Kerblík je nejen léčivý, ale všestranně použitelný i v kuchyni

kerblik
Photo by David J. Stang / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Kerblík najdeme skoro všude, na našem území roste poměrně hojně. Patří k velmi starým bylinkám, které se pěstovaly v klášterních zahradách. Jen se na něj v současnosti trochu zapomnělo. Kromě toho, že má léčivé účinky, se využívá jeho chutě i vůně v kuchyni.

Kerblík je bylinka, která není náročná na pěstování. Při toulkách přírodou na ni jistě narazíte, u nás se vyskytuje poměrně hojně. I když se na první pohled může jevit jako plevel, má spoustu léčivých účinků. Pro svou jedinečnou chuť a vůni je skvěle využitelný jako koření, francouzská kuchyně ho zná velmi dobře.

Kerblík lesní (Anthriscus sylvestris) je řazen do čeledi miříkovitých. Je rozšířen po celé Evropě, u nás se vyskytuje hojně. Můžeme ho najít při okrajích lesů, ve vlhčích půdách, podél cest a vodních toků, v příkopech, na rumištích, náspech, na stinných místech.

Jedná se o dvouletou až víceletou bylinu, je vysoká většinou kolem 30 cm, ale může dosáhnout až 180 cm. Lístky jsou členěné, květenství je tvořeno terminálními okolíky, bílé barvy.

kerblik kvet
Zdroj foto: pt.m.wikipedia.org

Jaké má kerblík účinky

  • po zimě dodá tělu energii a pomůže s jarní únavou
  • čistí krev
  • má močopudné účinky
  • šťáva se dříve využívala k jarní očistné kůře
  • semena se užívají při dyspeptických potížích
  • detoxikuje
  • má vysoký obsah vitamínu C

Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) také patří do čeledi miříkovitých, Prakticky se pěstuje po celém světě, u nás dříve hojně pěstovaná rostlina, nyní téměř vymizela. Zplanělý roste u plotů, zdí, ve výživných a vlhčích půdách. Daří se mu v polostínu i na mírném slunci. Podobá se petrželce, jen má trochu světlejší barvu.

Dá se poměrně dobře pěstovat v nádobě nebo ve volné půdě. Dosahuje výšky přibližně 40 cm, většinou se pěstuje jako jednoletá rostlina. Má raději přistíněné a chladnější stanoviště s dostatkem vláhy. Vykvétá drobnými okolíky bílé barvy.

kerblik trebule
Photo by David J. Stang / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)
  • pomůže při zvracení, zažívacích a žaludečních potížích
  • uvolňuje křeče
  • užívá se při onemocnění jater a sleziny
  • léčí záněty kůže
  • pro obnovení energie na jaře
  • detoxikuje organismus
  • podporuje funkci žlučníku
  • močopudný účinek
  • má vysoký obsah vitamínu C

Kerblík v kuchyni

Kerblík má jemnou chuť připomínající estragon, petržel a anýz, je velmi používaný ve francouzské kuchyni. Ke kulinářským účelům se používá kerblík třebule. Je dobře využitelný v pomazánkách, bylinkových máslech, dušené zelenině, do omáček, na rybu, do luštěnin, polévek, brambor.

Nejlepší chuť mají mladé lístky, hráškově zelené a lesklé. Pokud kerblík zesvětlá a vykvete, už není natolik dobrý. Lístky se přidávají až těsně před koncem vaření nebo se konzumují čerstvé. Vařením ztrácí své cenné látky. Výborný je obyčejný chléb s máslem posypaný nasekaným kerblíkem.

Kerblíkové máslo

Z byliny vybereme úplně mladé, světlounce zelené, skoro ještě zavinuté lístky. Výroba je jednoduchá, dvě hrsti nasekaných mladých lístků kerblíku smícháme s 250g změklého másla, zabalíme do folie a máme hotovo.

Bylinková pomazánka s kerblíkem

Připravíme si tvaroh, kerblík, petrželku, pažitku a kopr. Nasekané bylinky vmícháme do tvarohu, dochutíme solí a pepřem. Můžeme přidat i trošku smetany pro zjemnění chuti.

Čaj z kerblíku

Čerstvé lístky kerblíku zalijeme horkou vodou a necháme 10 – 15 minut louhovat. Popíjí se po jídle, ulevuje od žaludečních potíží.

Odvar z kerblíku se nanášel na tampony a přikládal na unavené oči.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here