Dnes už si exotické koření koupíme běžně v obchodě, proto je skoro nepředstavitelné, jakou měl kdysi kardamom cenu. Co jste o něm možná nevěděli a jak ho lze využít v lidovém léčitelství?
Kardamom (Elettaria Cardamomum) má původ v Indii a na Srí Lance. Dnes se však pěstuje i v Guatemale, Malajsii, některých státech jihovýchodní Asie a dalších. Jeho příbuznými jsou například zázvor nebo kurkuma. Roste jako vytrvalá rostlina s podzemním oddenkem, dosahuje výšky 2-4 m, některé lodyhy mají úzké dlouhé listy, jiné jsou opatřeny listeny v jejichž úžlabí vykvétají hroznovitá květenství. Okvětní lístky mají světlou nažloutlou barvu s fialkovými žilkami.
Aromatická semena se vylupují těsně před prodejem
Z kardamomovníku sklízíme plody, jsou to trojpouzdré tobolky, které v sobě ukrývají semena. Sklízí se zelené, než stihnou dozrát a nechávají se sušit na slunci. Semínka se z obalu vylupují těsně před prodejem, jinak se musí uchovávat v ochranné atmosféře. Ztrácí velmi rychle aroma. V jedné tobolce jich může být dvacet.
Gurmáni si kupují celá semena, která těsně před použitím rozmělní, mletý rychle ztrácí chuť. Mají příjemnou aromatickou vůni. Dejte si pozor na záměnu s „nepravým“ černým či hnědým kardamomem, pěstuje se v Nepálu a je to jiný rostlinný druh. Používá se jako náhražka a má trochu jiné aroma.
Kardamom v léčitelství
Koření znali již v antickém období, ve středověku ho využívali jako lék, například v klášterní medicíně byly popisovány jeho účinky. Používá se výhradně semeno, které má vysoký obsah látek, především silic.
Vůně a chuť stimuluje produkci trávicích šťáv, podporuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu. Pomáhá při plynatosti a pocitu plnosti. Bývá označován jako afrodisiakum pro muže. Osvěžuje dech, semena se žvýkají pro odstranění zápachu z úst, popřípadě se kloktá tinktura při zánětu dásní. Čaj s kardamomem je vynikající prostředek proti únavě, stresu a přepracování. Denní dávka je asi 1,5 g, na trávicí trakt působí skvěle v kombinaci s fenyklem nebo kmínem.
Jak ho využít v kuchyni
I když se přidává spíše do exotických pokrmů, koření si našlo cestu i do našich kuchyní. Dříve byl kardamom velmi nákladný, i dnes patří spíše k dražším kořením, ale semena se už dají poměrně dobře v obchodě sehnat.
Přidává se do omáček, salátů, k masu. Při pečení se hodí do perníčků a různých moučníků. Zkuste jej přisypat do kávy nebo čaje a obohatit tak chuťové vjemy. V arabském světě se kardamom běžně přidává do nápojů.