Léčivé nápoje z přírody – vyzkoušejte i méně známé recepty

bezinka
Zdroj foto: pixabay

Léčivé nápoje: Ovoce, zelenina a bylinky patří k tomu nejlepšímu, co nám příroda nabízí. Dají se konzumovat nejen v sezoně, ale po celý rok. Domácí likéry a šťávy byly oblíbené už v době našich babiček. Jsou zdravé a neobsahují škodlivé látky.

Domácí léčivé nápoje se nejčastěji vyrábí z bylinek, ovoce nebo zeleniny. Mnoho z nich se používá jako léčebné čistící kůry. Naše prababičky si na rozdíl od nás nemohly koupit veškerá léčiva v lékárně, a proto využívaly sílu přírody. Některé nápoje jsou známé a na jiné se už trochu pozapomnělo. Seznámíme vás s některými recepty.

repa
Zdroj foto: pixabay                  červená řepa

Likér z červené řepy

  • 500 ml vodky
  • 500 g řepy
  • 200 g cukru
  • 1 l vody
  • šťáva z jednoho citronu nebo 1 lžička kyseliny citronové

Řepu oloupeme, nakrájíme na kousky a povaříme v jednom litru vody do změknutí. Dáme do lednice na 24 hodin a potom přecedíme. Místo odvaru se dá použít i čerstvá řepová šťáva z odšťavňovače.

Druhý den do řepové tekutiny přidáme šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Do hrnce nalijeme alkohol a přisypeme cukr. Zahříváme do rozpuštění cukru a po zchladnutí nalijeme do řepového odvaru. Komu vadí specifická chuť řepy, může do likéru kápnout ovocnou potravinářskou příchuť. Stočíme do lahví.

koriandr list
Zdroj foto: pixabay                  Koriandr

Koriandrové víno

  • 1 l červeného vína
  • 3-4 lžíce koriandru

Veškeré ingredience dáme do lahve a necháme 10 dní louhovat. Užívají se 1-4 lžíce denně. Pomůže Vám například s trávením, křečemi břicha, kolikami trávicího traktu, střevními parazity. 

vino
Zdroj foto. pixabay               Hložinkové víno – léčivé nápoje

Hložinkové víno

  • 1 l červeného! vína
  • 50–75 g hložinek
  • špetka rozmarýny, ideálně čerstvě
  • 2 špetky yzopu
  • 1 lžíce medu
  • hřebíček
  • skořice

Bobule hložinek rozdrtíme, přidáme trošku rozmarýny, nať yzopu, hřebíčky, skořici a lžíci medu. Nakonec zalijeme litrem červeného vína a ponecháme 14 dní macerovat. Přecedíme a užíváme zhruba 50 ml denně. Hložinky se používají na nemoci srdce, posílení srdečního svalu, pocitu bušení, anginu pectoris nebo vysoký krevní tlak. Také funguje jako uklidňující prostředek při nespavosti a nervozitě. Pokud užíváte léky na srdce, poraďte se nejprve se svým lékařem.

sipek
Zdroj foto: pixabay                 šípek

Šípkový likér

  • 150 g šípků
  • 300 ml vodky
  • 4 hřebíčky
  • 3 odlomky celé skořice
  • 4 lžíce vody+4 lžíce cukru na každých 300 ml šípkového macerátu

Šípky rozdrtíme a zalijeme vodkou (musí být ponořené). Necháme macerovat alespoň 14 dní na světlém místě. Pro chuť můžeme přidat skořici a hřebíčky.

Jakmile vodka zčervená, přefiltrujeme. Nejprve přes látkovou utěrku a vymačkáme pečlivě celý macerát. Ve druhé fázi přes kávový filtr, abychom se zbavili bodlinek. Takto klidně nechte filtrovat přes noc.

Druhý den svaříme vodu s cukrem a po vychladnutí nalijeme do šípkového macerátu. Pokud by neměl stále příliš dobrou chuť, přidejte cukerného roztoku. Dobrý likér chce čas, proto je dobré ho nechat až půl roku uležet.

plody bezinky
Zdroj foto: pixabay                 Bezinka

Kávový likér z bezinek

  • 2,5 l bezinek
  • 1 l vody
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kg cukru
  • 6 lžic kávy (uvaříme)
  • ½ l rumu

Bezinky omyjeme, odstopkujeme, dáme do hrnce a přilijeme vodu. Vaříme asi 20 minut. Šťávu přecedíme, bezinky co nejvíce vymačkáme. Přidáme cukr a povaříme dalších 20 minut.

Poté přidáme vanilkový cukr a kávu. Povaříme 5 minut. Necháme do druhého dne zchladnout. Následně přilijeme rum (nebo vodku), promícháme a slijeme do láhví. Konzumovat se může jen na chuť nebo pomáhá při bolavých nohách a bolestech trojklanného nervu.

pampelisky
Zdroj foto: pixabay                Pampeliška

Pampeliškový likér

  • hrst pampeliškových květů
  • několik kořenů pampelišky
  • dvě hrsti pampeliškových listů
  • 0,5 l převařené vychladlé vody
  • 0,5 l pálenky

Nachystáme si vymytou sklenici. Pampelišku opláchneme, květy a kořen pokrájíme. Z listů vymačkáme šťávu. Vše dáme do sklenice. Zalijeme převařenou vodou a pálenkou. Necháme zhruba 14 dní stát za oknem, kam svítí slunce. Denně protřepáváme. Po uplynutí doby přecedíme a slijeme. Užíváme po lžičkách. Je výborný na posílení jater, žaludek, pročištění ledvin.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here