Česky:
Jitrocel kopinatý |
Latinsky:
Plantago lanceolata |
Slovensky:
skorocel kopijovitý |
Jitrocel kopinatý je vytrvalá bylinka, v našem domácím lékařství patří k jedné z nejrozšířenějších bylin s všestrannými účinky.

Léčivé účinky
- Účinný proti kašli.
- Pomáhá na odhlenění.
- Zavírá rány.
- Pomáhá při poruchách trávení spojených se zácpou.
- Pomáhá při onemocnění horních cest dýchacích.
Použití a přípravky
Používá se sušená nať na bylinné zápary, součástí bylinných směsí nebo na výrobu sirupu proti kašli.
- Medový sirup s jitrocelem, mateřídouškou a tymiánem pro zlepšení činnosti horních cest dýchacích
- Hot Drink od Dr. Weisse s jitrocelem proti nachlazení a rýmě
- Nosní sprej RymaStop od Dr. Weisse s jistrocelem proti ucpanému nosu.
- Zeměžlučová směs s jitrocelem pro zlepšení trávicího systému.
- Regenerační přípravek Regalen s jitrocelem pro očištění organismu.
O jitrocelu kopinatém
Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) je vytrvalá bylina rozšířená v Evropě i Asii. Roste často na polích, v zahrádách, při cestách, v travnatých příkopech. Pro svou velkou rozšířenost nebývá příliš často uměle pěstován.
Rostlina obsahuje 2% glykosidu aukubinu (tlumí centrální nervovou soustavu), velké množství slizu, enzymy, třísloviny, vitamín C, hořčiny, xantofyl a také kyselinu křemičitou a draselné soli. Pokud sbíráte a sušíte listy samy, nezapomínejte, že právě kvůli ankubinu je bylina velmi choulostivá k zapaření, plesnivění a zčernání listů. Je možné listy sušit proto na slunci a posléze dosušit ve stínu v suchém počasí, případně dosušit uměle při teplotě max 40°C. Při sušení neobracejte listy.
Velmi podobné vzhledem i svými účinky jsou i další dva druhy jitrocele – jitrocel větší (plantago maior) a jitrocel střední (plantago media), ale pro svůj nižší obsah látek v rostlině se ve výrobě léčiv obvykle neužívají. Rozeznáte je tak, že na rozdíl od podlouhlých listů jitrocelu kopinatého má jitrocel větší listy vejčité až kulaté a jitrocel střední je má elipsovité.
Kontraindikace:
Není určeno pro těhotné a kojící ženy, vzhledem k nedostatku dostupných dat.
Domácí recepty
- Zápar (dle knihy Hoffmannová-Jebavý 1973): 2 lžičky řezaných sušených listů přelijeme 250 ml vody a necháme 15 minut odstát, poté scedíme a pijeme vlažný nápoj. Pijeme při chorobách dýchacích cest, při žaludečním a střevním kataru, při průjmu, zánětu ledvin a močového měchýře.