí do čeledi tykvovitých. Dýňová semínka jsou velmi bohatá na obsažené látky. Navíc jsou velmi oblíbenou pochoutkou. Mají nasládlou, oříškovou chuť a prospívají našemu zdraví.

Dýňová semínka obsahují velké množství minerálních látek, jako například mangan, železo, měď, hořčík, fosfor, draslík. Z vitamínů jsou to vitamín A, D, E, skupina vitamínů B. Obsahují fytosteroly, které umí snížit hladinu cholesterolu. Jsou zdrojem omega 3 a omega 6 mastných nenasycených kyselin. Přibližně čtvrtinu obsahu tvoří proteiny. V syrovém stavu jsou zdrojem tryptofanu, který je citlivý na tepelné zpracování.

Doporučená dávka semínek je asi 25 g až 50 g denně.

dynova seminka

Dýňová semínka – účinky na zdraví

  • ochrana buněk před volnými radikály
  • protizánětlivé účinky
  • snižují vysoký tlak
  • snižují hladinu cholesterolu
  • zlepšují trávení a podporují pravidelné vyprazdňování
  • přírodní antidepresivum – má přímý vliv na vyplavování serotoninu
  • podporuje tvorbu žaludečních šťáv
  • pomáhá vylučovat nadbytečnou vodu
  • zásobují organismus zdravými tuky
  • pročišťují ledviny a močové cesty
  • detoxikuje
  • působí preventivně proti vzniku nádorového nemocnění

Dýňový olej

Má unikátní složení a tak blahodárně působí na náš organismus. Má vysoký obsah minerálních látek a mastných nenasycených kyselin. Podporuje srdečně – cévní systém, ulevuje při potížích s prostatou, přispívá k hormonální rovnováze, posiluje imunitu, snižuje nechutenství, zvyšuje chuť k sexu, zlepšuje metabolismus tuků, chrání játra. Využívá se i v kosmetice.

dynove seminko

Dýňová semínka v kuchyni

Semínka se dají uvařit či upražit a vytvořit si tak zdravou náhradu chipsů. Semínka z dýně olejné, bez dřevnatých slupek se namočí na čtyřiadvacet hodin do slaného nálevu, potom scedíme a necháme uschnout.

Semínka z jiných typů dýní povaříme v jednom litru vody, kam dáme 2 lžičky soli a dva šálky semínek. Vaříme deset minut, potom necháme oschnout, promícháme s trochou olivového oleje a dáme na pečící papír. Pečeme 10 minut na 1500 C.

Semínka se dají připravit i ve velmi zajímavé chuťové variantě. Budeme potřebovat:

  • semínka z jedné dýně
  • 5 lžic třtinového cukru (může být i cukr krystal)
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého kmínu
  • ¼ lžičky chilli
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky skořice
  • 1 a ½ lžičky kokosového oleje

Smícháme 3 lžíce třtinového cukru se solí, kmínem, zázvorem, skořicí a chilli. Na pánev dáme zbylé 2 lžíce kokosového oleje, přidáme zbylé 2 lžíce třtinového cukru a vhodíme semínka. Necháme karamelizovat. Potom semínka vsypeme do misky s kořenící směsí a promícháme. Necháme vychladnout a podáváme.

Přidávají se také do polévek, pomazánek, kaší, salátů, domácího pečiva, cereálií.

 

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here