Chilli paprička

Česky:
Chilli paprička
Latinsky:
 Capsicum annuum
Slovensky:
Chilli paprička

Chilli paprička (známá také jako feferonka, případně počeštěně čili paprička) je plodem jednoho z pěti druhů exotických druhů paprik křovitého vzrůstu. Rozlišujeme velké množství kultivarů s odlišnými vlastnostmi. Jedno však mají všechny společné – léčivý kapsaicin, který může mít pro naše zdraví celou řadu přínosů.

chilli
Zdroj foto: pixabay

Vaše oblíbená chilli paprička může pocházet z kultivaru, vyšlechtěného z těchto pěti druhů paprik:

  • paprika setá (Capsicum annuum)
  • paprika čínská (Capsicum chinense)
  • paprika křídlatá (Capsicum baccatum)
  • paprika chlupatá (Capsicum pubescens)
  • paprika křovitá (Capsicum frutescens)

Znali je již předkolumbovští indiáni a díky své univerzálnosti a snadné pěstovatelnosti se brzy rozšířily do celého světa. Dnes jsou však ceněny mnohem více jako léčebný prostředek, než jako doplněk při přípravě jídel.

Léčivé účinky

Ještě nedávno koloval světem mýtus, který chilli papričky pasoval do role škodlivého původce žaludečních vředů a střevních zánětů. Nové výzkumy však ukázaly, že jde o problém pouze při jejich opravdu nadměrné konzumaci. Většině lidí může naopak kapsaicin s jejich zdravotními obtížemi pomoci. A to nejenom s těmi, které souvisejí s trávením.

Chilli papričky jsou bohaté na vitamíny a minerály. Jde zejména o vitamín C  (100 gramů chilli papriček vám zajistí až 240 % doporučené denní dávky), vitamín A, B6, hořčík, draslík, železo a mangan. Mají rovněž nízký obsah kalorií a zároveň obsahují hodně vlákniny.

Nejdůležitější složkou je však kapsaicin. Aktuálně jsou v hledáčku vědců zejména jeho protinádorové vlastnosti. Urychluje spalování tuků (zvyšuje rychlost metabolismu) a účinně napomáhá hubnutí. Lze ho použít rovněž v boji proti žaludečním vředům, při léčbě kardiovaskulárních problémů, ale i migrény. A ceněny jsou i jeho pozitivní účinky na imunitní systém a snížení cholesterolu.

Kapsaicin při hubnutí

Kapsaicin ovlivňuje aktivitu receptorů, stimulujících produkci tuku. Brání tak nejenom jeho tvorbě, ale i ukládání. Zároveň také urychluje tvorbu enzymů, které urychlují redukci tuku jako takovou. A nově bylo rovněž prokázáno, že kapsaicin dokáže také snížit chuť k jídlu .

Přidání kapsaicinu do vašeho hubnoucího programu vám tak napomáhá spalovat více tuků a rychleji zhubnout. Přispívá rovněž k dlouhodobému udržování hmotnosti. Přesto nesmí být vaše hubnutí závislé jen na něm. Pokud totiž neomezíte svůj jídelníček a nepřidáte pravidelný pohyb, dojde po vysazení doplňků s kapsaicinem k obávanému jo-jo efektu.

Chilli papričky při nachlazení

Chilli – kromě toho, že přispívá k budování naší imunity – pomáhá rovněž v boji proti infekcím. Čistí dýchací cesty při nachlazení, zahřívá organismus a celkově prokrvuje sliznice, což rovněž přispívá k potlačení bakterií a virů.

Analgetické účinky kapsaicinu

Tato látka rovněž inaktivuje činnost receptorů, které do našeho organismu přenášejí bolest. Účastní se rovněž procesů termoregulace (právě proto obyvatelé horkých částí světa mají jídla s chilli papričkami tak v oblibě) – zvyšuje pocení a pomáhají nám tak se lépe ochladit. Aktuálně jsou účinky kapsaicinu doporučovány zejména při léčbě migrény nebo jiných nespecifických bolestí. Pomáhá rovněž při bolestech kloubů, a to ve formě oleje nebo masti. Pomáhá prohřát svaly, a tím je uvolňuje, což opět může ulevit od bolesti.

Pomáhá zejména při:

  • bolestech, vázaných na roztroušenou sklerózu,
  • na bolest svalů a kloubů,
  • na bolesti při pásovém oparu a neuralgii,
  • při diabetické neuropatii,
  • na bolesti při psoriáze.

Denní dávka kapsaicinu by u těchto stavů neměla přesáhnout 11 mg.

Kapsaicin a dezinfekce

Kapsaicinový extrakt se v mnoha zemích také tradičně používá k dezinfekci po kousnutí a štípnutí hmyzem. Bylo prokázáno, že kapsaicin působí účinně rovněž proti bakterii Helicobacter pylori, způsobující často žaludečních vředy. Pro dosažení žádoucího terapeutického účinku však musí být  podáván často v opravdu vysokých dávkách. Proto se tento proces neobejde bez asistence lékaře.

Regenerace a posílení organismu

Vysoký obsah vitamínu C v chilli papričkách napomáhá posilovat obranyschopnost těla a bojovat proti rozličným proti infekcím. A nelze opomenout ani jeho antioxidační účinky.

