Vyzdobte si kuchyň bylinkami. Které jsou ty nejzdravější?

bylinka

Čerstvé bylinky jsou v kuchyni nenahraditelné. Nejen že překrásně provoní prostor a jídlo díky nim mnohem lépe chutná. Bylinky jsou také přirozené přírodní léčitelky a mají vliv na naše zdraví, krásu a psychickou pohodu. Které bylinky by neměly u vás doma chybět? Zde je seznam u nás nejpoužívanějších bylinek.

Bazalka

Bazalka je pro svou kořeněnou svěží vůni a chuť jednou z nejoblíbenějších bylinek. Je snadná na pěstování a na údržbu a hodí se k salátům, rajčatovým jídlům a nebo na pizzu.

Bazalka je bohatá na vitamín C a obsahuje celou řadu důležitých minerálů. Zklidňuje nervovou soustavu a pomáhá zdravému trávení. Její vůně také uklidňuje a pomáhá při bolestech hlavy, nespavosti a stresu.

Máta

bylinky

Mentolová vůně máty je nezaměnitelná. Její svěží, nasládlá chuť se skvěle hodí do koktejlů, nebo zmrzlinových pohárů. V létě je máta obzvláště oblíbená, její konzumace má na náš organismus chladivý efekt.

Mátový čaj je vhodné pít jak ráno, tak večer, jelikož zbavuje stresu a navozuje dobrou náladu. Máta peprná pomáhá ke zdravějšímu hubnutí, je skvělým pomocníkem pro pálení žáhy a pomáhá také při zažívacích problémech a nevolnosti. Máta je také silný antioxidant, působí protizánětlivě, čistí dech a ulevuje od bolesti svalů.

Meduňka

Meduňka skvěle ochutí ovocné i zeleninové saláty a je perfektní pro přípravu domácích limonád a koktejlů. Její lehkost a svěží chuť oceníte také v přípravě domácích pomazánek a bylinkových másel.

Čaj z meduňky je velmi účinný lék na problémy se spaním, meduňka uklidňuje celý organismus a posiluje nervovou soustavu. Používá se také při léčbě oparů, zklidňuje bušení srdce a tlumí kašel.

Šalvěj

Šalvěj je mocná léčivá rostlina a neměla by ve vaší domácí bylinkové zahrádce chybět. Je vhodná na čaj, kloktání a léčivé obklady. Šalvěj se používá na lepší zažívání a výluh z listů se doporučuje pít po těžkých jídlech. Kloktadlo využijete při bolestech zubů, nebo při aftech. Šalvěj může pomoci při odbourávání podkožního tuku a působí proti nachlazení a bolestem v krku.

Petrželka

Bohaté a silné aroma petrželky vylepší každou polévku a bramborové jídlo.

Petržel je skvělým zdrojem minerálů a vitamínů, snižuje krevní tlak a posiluje zrak.

Pažitka

Pažitka je velmi oblíbená bylinka, díky které zdokonalíte mnoho jednoduchých jídel. Čerstvý chleba s máslem, se solí a s jemně nasekanou pažitkou je hotová delikatesa. Pažitka se hodí také na vajíčka, k vařeným bramborám nebo do pomazánek.

Ze zdravotního hlediska pažitka podporuje trávení a má protizánětlivé účinky.

Rozmarýn

Silně aromatické koření, které se používá k ovonění pečeného masa, ryb a nebo brambor. Vůně čerstvého rozmarýnu je podmanivá a má schopnost čistit a dezinfikovat prostor.

Rozmarýnový čaj zbavuje tělo toxinů, povzbuzuje oběhový systém, usnadňuje soustředění a posiluje paměť. Rozmarýn zlepšuje prokrvení všech částí těla, včetně mozku.

Oregano

Oregano je bylinka známá také jako dobromysl, což odkazuje na jeden z aspektů jejích léčivých schopností. Jde o bylinku dobré nálady a jídlo ovoněné čerstvým oregánem navozuje pozitivní psychické rozpoložení. Dobromysl pomáhá také při migrénách.

Co se vařené týče, oregáno je součástí klasického provensálského koření, které se hojně používá na přípravu italských pokrmů.

Zdravotní benefity oregana jsou kromě výše zmíněné dobré nálady a odbourávání stresu hlavně v oblasti zažívání a trávení.

Tymián

Další aromatická bylinka se širokým využitím ve středomořské kuchyni. Snese i delší tepelnou úpravu a hodí se jak k masu, tak k zelenině. Tymián podporuje trávení a proto se skvěle hodí do tučných a kořeněných jídel.

——————-Komerční článek——————-

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here