Vitamín E řadíme mezi vitamíny rozpustné v tucích. Je jeden z nejdůležitějších antioxidantů v těle. Je také označován jako vitamín plodnosti, prospívá pleti, nehtům i vlasům.
Vitamín E (tokoferol) patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Je to jeden z nejdůležitějších antioxidantů v těle. Jeho chemický název tokoferol je složen z řeckého tokos – potomek a feros – nosit, což poukazuje na to, že má pozitivní vliv na tvorbu pohlavních buněk a plodnost. U žen se také uplatňuje při hormonální léčbě a poruchách menstruačního cyklu.
- Funguje jako prevence aterosklerózy, zvyšuje hladinu HDL cholesterolu (tzv. hodného) a snižuje hladinu LDL cholesterolu (tzv. špatného).
- Má pozitivní vliv na nervový systém.
- Působí preventivně proti nádorovému bujení.
- Podporuje normální srážlivost krve.
- Uplatňuje se při léčbě kožních obtíží.
- Zlepšuje hojení ran a minimalizuje jizvy.
- Zkrášluje vlasy a pokožku.
- Posiluje imunitu.
Ve kterých potravinách vitamín E najdeme
- mandle, slunečnicová semínka, kešu ořechy, mandlové máslo
- buráky, vlašské ořechy, arašídové máslo
- fazole, zelí, špenát, obilné klíčky
- chřest, avokádo
- vejce
- játra
- tuk z lososa nebo tuňáka
- olivový olej, mandlový olej a olej z pšeničných klíčků
- rajče, mango, kiwi
- celozrnné obiloviny
- listová zelenina, růžičková kapusta
Když je vitamínu E nedostatek
Nedostatek vitamínu E v těle se může projevit neurologickými potížemi, sníženou obranyschopností, poruchou funkce pohlavních žláz až potížemi s plodností. Dále suchou a ochablou kůží, poklesem výkonnosti a únavou, zhoršeným hojením ran.
Pozor na světlo a smažení
Stejně jako ostatním antioxidantům i vitamínu E škodí světlo. To znamená, že i olivový či slunečnicový olej bychom měli uchovávat v tmavých sklenicích a temnu. Není vhodné kupovat větší balení olejů, protože mají tendenci žluknout.
Vitamín E se varem tak snadno nezničí jako na příklad vitamín C, ale pokud budeme smažit jídlo například na olivovém oleji, tak vitamínu E v něm moc nezbyde.