Luštěniny nemusí být nudné. S těmito recepty si je zamilujete

lusteniny
Zdroj foto: pixabay

Luštěniny nemá mnoho lidí v oblibě. Je to chyba, zařaďte je do svého jídelníčku. Jsou zdravé, levné a plné prospěšných látek. Luštěniny vás zasytí jako maso a budete nabití energií. Zapomeňte na jídla ze školní jídelny a naučte se luštěniny připravovat chutně.

Luštěniny, to není jen hrách, čočka a fazole, zahrnují mnoho druhů. Stačí jen nakouknout do obchůdku se zdravou výživou a rozšíří se vám obzory. Narazíte zde například na cizrnu, sóju, al i na speciální druhy fazolí a čočky. Luštěniny jsou bohaté na sacharidy, bílkoviny vlákninu i vitamíny a minerály. Zařaďte je alespoň jedenkrát týdně do jídelníčku.

Čočkový salát s medvědím česnekem – pikantní

  • 200g čočky
  • jeden svazek medvědího česneku
  • malá lžička chilli papriček
  • 1 jarní cibulka
  • 2 lžíce sušených rajčat naložených v oleji
  • 1 lžíce oleje ze sušených rajčat
  • 1 – 2 řapíky celeru
  • bílý vinný ocet
  • sůl

Uvaříme čočku dle návodu. Sušená rajčata, řapíky celeru a medvědí česnek nakrájíme na tenké proužky. Cibulku krájíme na kolečka.

Všechny ingredience smícháme s uvařenou čočkou, zakápneme olejem z rajčat a vinným octem dle chuti. Osolíme.

Bílé fazole v koprové omáčce

  • 200g bílých fazolí v suchém stavu
  • kousek celeru
  • 1mrkev
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 bobkový list
  • sůl

Na omáčku

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • přibližně 100ml smetany
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • svazek čerstvého kopru
  • sůl
  • cukr
  • ocet
  • vývar z fazolí
  • bílý pepř

Fazole si namočíme den předem a druhý den je uvaříme spolu se zeleninou a kořením. Vývar si schováme.

Omáčku připravíme tak, že na másle zpěníme cibulku, do hrnce přidáme mouku a uděláme jíšku. Tu potom zředíme částí vývaru z fazolí. Povaříme asi 15 minut.

Do vývaru přidáme uvařené fazole, oba druhy smetany a nasekaný kopr. Omáčku nakonec dochutíme cukrem, octem, solí a pepřem. Servírujeme například s vařenými brambory.

jidlo
Zdroj foto: pixabay

Cizrna po italsku

  • 150g cizrny
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 rajčata
  • 1 nožka řapíkatého celeru (bez listů)
  • malou špetku pálivé papriky
  • olivový olej
  • 1 lžičku petržele
  • sůl

Cizrnu necháme namočenou přes noc ve vodě. Druhý den slijeme, propláchneme a uvaříme do měkka (nesolí se).

Na oleji osmažíme cibulku, přidáme nakrájenou mrkev, celer, na čtvrtky pokrájená rajčata a uvařenou cizrnu. Vše povaříme asi 15 – 20 minut, do změknutí zeleniny.

Nakonec vše dochutíme paprikou a solí. Posypeme nakrájenou petrželí. Podává se samostatně nebo jako součást přílohy.

Sójové boby se špenátem a žampiony

  • 200g suchých sójových bobů
  • 200g špenátových listů
  • 200g sterilovaných žampionů
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • cibule
  • šlehačka

Sójové boby přes noc namočíme a druhý den slijeme a v nové vodě uvaříme do měkka.

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme žampiony (bez nálevu) a nakrájené špenátové listy, dusíme přibližně 5 minut. Potom přidáme uvařené sójové boby, pepř, sůl a vše ještě 5 minut povaříme. Nakonec zjemníme šlehačkou. Servírujeme s rýží.

Červená čočka s klobásou

  • ¾ hrnku červené čočky
  • 1 větší klobása
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • kousek celeru
  • 1 mrkev
  • bobkový listopad
  • sůl
  • pepř
  • zeleninový vývar
  • chilli
  • olej

Nakrájíme si mrkev a cibuli na menší kousky. Celer nastrouháme, klobásu nakrájíme na kousky.

Cibulku zpěníme na oleji, přidáme klobásu, po chvilce mrkev a celer. Minutku restujeme. Následně přidáme červenou čočku, koření a část vývaru, Vývarem podléváme do změknutí zeleniny a čočky, přibližně 15 minut. Těsně před koncem vmícháme utřený česnek.

Podáváme jen tak nebo s chlebem.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here