Terapeutické účinky kapsaicinu

Aktuálně je rovněž hojně diskutováno použití kapsaicinu pro hypertenzi. Probíhají studie ukazují, že může mít mírný účinek při snižování vysokého krevního tlaku. Lze ho použít rovněž pro snížení oxidačního stresu, a tím i zpomalení aterosklerotických procesů. Obojí přispívá ke snížení rizika nebezpečného srdečního infarktu.

Při léčbě gastrointestinálních onemocnění se naopak doporučuje kapsaicinu vyhýbat. Ukázalo se však, že v malém množství žaludeční sliznici naopak chrání. Spíše než konzumace kořeněných jídel je však v tomto případě dobré užívat kapsaicin ve formě doplňků stravy.

Může rovněž bránit tvorbě krevních sraženin, má tedy významný, i když přechodný, antikoagulační účinek. Ovšem pokud chilli do téměř každého jídla, podporuje pravidelné čištění svých cév právě od vznikajících krevních sraženin.

Snižuje také hladinu cholesterolu a to tím, že blokuje jeho produkci v játrech a snižují jeho hladinu v krvi. A to i v případě konzumace potravin, jež k jeho zvýšení jinak přispívají.

Měli byste vědět: Kapsaicin může také zabránit rozvoji diabetu. Podle studií (prozatím ovšem prováděných pouze na myších) může kapsaicin zabránit pankreatitidě a rozvoji diabetu. V této oblast proto probíhají intenzivní studijní programy.

Kapsaicin a produkce endorfinu

Kapsaicin dokáže také posílit vaši vytrvalost během dlouhých a náročných druhů cvičení. Zvýšením absorpce kyslíku v těle posiluje plíce a tím zlepšuje vaši výdrž. Extrakty z chilli se užívají zejména orálně, částečně však do krve pronikají i z mastí a náplastí, používaných na prohřátí svalů a kloubů.

Další využití kapsaicinu

Kapsaicinové přípravky lze využít například i při léčbě vazomotorické rýmy. A nesmíme zapomínat ani na jeho využití v kosmetice. Pomáhá zejména při celulitidě (ve formě oleje či masti, které se vmasírovávají na postižená místa).

Použití a přípravky

Na rozdíl od jiných bylinek se u chilli papriček přistupuje spíše ke konzumaci extraktů, případně jejich užití v masážních mastech či olejích. Lidé, kterým nevadí jejich charakteristická pálivost, pak mohou užívat i prášek, případně čerstvé chilli. Dávkování se liší podle původu a důležité je přihlédnout právě k obsahu kapsaicinu. Extrakt z něj by v denní dávce neměl přesáhnout 11 mg.

O chilli papričkách

Na světě existuje mnoho druhů chilli papriček. Vzájemně se liší velikostí, tvarem a hlavně stupněm své ostrosti. Ten je přesně dán tzv. Scovilleovou stupnicí. Tu vymyslel lékárník Wilbur Scoville a spolehlivě měří obsah kapsaicinu v jakémkoliv produktu – tedy nejenom v čerstvých chilli papričkách.  Daná hodnota je uvedena ve speciálně vyvinutých jednotkách – SHU.

Jednou z nejpopulárnějších chilli papriček je určitě jalapeño. Se svou zelenou nebo červenou barvou je častým doplňkem zejména mexické kuchyně. Na  Scovilleově stupnici se pohybuje v rozmezí 2 500 – 8 000 SHU.

Dalším známou tváří je také piri-piri. Roste na malých keřích o maximální výšce 120 cm. Samotný plod je poměrně malý – měří asi dva centimetry. Typický je zejména pro portugalská jídla. Na stupnici ostrosti dosahuje hodnoty více než 100 000 SHU.

Mezi další oblíbené druhy chilli papriček patří také Tabasco (2 500 – 8 000 SHU) a samozřejmě pepperoni (100 – 500 SHU). Typicky indickou papričkou je pak Bhut Jolokia a v USA „vede“ zase American Carolina Reaper.

Kontraindikace:

Kapsaicin, obsažený právě v chilli papričkách, má léčivé vlastnosti pouze ve velmi nízkých dávkách, naopak při těch vysokých je toxický.

Měli by se mu vyhnout lidé, trpící zažívacími problémy. Pikantní složky mohou způsobit podráždění žaludeční sliznice, prohloubit závažnost onemocnění (např. žaludečních vředů) a zapříčinit např. bolesti žaludku, pálení žáhy nebo nadýmání.

Jeho užití by měli zvážit i lidé, trpící hypertenzí, protože může dojít ke zhoršení jejich stavu.

Kapsaicin může také negativně ovlivňovat některé typy pleti. Lidé s akné mohou po konzumaci takto kořeněné potraviny počítat se zvýšením zánětlivých ložisek na kůži a tvorbu mazu.

Kapsaicin není rozpustný ve vodě, jen v tucích a alkoholu. Voda tedy jeho pálivost nezmírní, naopak ji zhorší – k neutralizaci pálivosti používáme odstředěné mléko, alkohol případně zmrzlinu či střídku chleba.

Doporučena není konzumace chilli papriček ani těhotným  a kojícím ženám a samozřejmě i malým dětem.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty