Zimní období se se svými dlouhými večery skvěle hodí k různým posezením s přáteli. Přemýšlíte nad tím, čím neobvyklým je pohostit? Připravte jim například bylinkové likéry či punče, které kromě alkoholu obsahují i zdraví prospěšné ingredience.
-
Šípkový likér
Budete potřebovat:
- 250 g zralých tvrdých šípků
- láhev vdky
- 100 g třtinového cukru
- 1 dcl vody
- koření dle chuti (hřebíček, skořici, vanilku či citrónovou kůru)
Šípky vyperte a osušte, odstraňte z nich „bubáky“ a stopky a podélně je přepulte. Potom přesypejte do dostatečně velké zavařovací sklenice. Plody zalijte vodkou, ke které přidáte vybrané koření – vše dle vaší fantazie v libovolném množství. Sklenici zašroubujte a nechte ji při pokojové teplotě na tmavším místě louhovat dva až tři týdny. Obsah sklenice nakonec přelijte přes kávový filtr a smíchejte s chladným sirupem, který si připravíte již předem. Jde o vodu svařenou s cukrem tak, aby se cukr úplně rozpustil a netvořil žádné hrudky.
-
Likér z goji
Budete potřebovat:
- balení plodů goji
- vodku
- med
Sušené plody goji vložte do zavařovací sklenice. Tu až po okraj zalijte kvalitní vodkou a dva měsíce nechte louhovat na teplém tmavém místě. Poté nálev slijte a dochuťte medem.
-
Horký zázvor
Budete potřebovat:
- 3 lžičky sypaného černého čaje
- asi 3 cm kořene zázvoru
- 200 ml rumu
- 200 ml griotky
- 4 lžičky medu
- 1 citrón
- cukr krystal
Vodu v kastrůlku svařte s veškerým kořením. Poté nechte 5 minut stát, sceďte, přidejte citrónovou šťávu, griotku a rum, podle chuti přislaďte, ozdobte plátkem citronu a podávejte.
Podobně můžete připravit obdobné horké nápoje, griotku lze zaměnit za červené víno, citrón vyměnit za pomeranč a další úpravy, fantazii se meze nekladou.
Stejně tak lze připravit i nealkoholický punč pro děti, kdy alkohol zaměníme za ovocné šťávy.