Luštěniny nemá mnoho lidí v oblibě. Je to chyba, zařaďte je do svého jídelníčku. Jsou zdravé, levné a plné prospěšných látek. Luštěniny vás zasytí jako maso a budete nabití energií. Zapomeňte na jídla ze školní jídelny a naučte se luštěniny připravovat chutně.
Luštěniny, to není jen hrách, čočka a fazole, zahrnují mnoho druhů. Stačí jen nakouknout do obchůdku se zdravou výživou a rozšíří se vám obzory. Narazíte zde například na cizrnu, sóju, al i na speciální druhy fazolí a čočky. Luštěniny jsou bohaté na sacharidy, bílkoviny vlákninu i vitamíny a minerály. Zařaďte je alespoň jedenkrát týdně do jídelníčku.
Čočkový salát s medvědím česnekem – pikantní
- 200g čočky
- jeden svazek medvědího česneku
- malá lžička chilli papriček
- 1 jarní cibulka
- 2 lžíce sušených rajčat naložených v oleji
- 1 lžíce oleje ze sušených rajčat
- 1 – 2 řapíky celeru
- bílý vinný ocet
- sůl
Uvaříme čočku dle návodu. Sušená rajčata, řapíky celeru a medvědí česnek nakrájíme na tenké proužky. Cibulku krájíme na kolečka.
Všechny ingredience smícháme s uvařenou čočkou, zakápneme olejem z rajčat a vinným octem dle chuti. Osolíme.
Bílé fazole v koprové omáčce
- 200g bílých fazolí v suchém stavu
- kousek celeru
- 1mrkev
- 5 kuliček nového koření
- 1 bobkový list
- sůl
Na omáčku
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- přibližně 100ml smetany
- 2 lžíce zakysané smetany
- svazek čerstvého kopru
- sůl
- cukr
- ocet
- vývar z fazolí
- bílý pepř
Fazole si namočíme den předem a druhý den je uvaříme spolu se zeleninou a kořením. Vývar si schováme.
Omáčku připravíme tak, že na másle zpěníme cibulku, do hrnce přidáme mouku a uděláme jíšku. Tu potom zředíme částí vývaru z fazolí. Povaříme asi 15 minut.
Do vývaru přidáme uvařené fazole, oba druhy smetany a nasekaný kopr. Omáčku nakonec dochutíme cukrem, octem, solí a pepřem. Servírujeme například s vařenými brambory.
Cizrna po italsku
- 150g cizrny
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 2 rajčata
- 1 nožka řapíkatého celeru (bez listů)
- malou špetku pálivé papriky
- olivový olej
- 1 lžičku petržele
- sůl
Cizrnu necháme namočenou přes noc ve vodě. Druhý den slijeme, propláchneme a uvaříme do měkka (nesolí se).
Na oleji osmažíme cibulku, přidáme nakrájenou mrkev, celer, na čtvrtky pokrájená rajčata a uvařenou cizrnu. Vše povaříme asi 15 – 20 minut, do změknutí zeleniny.
Nakonec vše dochutíme paprikou a solí. Posypeme nakrájenou petrželí. Podává se samostatně nebo jako součást přílohy.
Sójové boby se špenátem a žampiony
- 200g suchých sójových bobů
- 200g špenátových listů
- 200g sterilovaných žampionů
- olej
- sůl
- pepř
- cibule
- šlehačka
Sójové boby přes noc namočíme a druhý den slijeme a v nové vodě uvaříme do měkka.
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme žampiony (bez nálevu) a nakrájené špenátové listy, dusíme přibližně 5 minut. Potom přidáme uvařené sójové boby, pepř, sůl a vše ještě 5 minut povaříme. Nakonec zjemníme šlehačkou. Servírujeme s rýží.
Červená čočka s klobásou
- ¾ hrnku červené čočky
- 1 větší klobása
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- kousek celeru
- 1 mrkev
- bobkový listopad
- sůl
- pepř
- zeleninový vývar
- chilli
- olej
Nakrájíme si mrkev a cibuli na menší kousky. Celer nastrouháme, klobásu nakrájíme na kousky.
Cibulku zpěníme na oleji, přidáme klobásu, po chvilce mrkev a celer. Minutku restujeme. Následně přidáme červenou čočku, koření a část vývaru, Vývarem podléváme do změknutí zeleniny a čočky, přibližně 15 minut. Těsně před koncem vmícháme utřený česnek.
Podáváme jen tak nebo s chlebem.