Bylinky k rybám: I když se ryby netěší takové oblibě jako třeba kuřecí nebo vepřové, svoje místo v kuchyni si vybojovaly. Často je to i tím, že na rozdíl od národů, které ryby konzumují zcela běžně, tápeme v tom, jak je dochutit. Jaké bylinky vybrat?
Ryby jsou velmi zdravé a v našich jídelníčcích by se rozhodně měly objevovat častěji, než je tomu doposud. Jenže tady nastává kámen úrazu, mnoho z nás vlastně ani neví, čím rybu dochutit. Samotná sůl nestačí a zároveň nesmíme přebít chuť ryby. Věděli jste, že zcela stačí běžně používané bylinky?
Všeho moc škodí, a to platí u dochucení ryb dvojnásob. Zvláště, pokud hovoříme o aromatických bylinkách. Zároveň nesmíme tepelnou úpravou bylinky připravit o jejich specifickou chuť a vůni, tudíž je přidáváme těsně před dokončením pokrmu. Myslete také na estetickou stránku a nechte si stranou pár čerstvých lístků.
Tymián
Pokud sáhnete po této bylince, rozhodně chybu neuděláte. Jestliže ho naložíte do olivového oleje, zachová si své aroma. Dodává rybám svěží chuť a výborně se hodí do marinád. Ostré podtóny utlumí rybí aroma. Pro grilování a pečení se dává do vnitřku ryby.
Kopr
Nejlépe si rozumí s lososem, ale rozhodně nic nezkazíte, když ho použijete k jiným mořským rybám. Přidávejte ho těsně před dokončením, příliš mu nesvědčí tepelná úprava. Ryba se jím dá posypat nebo ho přidejte do omáčky.
Petrželka
Velmi oblíbená polévková bylinka. Skvěle se využije při rychlém grilování, kdy se vkládá dovnitř ryby. Vynikne zejména v kombinaci s těstovinami. Výborně dochutí i mořské plody a rybí polévky.
Estragon
Má výraznou, nasládlou a lehce hořkou chuť. Ve Francii se využívá k dochucení ryb poměrně hojně. Špatně snáší vysoké teploty, přidávejte těsně před dokončením pokrmu. Dobře si rozumí se smetanovými omáčkami, například k lososu.
Bobkový list
Možná vás to překvapilo a máte pravdu, u nás nepříliš známá kombinace ryb a bobkového listu. Například se přidává do speciálního vývaru, ve kterém se ryba krátce povaří, spolu s tymiánem. Vhodně dochutí například pečeného cejna.
Pepř, Kmín
Stará dobrá klasika spolu se solí. Bude vyhovovat hlavně těm kteří nemají rádi gastronomické experimenty a dávají přednost tradičním chutím. Pokud chcete alespoň trochu zjemnit chuť ryby a nepřidávat žádné aromatické bylinky, zakápněte ji citronem. Klasická kombinace se hodí zejména na naše sladkovodní ryby.
Koriandr
Sójová či rybí omáčka, zázvor a samozřejmě koriandr je součást asijské kuchyně. Svěží bylinka s citronovou a anýzovou chutí bude nejvhodnější k rybám, které mají světlé maso a málo výraznou chuť. Samozřejmě v asijských rybích receptech je koriandr nenahraditelný.