Kerblík najdeme skoro všude, na našem území roste poměrně hojně. Patří k velmi starým bylinkám, které se pěstovaly v klášterních zahradách. Jen se na něj v současnosti trochu zapomnělo. Kromě toho, že má léčivé účinky, se využívá jeho chutě i vůně v kuchyni.
Kerblík je bylinka, která není náročná na pěstování. Při toulkách přírodou na ni jistě narazíte, u nás se vyskytuje poměrně hojně. I když se na první pohled může jevit jako plevel, má spoustu léčivých účinků. Pro svou jedinečnou chuť a vůni je skvěle využitelný jako koření, francouzská kuchyně ho zná velmi dobře.
Kerblík lesní (Anthriscus sylvestris) je řazen do čeledi miříkovitých. Je rozšířen po celé Evropě, u nás se vyskytuje hojně. Můžeme ho najít při okrajích lesů, ve vlhčích půdách, podél cest a vodních toků, v příkopech, na rumištích, náspech, na stinných místech.
Jedná se o dvouletou až víceletou bylinu, je vysoká většinou kolem 30 cm, ale může dosáhnout až 180 cm. Lístky jsou členěné, květenství je tvořeno terminálními okolíky, bílé barvy.
Jaké má kerblík účinky
- po zimě dodá tělu energii a pomůže s jarní únavou
- čistí krev
- má močopudné účinky
- šťáva se dříve využívala k jarní očistné kůře
- semena se užívají při dyspeptických potížích
- detoxikuje
- má vysoký obsah vitamínu C
Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) také patří do čeledi miříkovitých, Prakticky se pěstuje po celém světě, u nás dříve hojně pěstovaná rostlina, nyní téměř vymizela. Zplanělý roste u plotů, zdí, ve výživných a vlhčích půdách. Daří se mu v polostínu i na mírném slunci. Podobá se petrželce, jen má trochu světlejší barvu.
Dá se poměrně dobře pěstovat v nádobě nebo ve volné půdě. Dosahuje výšky přibližně 40 cm, většinou se pěstuje jako jednoletá rostlina. Má raději přistíněné a chladnější stanoviště s dostatkem vláhy. Vykvétá drobnými okolíky bílé barvy.
- pomůže při zvracení, zažívacích a žaludečních potížích
- uvolňuje křeče
- užívá se při onemocnění jater a sleziny
- léčí záněty kůže
- pro obnovení energie na jaře
- detoxikuje organismus
- podporuje funkci žlučníku
- močopudný účinek
- má vysoký obsah vitamínu C
Kerblík v kuchyni
Kerblík má jemnou chuť připomínající estragon, petržel a anýz, je velmi používaný ve francouzské kuchyni. Ke kulinářským účelům se používá kerblík třebule. Je dobře využitelný v pomazánkách, bylinkových máslech, dušené zelenině, do omáček, na rybu, do luštěnin, polévek, brambor.
Nejlepší chuť mají mladé lístky, hráškově zelené a lesklé. Pokud kerblík zesvětlá a vykvete, už není natolik dobrý. Lístky se přidávají až těsně před koncem vaření nebo se konzumují čerstvé. Vařením ztrácí své cenné látky. Výborný je obyčejný chléb s máslem posypaný nasekaným kerblíkem.
Kerblíkové máslo
Z byliny vybereme úplně mladé, světlounce zelené, skoro ještě zavinuté lístky. Výroba je jednoduchá, dvě hrsti nasekaných mladých lístků kerblíku smícháme s 250g změklého másla, zabalíme do folie a máme hotovo.
Bylinková pomazánka s kerblíkem
Připravíme si tvaroh, kerblík, petrželku, pažitku a kopr. Nasekané bylinky vmícháme do tvarohu, dochutíme solí a pepřem. Můžeme přidat i trošku smetany pro zjemnění chuti.
Čaj z kerblíku
Čerstvé lístky kerblíku zalijeme horkou vodou a necháme 10 – 15 minut louhovat. Popíjí se po jídle, ulevuje od žaludečních potíží.
Odvar z kerblíku se nanášel na tampony a přikládal na unavené oči.