Husté polévky – zahřejí i zasytí

gulas

S příchodem studeného počasí se čím dál více těšíme, že přijdeme domů a dáme si něco teplého. Hustá polévka je ideálním jídlem – zahřeje, zasytí a dodá tělu živiny. Polévka, ve které s nadsázkou stojí lžíce, může být i hlavním chodem. Inspirujte se našimi recepty.

zeleninová polevka

Gulášová polévka se zelím

  • 500 g hovězího masa na guláš
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 3 loupaná rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • ½ lžičky mleté pálivé papriky
  • 2 červené papriky
  • 1,5 l vývaru
  • 300 g kysaného zelí
  • 4 brambory
  • sůl
  • kmín
  • pepř
  • majoránka
  • oregano

Pokrájíme cibuli na kostky, česnek na plátky a opečeme na sádle. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a pokrájená rajčata. Do hrnce dáme i koření, zalijeme vývarem a vaříme, dokud není maso měkké (3 – 4 hodiny).

Jakmile maso změkne, přidáme do polévky na kostky nakrájené papriky a brambory. Zelí propláchneme, pokrájíme na menší kousky a dáme do polévky.

Až budou brambory měkké, dochutíme polévku solí a kořením.

Místo hovězího lze použít i vepřové maso.

gulas

Dýňová polévka s jablky

  • 1 dýně Hokkaidó
  • 3 stroužky česneku
  • 2 červená jablka
  • 1 červená cibule
  • olivový olej
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • 500 ml vývaru (může být i voda)
  • kousek zázvoru
  • šťáva z ½ nebo celého pomeranče

Troubu předehřejeme na 2000 C. Dýni omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme semínka. Potom nakrájíme na měsíčky.

Jablka zbavíme slupek a jadřinců, potom nakrájíme na měsíčky. Očistíme česnek od slupky.

Na plech dáme pečící papír, poklademe pokrájenou dýní, jablky a česnekem. Pokapeme olivovým olejem, osolíme a dáme péct na 20 minut.

V hrnci si rozehřejeme máslo a osmažíme na něm nadrobno pokrájenou cibulku. Po uplynutí doby vytáhneme plech z trouby a upečenou dýni s jablky a česnekem přidáme do hrnce k cibuli. Chvíli restujeme a zalijeme vývarem či vodou.

Chvilku povaříme a přidáme sůl, nastrouhaný zázvor a smetanu.

Nakonec rozmixujeme dohladka. Můžeme ozdobit nasekanými pistáciemi, dýňovými semínky, petrželkou a smetanou.

dynova polevka

Česneková krémová polévka

  • 5 ks menších brambor
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 300 ml vývaru
  • ½ mrkve
  • 100 ml 12 % smetany
  • pažitka
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • pažitka a sýr na ozdobení
  • čerstvé pečivo

Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Česnek zbavíme slupky a přepůlíme. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na menší kousky.

V hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibulku, postupně přidáme brambory a mrkev. Chvíli restujeme a nakonec přidáme česnek, který necháme změknout.

Ochutíme solí, pepřem a zalijeme vývarem. Pozvolna vaříme 20 minut.

Na závěr do polévky přidáme petrželku a rozmixujeme do krémové konzistence. Nakonec ji zjemníme smetanou. Pokud by byla moc hustá, přidáme trochu vody.

Na talíři ozdobíme krutony, pažitkou a sýrem.

polevka
Zdroj foto: upload.wikimedia.org

Frankfurtská polévka s houbami

  • 150 g klobásy
  • 1 menší cibule
  • sádlo nebo olej
  • 150 g hub čerstvých nebo sušených
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • vývar
  • 300 g brambor
  • kmín
  • 1 lžička majoránky
  • sůl
  • mletý pepř
  • hladká mouka

Na sádle osmažíme cibulku a na kolečka pokrájenou klobásu, následně přidáme nakrájené houby, prolisovaný česnek a zaprášíme paprikou. Krátce orestujeme, zalijeme vývarem a přidáme pokrájené brambory. Ochutíme troškou kmínu, pepře a povaříme do změknutí brambor.

Těsně předtím, než odstavíme polévku, zahustíme ji trochou mouky rozmíchanou ve vodě. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem, majoránkou a ještě povaříme.

Podáváme s čerstvým pečivem.

polivka

Čočková polévka s chorizo klobásou

  • 250 ml hrnek čočky
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 bobkový list
  • snítka tymiánu
  • 1 l kuřecího vývaru (může být i voda)
  • špetka soli a černého pepře
  • pár kapek citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 malá chorizo klobása (může být použita i jiná pikantní klobása)

Čočku namočíme minimálně na dvě hodiny. Po uplynutí doby slijeme a dáme do hrnce spolu s nakrájenou mrkví, cibulí nakrájenou na kolečka, tymiánem a kuřecím vývarem či vodou. Hrnec přikryjeme poklicí a vaříme zhruba 45 minut.

Po změknutí čočky vyjmeme bylinky, necháme trochu vychladnout a rozmixujeme dohladka. Opepříme, osolíme a pokapeme pár kapkami citronové šťávy.

Chorizo klobásu nakrájíme na kolečka a osmahneme na pánvičce. Polévku podáváme v miskách, nahoru poklademe kolečka choriza.

Podáváme s čerstvým pečivem.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků
Loading
Sticky
Popis:

Známí čeští biohackeři z codeoflife.cz pro tento eshop vybírají nejzajímavější produkty, které sami používají. Pokud si přečtete články či studie o konkrétním doplňku a nevíte, zda-li jsou validní a doplněk skutečně efektivní, nebo kterou značku si vybrat, tak uplife.cz už tímto zkoumáním prošel a vybral za vás. Uplife pro vás vybírá to, co opravdu funguje z přehlceného trhu s doplňky stravy.
 

nabídka produktů

 

Sticky
Popis:

Specializovaný internetový obchod na prodej čerpadel a čerpací techniky. Ponorná čerpadla, čerpadla do studní a vrtů, oběhová čerpadla, kalová čerpadla, domácí vodárny. Nádrže na vodu, zavlažovací technika. Návrhy čerpadel a řešení na míru.
 

nabídka produktů

 

Sticky
Popis:

Ošatka.cz je to pravé místo pro nákupy poctivých potravin od prověřených dodavatelů a inspirací pro zdravé vaření a pečení. V našem sortimentu myslíme na vegetariány, vegany, bezlepkáře i vyznavače raw food. Rozmazlujeme přírodní kosmetikou bez přidané chemie a vybavíme domov produkty pro ekologickou domácnost.
 

nabídka produktů

 

Sticky
Popis:

Jsme vaše zdravá výživa na internetu. Kvalita je u nás na prvním místě. Produkty jako ořechy, sušené ovoce, semínka nebo směsi vyrábíme pod svou vlastní značkou NUTSMAN, ale také vám přinášíme potraviny od Českých a zahraničních výrobců. Vše skladem, rychlá expedice, výhodné ceny, ekologické balení a osobní přístup - to je NUTSMAN
 

nabídka produktů

 

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here