Vysoký krevní tlak je více nebezpečný než nízký a musí se začít rychle a účinně snižovat. Správná hodnota krevního tlaku je u dospělého člověka 120/80, kritická je pak 200/120, přičemž zejména zvýšená spodní hodnota tlaku opravdu velmi nebezpečná. Aniž byste hned začali užívat nějaké průmyslově vyráběné léky, zkuste nejdřív naše rady z bylinkové lékárny.
Bylinky na snížení krevního tlaku
Krevní tlak snižují následující bylinky: bez černý, česnek medvědí, tužebník, meduňka, kopřiva, lípa a petržel. Z černého bezu využíváme ke snížení krevního tlaku plody. Plody se však nesmějí konzumovat syrové, protože by mohly vyvolat nevolnost a průjem. Z plodů je nejlepší připravit marmeládu nebo šťávu. O obojím jsme již v našich článcích psali. Z medvědího česneku pomáhá tinktura, kterou si vyrobíme tak, že nadrobno nakrájené listy a cibulky naplníme do lahve a zalijeme čistým lihem koupeným v lékárně. Necháme louhovat 14 dní na slunci, scedíme a užíváme 1 lžičku denně, nikdy však ne dlouhodobě. Z meduňky užíváme čaj, který připravíme zalitím 1 polévkové lžíce vroucí vodou, to louhujeme 5 minut, scedíme a pijeme teplé po každém hlavním jídle. Kopřiva je bylinka, která čistí krev a vůbec pomáhá kardiakům. Na snižování krevního tlaku použijeme čaj, který připravíme ze 2 lžic sušených nebo čerstvých listů kopřivy, které přelijeme hrnkem vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Scedíme a pijeme 1 šálek ráno a 1 šálek večer. Z lípy si můžeme připravit chutný čaj, a to tak že 2 lžíce sušeného lipového květu zalijeme 0,5 litrem vroucí vody, necháme louhovat 10 minut, scedíme a pijeme denně 1 šálek. Také nám pomůže koupel z lipového květu, kdy hrst lipových květů i s listy spaříme 1 litrem vroucí vody, 15 minut louhujeme a pak vlijeme do teplé vody do vany. Koupeme se 20 minut. Z petržele si můžeme vyrobit domácí želé proti vysokému tlaku. Postupujeme takto: 0,5 kg natě petržele dáme do 2 litrů studené vody a vaříme na mírném ohni asi hodinu. Pak scedíme a hmotu vylisujeme přes cedník, přidáme stejné množství medu, svaříme na konzistenci želé a plníme do čistých vymytých skleniček. Užíváme 3–4 polévkové lžíce denně.