Zdravé likéry a punče

likery zazvor

Zimní období se se svými dlouhými večery skvěle hodí k různým posezením s přáteli. Přemýšlíte nad tím, čím neobvyklým je pohostit? Připravte jim například bylinkové likéry či punče, které kromě alkoholu obsahují i zdraví prospěšné ingredience.

  1. Šípkový likér

Budete potřebovat:

  • 250 g zralých tvrdých šípků
  • láhev vdky
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 dcl vody
  • koření dle chuti (hřebíček, skořici, vanilku či citrónovou kůru)

Šípky vyperte a osušte, odstraňte z nich „bubáky“ a stopky a podélně je přepulte. Potom přesypejte do dostatečně velké zavařovací sklenice. Plody zalijte vodkou, ke které přidáte vybrané koření – vše dle vaší fantazie v libovolném množství. Sklenici zašroubujte a nechte ji při pokojové teplotě na tmavším místě louhovat dva až tři týdny. Obsah sklenice nakonec přelijte přes kávový filtr a smíchejte s chladným sirupem, který si připravíte již předem. Jde o vodu svařenou s cukrem tak, aby se cukr úplně rozpustil a netvořil žádné hrudky.

  1. Likér z goji

Budete potřebovat:

  • balení plodů goji
  • vodku
  • med

Sušené plody goji vložte do zavařovací sklenice. Tu až po okraj zalijte kvalitní vodkou a dva měsíce nechte louhovat na teplém tmavém místě. Poté nálev slijte a dochuťte medem.

  1. Horký zázvor

Budete potřebovat:

  • 3 lžičky sypaného černého čaje
  • asi 3 cm kořene zázvoru
  • 200 ml rumu
  • 200 ml griotky
  • 4 lžičky medu
  • 1 citrón
  • cukr krystal

Vodu v kastrůlku svařte s veškerým kořením. Poté nechte 5 minut stát, sceďte, přidejte citrónovou šťávu, griotku a rum, podle chuti přislaďte, ozdobte plátkem citronu a podávejte.

Podobně můžete připravit obdobné horké nápoje, griotku lze zaměnit za červené víno, citrón vyměnit za pomeranč a další úpravy, fantazii se meze nekladou.

Stejně tak lze připravit i nealkoholický punč pro děti, kdy alkohol zaměníme za ovocné šťávy.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here