V létě je třeba doplňovat tekutiny. Limonády jsou synonymem léta, koupání a sluníčka. Domácí limonády z bylinek a sezónního ovoce vypadají hezky, a ještě lépe chutnají. Nemusíte na ně do nejbližší restaurace, zvládnete je hravě doma.
Léto je v plném proudu a stejně tak by měl vypadat i váš pitný režim, vyhněte se však přeslazeným limonádám. Voda by měla tvořit většinu pitného režimu, proč se ale neosvěžit poctivou domácí limonádou. Není to nic složitého, vystačíte si s vodou, bylinkami a sezónním ovocem. Ohromíte s nimi nejednu návštěvu, máte přehled o ingrediencích a můžete si je upravit podle své chuti.
Citrusy je lepší vybírat chemicky neošetřené. Do limonád je možné přidat led a pro dospělé i trochu alkoholu.
Okurková limonáda s limetkou a meduňkou
- 2 okurky
- 1 limetka
- snítek meduňky
- snítek máty
- 1,5 l vody
- sladidlo dle chuti (nemusí být)
Okurku oloupeme, nakrájíme na kostky a s trochou vody rozmixujeme v mixéru. Několik okurkových koleček i se slupkou si můžeme nechat na ozdobu.
Z limetky odřízneme několik koleček na ozdobu a ze zbytku vymačkáme šťávu, přidáme do rozmixované okurky.
Přidáme mátu a meduňku. Dolijeme vodou a promícháme.
Do nádoby dáme kolečka okurky a limetky na ozdobu.
Podle chuti můžeme přidat třtinový cukr.
Pink limonáda s růžovým grepem a plátky růží
- květy růží (domácí, nestříkané, nehnojené)
- růžový grep
- meduňka
- voda
- dle chuti sladidlo
Z grepu odkrojíme několik plátků na ozdobu, ze zbytku vymačkáme šťávu. Do vody nalijeme grepovou šťávu, přidáme plátky růží či celé květy a snítky meduňky. Ideálně necháme několik hodin louhovat.
Jahodová limonáda s bazalkou
- několik kusů větších jahod
- snítek bazalky
- limetka
- voda
- třtinový cukr
Limetku nakrájíme na plátky a vložíme do džbánu. Pár kousků jahod a trochu bazalky si odložíme. Zbytek jahod, bazalky a třtinový cukr mixujeme malou chvilku s trochou vody. Směs nalijeme do džbánu (můžeme rozdělit přímo do skleniček), dolijeme vodou a ozdobíme plátky jahod a lístky bazalky.
Bylinková limonáda s bezovým a lipovým květem
- 1 citron
- 150 g cukru
- 2 l vody
- malou hrst lipového květu
- 5 květů černého bezu
- hrstku máty
Vodu svaříme s cukrem a do vychladlého roztoku dáme na plátky nakrájený citron. Vše zalijeme vodou.
Přidáme bezové a lipové květy (zkontrolujte, jestli jste vyklepali všechny broučky a jiný hmyz). Nádobu přikryjeme plátýnkem a necháme 24 hodin louhovat.
Druhý den limonádu scedíme. Na ozdobu můžeme přidat čerstvé lipové a bezové květy.
Rybízová limonáda
- 400 g kuliček červeného rybízu
- šťávu z limetky
- 2 lžičky cukru
- 700 ml vody (skvěle chutná jemně perlivá)
Na ozdobu
- 1 limetka
- snítky máty
- listy rybízu
Rybíz rozmixujeme a šťávu propasírujeme do nádoby (je možné i ponechat bez pasírování). Přidáme cukr, limetkovou šťávu a zamícháme.
Šťávu dolijeme perlivou vodou. Na ozdobu použijeme limetku na plátky, lístky máty a rybízu.