S příchodem studeného počasí se čím dál více těšíme, že přijdeme domů a dáme si něco teplého. Hustá polévka je ideálním jídlem – zahřeje, zasytí a dodá tělu živiny. Polévka, ve které s nadsázkou stojí lžíce, může být i hlavním chodem. Inspirujte se našimi recepty.
Gulášová polévka se zelím
- 500 g hovězího masa na guláš
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- 3 loupaná rajčata
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- ½ lžičky mleté pálivé papriky
- 2 červené papriky
- 1,5 l vývaru
- 300 g kysaného zelí
- 4 brambory
- sůl
- kmín
- pepř
- majoránka
- oregano
Pokrájíme cibuli na kostky, česnek na plátky a opečeme na sádle. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a pokrájená rajčata. Do hrnce dáme i koření, zalijeme vývarem a vaříme, dokud není maso měkké (3 – 4 hodiny).
Jakmile maso změkne, přidáme do polévky na kostky nakrájené papriky a brambory. Zelí propláchneme, pokrájíme na menší kousky a dáme do polévky.
Až budou brambory měkké, dochutíme polévku solí a kořením.
Místo hovězího lze použít i vepřové maso.
Dýňová polévka s jablky
- 1 dýně Hokkaidó
- 3 stroužky česneku
- 2 červená jablka
- 1 červená cibule
- olivový olej
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- sůl
- 500 ml vývaru (může být i voda)
- kousek zázvoru
- šťáva z ½ nebo celého pomeranče
Troubu předehřejeme na 2000 C. Dýni omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme semínka. Potom nakrájíme na měsíčky.
Jablka zbavíme slupek a jadřinců, potom nakrájíme na měsíčky. Očistíme česnek od slupky.
Na plech dáme pečící papír, poklademe pokrájenou dýní, jablky a česnekem. Pokapeme olivovým olejem, osolíme a dáme péct na 20 minut.
V hrnci si rozehřejeme máslo a osmažíme na něm nadrobno pokrájenou cibulku. Po uplynutí doby vytáhneme plech z trouby a upečenou dýni s jablky a česnekem přidáme do hrnce k cibuli. Chvíli restujeme a zalijeme vývarem či vodou.
Chvilku povaříme a přidáme sůl, nastrouhaný zázvor a smetanu.
Nakonec rozmixujeme dohladka. Můžeme ozdobit nasekanými pistáciemi, dýňovými semínky, petrželkou a smetanou.
Česneková krémová polévka
- 5 ks menších brambor
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 300 ml vývaru
- ½ mrkve
- 100 ml 12 % smetany
- pažitka
- sůl
- pepř
- olivový olej
- pažitka a sýr na ozdobení
- čerstvé pečivo
Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Česnek zbavíme slupky a přepůlíme. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na menší kousky.
V hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibulku, postupně přidáme brambory a mrkev. Chvíli restujeme a nakonec přidáme česnek, který necháme změknout.
Ochutíme solí, pepřem a zalijeme vývarem. Pozvolna vaříme 20 minut.
Na závěr do polévky přidáme petrželku a rozmixujeme do krémové konzistence. Nakonec ji zjemníme smetanou. Pokud by byla moc hustá, přidáme trochu vody.
Na talíři ozdobíme krutony, pažitkou a sýrem.
Frankfurtská polévka s houbami
- 150 g klobásy
- 1 menší cibule
- sádlo nebo olej
- 150 g hub čerstvých nebo sušených
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- vývar
- 300 g brambor
- kmín
- 1 lžička majoránky
- sůl
- mletý pepř
- hladká mouka
Na sádle osmažíme cibulku a na kolečka pokrájenou klobásu, následně přidáme nakrájené houby, prolisovaný česnek a zaprášíme paprikou. Krátce orestujeme, zalijeme vývarem a přidáme pokrájené brambory. Ochutíme troškou kmínu, pepře a povaříme do změknutí brambor.
Těsně předtím, než odstavíme polévku, zahustíme ji trochou mouky rozmíchanou ve vodě. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem, majoránkou a ještě povaříme.
Podáváme s čerstvým pečivem.
Čočková polévka s chorizo klobásou
- 250 ml hrnek čočky
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 bobkový list
- snítka tymiánu
- 1 l kuřecího vývaru (může být i voda)
- špetka soli a černého pepře
- pár kapek citronové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 malá chorizo klobása (může být použita i jiná pikantní klobása)
Čočku namočíme minimálně na dvě hodiny. Po uplynutí doby slijeme a dáme do hrnce spolu s nakrájenou mrkví, cibulí nakrájenou na kolečka, tymiánem a kuřecím vývarem či vodou. Hrnec přikryjeme poklicí a vaříme zhruba 45 minut.
Po změknutí čočky vyjmeme bylinky, necháme trochu vychladnout a rozmixujeme dohladka. Opepříme, osolíme a pokapeme pár kapkami citronové šťávy.
Chorizo klobásu nakrájíme na kolečka a osmahneme na pánvičce. Polévku podáváme v miskách, nahoru poklademe kolečka choriza.
Podáváme s čerstvým pečivem.