Které bylinky sbírat na podzim a jak

bez cerny
Zdroj foto:Jonathan Billinger / Elder flowers, Sambucus nigra

Podzim se přiblížil takovou rychlostí, že jsme ani nepostřehli, jak se léto přehouplo do studenějších dní. I na podzim ale můžete využít přírodu naplno a nasbírat si mnoho léčivek do zásoby. Jejich včasný sběr bylinek, správné usušení a dobré skladování vám zajistí ty nejlepší vlastnosti.

jitrocel kvet
Zdroj foto. Frank Vincentz, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons                    Jitrocel kopinatý 

Jitrocel kopinatý

Jitrocel sice můžete sbírat i v létě, ale i teď na podzim je vhodná doba. Nasbírejte si jitrocel do zásoby a nasušte. Jednotlivé listy poklaďte na sítka nebo do bedýnek vyložených pečicím papírem. Sušte na suchém a chráněném místě, pomalu, může to trvat několik dní. Listy jsou sušené, jakmile začnou šustit. Poté je dejte do papírových nebo plátěných sáčků, které zavěsíte na větrané místo.

Stejně dobrý je i jitrocelový sirup. Stačí omyté listy napěchovat do sklenice, vždy tak 2 cm, pak zasypat 2 cm cukru/třtinového cukru – pokračujte, dokud není sklenice plná. Dejte ji na parapet okna na sluníčko a nechte působit asi 2 týdny. Jakmile se šťáva z listů vylouhuje, přeceďte obsah sklenice přes sítko nebo cedník a sirup nalijte do tmavých skleniček. Je výborný na kašel nejen pro děti. Dávkujte jednu čajovou lžičku 2x denně.

sipek plod
Zdroj foto: en: Uživatel: MPF, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons  Šípky

Šípky

Na podzim, a to již od září můžete sbírat šípky. Jsou sice lepší přemrzlé, ale dají se sbírat i před mrazíky. Na šípky se vydejte za slunného odpoledne, nejlépe spolu s dětmi. Vybírejte jen pevné a tvrdé plody. Můžete sbírat šípky ze všech druhů planých šípkových růží, všechny mají obrovský obsah vitamínu C. Čaj ze šípků se zalévá chladnou vodou, šípky se nechají vyluhovat do druhého dne a teprve pak se přecedí a čaj ohřeje.

Sušit šípky můžete na pečicím papíru v bedýnkách i v sušičce na ovoce (na 50 °C). Sušené šípky se rovněž zalévají chladnou vodou a teprve přecezený výluh se ohřívá.

Ze šípků si můžete vyrobit i marmeládu – na ni jsme vám přinesli návod v jednom z předchozích článků – pozor ale, je to docela náročná práce.

bez
Zdroj foto. “pastilletes”/Joan Simon, Barcelona, España, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons  Černý bez

Černý bez

Z černého bezu dozrávají v září bezinky. I bezinky sbírejte je za slunného odpoledne, ale mějte na paměti, že bezinky jsou zasyrova jedovaté, je potřeba je převařit. Nejlepší je šťáva, likér nebo marmeláda – na vše už jsme vám přinesli recepty dříve.

Nemáte-li čas na výrobu, bezinky si usušte. Nejlépe se suší na přímém slunci, popř. v sušičce, nebo v troubě na 50 °C (troubu nechte pootevřenou, do dvířek zasuňte například vařečku). Sušení také neutralizuje jedovatost a sušené bezinky můžete používat stejně jako sušené borůvky proti průjmu, nebo si z nich uvařit čaj při nachlazení, rýmě, chřipce, nebo horečce.

kostival
Zdroj foto:de:User:Jutta234, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons          Kostival lékařský

Kostival lékařský 

Právě podzim je nejlepším obdobím na sbírání kořenů bylinek. Kostivalové kořeny jsou na podzim plné léčivých látek. Kořen opatrně vykopáme a snažíme se nepoškodit celou vegetaci. Kořeny je třeba umýt, usušit a nadrtit. Poté nadrcený prášek zalijeme vodkou nebo jiným podobným alkoholem, necháme stát asi 3 týdny a přecedíme. Tím vznikne tinktura vhodná na bolavé klouby, svaly, pohmožděniny a zlomeniny.

kozlik lekarsky
Zdroj foto: Ivar Leidus, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons                    Kozlík lékařský

Kozlík lékařský

Kromě toho, že má podobné účinky jako šanta kočičí na kočky, je to také bylinka odpradávna používaná na nespavost, bolesti hlavy nebo nervozitu a pocity strachu. Můžete si sice koupit homeopatikum s obsahem účinných látek kozlíku, ale také je možné vyrobit si doma tinkturu z kořene. Nejlepší je kořen sbírat v květnu nebo právě v září. Sbíráme opatrně, abychom neponičili celou vegetaci. Kořeny omyjeme, usušíme (na slunci, v sušičce, nebo v troubě) a nadrtíme/nameleme. Napěchujeme do větší sklenice, zalijeme vodkou nebo jiným alkoholem a necháme na okně asi 3 týdny louhovat, můžeme občas protřepat. Přecedíme a nalijeme do tmavých lahviček. Používáme 10 kapek na kostku cukru nebo do čaje.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here