Anémii vyléčíme bylinkovou léčbou

Trápí vás anémie neboli chudokrevnost? Jedná se o nedostatek železa, který může být způsobený špatnou stravou (s nedostatkem železa), nebo také nadměrným vylučováním železa při velkých ztrátách krve (časté krvácení, silná menstruace, porod, mnoho těhotenství v rychlém sledu za sebou…). Železo je v tomto případě potřeba doplnit, a to bylinkami nebo potravinami s obsahem železa.

Potraviny s vysokým obsahem železa

Nejprve byste měli zkusit některé potraviny, které mají přirozeně vysoký obsah železa. Jsou to například červená řepa, mandle, pšeničné klíčky, sušené meruňky, švestky, ořechy, dýňová semínka, slunečnicová semínka. Ořechy, mandle i semínka můžete konzumovat samostatně, nebo je zamíchat do chutných salátů. Určitě si je oblíbíte.

Bylinky s vysokým obsahem železa

Mezi bylinky s obsahem železa pomáhající při léčbě anémie patří hlavně pažitka, petržel, majoránka, bazalka a kopřiva. První čtyři bylinky nejspíš dobře znáte a i je při vaření používáte, takže vám poradíme jen některé neobvyklejší recepty: Z pažitky můžete vyrobit jednoduchou pomazánku: Svazek pažitku rozmixujeme s jedním tvarohem, jedním bílým jogurtem a troškou soli, můžeme podle konzistence přidat lžičku olivového oleje. Podáváme namazané na chléb nebo jiné pečivo. I z petržele vyrobíme pomazánku: Vařená vajíčka nakrájíme na drobné kousky, smícháme s majolkou a bílým jogurtem, vmícháme nadrobno nakrájenou petrželovou nať, osolíme a opeříme dle chuti. Podáváme s pečivem. Z bazalky si můžeme vyrobit domácí pesto, přidat ji do salátů, nebo na těstoviny, ale poněkud netradiční je malinová zmrzlina s bazalkou: 500 g bílého jogurtu mírně osladíme a rozmixujeme s miskou malin a hrstí najemno posekaných lístků bazalky, naplníme do tvořítek na nanuky a necháme zmrazit. Kopřiva si nejvíce železa uchová v syrovém stavu, takže ji buď přidáme do jarního salátu, nebo si ji jen tak nakrájíme a posypeme krajíc chleba namazaný např. máslem nebo paštikou – nadrobno posekané lísky nepálí. bylinkopedie koupit bylinky a produkty  

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here