Využití bylinek v kuchyni v zimě: Zimní měsíce často přinášejí touhu po teplejších a výživnějších pokrmech, které nás zahřejí a dodají energii. Bylinky mohou být dokonalým doplňkem k těmto pokrmům, nejenže dodají chutě, ale také přinesou řadu zdravotních výhod. I když mnoho bylinek nyní neroste venku, stále je můžeme v kuchyni využívat. Podívejme se, jak.
Kulinářské využití bylinek v zimě
- Bylinkové máslo: Smíchejte máslo s nasekaným čerstvým nebo sušeným rozmarýnem, tymiánem a petrželkou. Toto máslo můžete mazat na toast, přidávat do omáček nebo používat při pečení masa.
- Polévky a vývary: Zimní polévky často získají hloubku chuti přidáním bylinek. Vyzkoušejte například krémovou bramborovou polévku s rozmarýnem a šalvějí.
- Přílohy: Přidejte nasekanou petrželku, majoránku nebo tymián do bramborových kaší nebo jiných příloh pro extra chuť a vůni.
- Marinády a omáčky: Bylinky jako oregano, bazalka nebo rozmarýn mohou oživit zimní grilování nebo pečení.
Recept: Zimní bylinkový čaj
Ingredience:
- 1 lžička sušené mátové listy
- 1 lžička sušený šalvěj
- 1 lžička sušený tymián
- Med dle chuti (volitelně)
Postup:
- Vroucí vodou zalijte bylinky v konvičce.
- Nechte louhovat 5-10 minut.
- Přeceďte a podávejte s medem dle chuti.
Jiné využití bylinek v kuchyni
- Bylinkové oleje: Namáčejte oblíbené bylinky v kvalitním olivovém oleji. Toto bylinkové olej můžete použít na saláty nebo při vaření.
- Bylinkové octy: Ochucený ocet je skvělý pro vinaigretty. Stačí do lahve octa přidat větvičky bylinek, např. bazalky, rozmarýnu nebo tymiánu.
- Bylinkové ledové kostky: Naplňte formičky na led vodou a do každé přidejte nasekanou bylinku (tymián, mátu, bazalku). Použijte v nápojích pro osvěžující chuť.
Zimní měsíce neznamenají konec využití bylinek v kuchyni. Ať už máte sušené, čerstvé nebo zamražené bylinky, mohou oživit vaše pokrmy a přinést teplou a útulnou atmosféru do vaší domácnosti.