Bylinky z kuchyně nemusíte používat jen na vaření. Mají také řadu léčivých účinků.

bylinky v kuchyni
Zdroj foto: envato

Bylinky se k dochucení jídel používají už od nepaměti. Stejné bylinky se užívají i v léčitelství. Nejen tedy že skvěle v pokrmech chutnají, ale mají spoustu příznivých účinků na naše zdraví. Několik běžně využívaných bylinek máme všichni v kuchyni při ruce.

Libeček lékařský (Levisticum officinale)

Řadíme ho do čeledi miříkovitých. Pochází ze Střední Asie, Íránu a Afganistánu. U nás ho ve volné přírodě nenajdeme. Bývá poměrně vysoký 100 – 200 cm. V českých kuchyních měl odjakživa své místo a také je znám jako stará léčivka. Využít se dají nejen listy a semena, nejvíce účinků má právě kořen.

  • Podporuje funkci ledvin, napomáhá léčit nemoci ledvin. Má močopudný účinek.
  • Čistí krev a zlepšuje krevní oběh.
  • Pomáhá při srdečních chorobách, dně a revmatismu.
  • Funguje jako rozpouštědlo močových a žlučových kamenů.
  • Upravuje nepravidelnou menstruaci.
  • Mírné afrodisiakum.
libecek
Zdroj foto: pixabay

Peržel (Petroselinum crispum)

Patří do čeledi miříkovitých. Zřejmě pochází ze Středozemí, ale od dávných dob se pěstuje téměř po celém světě. Je hojně pěstována pro svůj kořen a aromatické listy. Obsahuje jedinečnou kombinaci živin. Pěstovat můžeme hladkolistou nebo kadeřavou.

  • Je zásobárnou vitamínů a minerálů.
  • Snižuje krevní tlak.
  • Zlepšuje trávení a čistí trávicí trakt.
  • Rozrušuje ledvinové a močové kameny.
  • Posiluje zrak a napomáhá v léčbě očních chorob.
  • Afrodisiakum pro ženy.
  • Posiluje srdeční činnost.
  • Napomáhá regulovat menstruační cyklus.
petrzel
Zdroj foto: pixabay

Tymián obecný (Thymus vulgaris)

Patří mezi hluchavkovité. V přírodě ho najdeme ve Španělsku, Francii, Itálii, Maroku a Tunisu. Je to silně aromatický keřík, stonky jsou na bázi dřevnaté, bohatě větvené. V létě vykvétá hojně drobnými, světle růžovými květy. Pěstují se odrůdy s příměsí různých silic.

  • Má silný antiseptický účinek.
  • Využívá se při kašli a zánětech horních cest dýchacích.
  • Ulevuje při nadýmání a problémech s trávením.
  • Užívá se jako kloktadlo při zánětech v ústech.
  • Má močopudný účinek.
  • Pomáhá při revmatismu a dně.
  • Přidává se do bylinkových polštářku na lepší spaní.
tymian
Zdroj foto: pixabay

Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis)

Řadí se do čeledi hluchavkovitých. Původní je druh ve Středozemí, pěstuje se ale téměř po celém světě. U nás volně neroste, ale můžeme si ho vypěstovat doma. Je aromatický, bohatě větvený a miluje sluníčko. Kromě toho, že je to léčivka a koření, se pěstuje i pro dekorativní účely. Už ve starověku to byl symbol lásky, manželství, smrti a dlouhého života. Využíval se v rituálech a kouzlech.

  • Zvyšuje krevní tlak.
  • Uklidňuje a snižuje nervové vypětí.
  • Zlepšuje pocit chladu v končetinách.
  • Posiluje organismus.
  • Zvyšuje pocení.
  • Zlepšuje křeče střev, žaludku a trávicího ústrojí. Zmírňuje pocit nadýmání.
  • Odvar se využívá ke kosmetickým účelům. Čistí pleť, hojí rány, ekzémy, pohmožděniny.
  • Upravuje menstruaci, léčí ženské záněty.
rozmaryn
Zdroj foto: pixabay

Kopr vonný (Anethum graveolens)

Patří do čeledi miříkovitých. Má zřejmě původ ve Středozemí a jižní Asii. Pěstuje se v mírném a subtropickém pásmu světa. U nás se pravděpodobně objevil v raném středověku. Rostlina je silně aromatická, nať se využívá čerstvá nebo různě konzervovaná.

  • Užívá se při zažívacích potížích, nadýmání, plynatosti, křečích a poruchách zažívání.
  • Podporuje laktaci.
  • Snižuje tlak, zlepšuje prokrvení srdečního svalu.
  • Pomáhá při onemocnění močového ústrojí.
  • Celkově zklidňuje organismus.
kopr
Zdroj foto: pixabay

Majoránka zahradní (Origanum hortensis)

Řadíme ji do čeledi hluchavkovitých. Bylinka pochází ze Středozemí. Od starověku se však pěstuje téměř všude. Původně rostla jako součást středomořských zelených porostů, u nás nechybí na zahrádkách i v nádobách. Patří mezi velmi oblíbené druhy koření a nechybí žádné hospodyňce v kuchyni. Má malé, zelené a příjemně vonící lístky, na koncích větví se tvoří kulatá květenství drobných, bílých kvítků. Spousta našich tradičních jídel se bez majoránky neobejde. Vůni si zachovává i v sušeném stavu.

  • Dokáže tišit nervovou soustavu – rozčilení, stres, nespavost, neklid. Prý léčí i nešťastnou lásku.
  • Pomáhá při migréně, pozor, u citlivých lidí může dlouhodobé užívání zapříčinit bolesti hlavy.
  • Podporuje laktaci.
  • Zlepšuje trávení a činnost žaludku.
  • Zmírňuje nepříjemné projevy menstruace.
  • Pomáhá při rýmě, astmatu a prochladnutí.
  • Majoránková mast pomůže při pohmožděninách a tlumí bolesti bříška u dětí.
majoranka
Forest & Kim Starr / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)

Bazalka pravá (Ocimum basilicum)

Patří do čeledi hluchavkovitých. Pravděpodobně pochází z Indie, ale od středověku je pěstována ve střední Evropě. Planě ji u nás nenajdeme. Má ráda sluníčko, pěstuje se v desítkách odrůd lišící se barvou i obsahem silic.

  • Ve starověkém Řecku ji využívali při uštknutí hadem nebo štírem.
  • Uvolňuje svalové křeče.
  • Tlumí kašel, napomáhá při onemocnění průdušek.
  • Podporuje tvorbu mateřského mléka.
  • Napomáhá při nadýmání a plynatosti.
  • Mírně zvyšuje krevní tlak.
  • Osvěžuje, uklidňuje.
bazalka
Castielli / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here