Oregano, tymián, bazalka … notoricky známé bylinky v kuchyni, které běžně používáme. Kromě nich však existují další, dnes už téměř nepoužívané. Tyto bylinky najdeme hlavně v receptech našich prarodičů, přitom mohou být při vaření i při léčbě různých neduhů hotovým pokladem.
-
Brutnák lékařský
Svou chutí připomíná okurku a je tedy vhodný do salátů, koktejlů či do jogurtu nebo kysané smetany. Jde navíc o velmi zdravou volbu – čerstvé listy této byliny obsahují velké množství vitaminu C, draslíku, vápníku, tříslovin a dalších látek, které působí příznivě hlavně na nervový systém. Konzumace brutnáku tak může plnit svou roli při léčbě bolesti hlavy, poruchách soustředění, při únavě a dalších projevech nervové slabosti. U kojících žen dokonce podporuje tvorbu mateřského mléka.
-
Ptačinec žabinec
Tuto rostlinku v současnosti považuje většina lidí za plevel. Ve skutečnosti má z hlediska přírodního léčitelství rozhodně co nabídnout, obsahuje totiž řadu prospěšných látek – vitamin C, vitaminy řady B, železo, zinek či mangan. Uplatnění najde v kuchyni zejména jako součást salátů, užívat ji lze ale také zevně. Hodí se ke zklidnění pokožky při ekzémech či lupénce a při léčení drobných poranění. Vodní lázeň z ptačince můžete pro změnu použít při léčbě revmatických potíží.
Tato bylinka se využívá spíše jako okrasná květina na mnoha zahrádkách, má výrazné a voňavé květy barvy bílé až červené. Díky vysokému obsahu terpentýnových látek, tříslovin, flavonoidů a vysoce antiseptickému tymolu je to rostlina významná i jako léčivka. Hodí se jako lék proti revmatismu, prostředek na podporu trávení, má mírné uspávací účinky, dokáže tlumit menstruační bolesti i bolesti v krku. Používá se hlavně tinktura z rostlinky nebo vodní lázeň.
-
Šťovík
Jako děti jsme se žvýkáním šťovíku dobře bavili, a to právě pro jeho výrazně kyselou chuť křivící při konzumaci celou tvář. Je zajímavé, že postupně tato bylina z povědomí veřejnosti téměř vymizela.
V čerstvé podobě jde o skvělý zdroj osvěžení a rychlé energie pro zdraví, a to díky vitaminu C a kyselině oxalové, které šťovík obsahuje ve vysoké míře.
Ale nejde jen o to, šťovík čistí střevo a krev, navíc i odvodňuje a prospívá pokožce a sliznicím. Skvělou volbou je použít bylinku k detoxifikaci organismu, pokud si z ní připravíme čaj, doplněný lístky kopřivy či pampeliškou. Na lupenku a další kožní problémy zase fungují šťovíkové obklady.
-
Šrucha zelená
V kuchyni lze šruchu použít jako listovou zeleninu s lehce nakyslou chutí. Hodí se hlavně do salátů v kombinaci s rajčaty a různými aromatickými bylinkami. V léčitelství pak jde o bylinku s velkým obsahem vitamínů, fosforu, železa a nenasycených mastných kyselin. To vše z ní dělá výborného pomocníka v boji proti vysokému cholesterolu, problémům se zažíváním a zánětu žaludku či střev. Podporuje i funkci imunitního systému.
-
Smil italský
Pro svá žlutá kvítka se smil využívá často jako dekorace. V kuchyni jej znáte pod názvem „maggi“, které se výborně hodí k přípravě orientálních jídel, grilovacích marinád a různých omáček. Kromě ozvláštnění chuti pokrmů je vhodné dopřát si bylinku i ze zdravotních důvodů. Ve skutečnosti jde o léčivku se širokým spektrem působnosti – má totiž antibakteriální, antialergické, protizánětlivé a protikřečové účinky.