Téměř zapomenuté bylinky pro zdraví i kuchyni I.

bylinky v kuchyni

Oregano, tymián, bazalka … notoricky známé bylinky v kuchyni, které běžně používáme. Kromě nich však existují další, dnes už téměř nepoužívané. Tyto bylinky najdeme hlavně v receptech našich prarodičů, přitom mohou být při vaření i při léčbě různých neduhů hotovým pokladem.

  1. Brutnák lékařský

Svou chutí připomíná okurku a je tedy vhodný do salátů, koktejlů či do jogurtu nebo kysané smetany. Jde navíc o velmi zdravou volbu – čerstvé listy této byliny obsahují velké množství vitaminu C, draslíku, vápníku, tříslovin a dalších látek, které působí příznivě hlavně na nervový systém. Konzumace brutnáku tak může plnit svou roli při léčbě bolesti hlavy, poruchách soustředění, při únavě a dalších projevech nervové slabosti. U kojících žen dokonce podporuje tvorbu mateřského mléka.

  1. Ptačinec žabinec

Tuto rostlinku v současnosti považuje většina lidí za plevel. Ve skutečnosti má z hlediska přírodního léčitelství rozhodně co nabídnout, obsahuje totiž řadu prospěšných látek – vitamin C, vitaminy řady B, železo, zinek či mangan. Uplatnění najde v kuchyni zejména jako součást salátů, užívat ji lze ale také zevně. Hodí se ke zklidnění pokožky při ekzémech či lupénce a při léčení drobných poranění. Vodní lázeň z ptačince můžete pro změnu použít při léčbě revmatických potíží.

  1. Zavinutka podvojná (monarda)

Tato bylinka se využívá spíše jako okrasná květina na mnoha zahrádkách, má výrazné a voňavé květy barvy bílé až červené. Díky vysokému obsahu terpentýnových látek, tříslovin, flavonoidů a vysoce antiseptickému tymolu je to rostlina významná i jako léčivka. Hodí se jako lék proti revmatismu, prostředek na podporu trávení, má mírné uspávací účinky, dokáže tlumit menstruační bolesti i bolesti v krku. Používá se hlavně tinktura z rostlinky nebo vodní lázeň.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here