Vyrábíme z bylinek – likér, sirup nebo třeba kapary

bylinky
Zdroj foto: pixabay

Recepty z bylinek: Sílu bylinek znali už naši prapředci a s oblibou ji využívali. Dokonce se říká, že příroda má lék na každý problém. Receptů existuje nepřeberné množství a nejsou v mnoha případech ani složité.

Bylinky se staly nepostradatelnou součástí našich kuchyní. Každý pokrm skvěle dochutí a mnohdy umí nahradit i část soli. Z toho důvodu je dobré mít zásobu neustále po ruce. Kromě toho si do jídla dáte i kousek zdraví. Bylinky prospívají po mnoha stránkách našemu organismu. Vyzkoušejte naše recepty.

pampeliska
Zdroj foto: pixabay

Pampeliškové kapary

  • poupata pampelišky
  • hořčičné semínko
  • sůl
  • ocet (jablečný, vinný…)

Nasbíráme si na čistém místě pevná pampelišková poupata. Doma je omyjeme a vrstvíme do skleničky. Každou vrstvu prosypáváme solí. Na vrch dáme trochu hořčičných semínek. Mezitím si zahřejeme ocet a horkým zalijeme poupata. Několik dní necháme uležet. Podáváme stejně jako pravé kapary.

sedmikraska
Zdroj foto: pixabay

Sedmikráskový sirup (za studena)

Na přípravu budeme potřebovat dostatečné množství sedmikráskových květů, které opatrně opláchneme. Do skleničky postupně vrstvíme bylinku, plátek citronu a cukr. Každou vrstvu upěchujeme, takto pokračujeme, než je nádoba plná. Končí se vrstvou cukru. Zavřeme a necháme 2-3 týdny macerovat. Není však na škodu, když ponecháte pracovat delší dobu. Sedmikráska postupně pouští šťávu a míchá se s cukrem. Nakonec vše přecedíme, vymačkáme a uchováváme v ledničce. Užívá se po lžičkách.

serik
Zdroj foto: pixabay

Šeříkový sirup

  • 10 hroznů květů šeříku
  • 1 kg cukru
  • 2 citrony
  • 1 l vody

Květy necháme chvilku ležet a protřepeme, aby z nich vylezl hmyz. Drobné fialové květy otrháme ze zelených stonků. Dáme do hrnce, nalijeme k nim 1 l horké vody. Necháme vychladnout. Po vychladnutí přidáme na plátky nakrájený citron. Přiklopíme pokličkou a takto ponecháme 24 hodiny pracovat. Následně přecedíme a důkladně vymačkáme přes plátno. Přelijeme do čistého hrnce, zahříváme, přidáváme cukr a jakmile je veškerý cukr rozpuštěný, máme hotovo.

Pokud chcete dosáhnout hustší konzistence, šťávu zahřívejte a míchejte, nechte probublávat. Neustále kontrolujte a ochutnávejte, aby vám nezhořknul. Jakmile jste hotoví, nalijte do čistých sklenic, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.

kopriva
Zdroj foto: pixabay

Sirup z mladých kopřiv

  • 130 kusů mladých kopřiv (přibližně 5 cm dlouhá snítka)
  • 2 kg cukru
  • 2 l vody
  • 4 citrony

Kopřivy omyjeme vodou a nakrájíme na kousky. Připravíme si hrnec, dáme do něj nakrájené kopřivy a zalijeme vodou. Povaříme přibližně 5 minut a necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme na tenká kolečka citrony, jakmile jsou povařené kopřivy vychladlé, přidáme plátky citronu, přiklopíme víkem a 24 hodin necháme luhovat.

Druhý den citron a kopřivy vymačkáme, tekutinu přecedíme přes plátno a nalijeme do čistého hrnce. Na sporáku zahříváme a za stálého míchání přidáváme cukr. Jakmile je rozpuštěný, je hotovo.

Pokud chcete sirup hustší, nechte ještě probublávat a míchejte. Dejte pozor, ať nezhořkne. Hotový sirup nalijeme do připravených láhví, zavíčkujeme a umístíme dnem vzhůru.

bez
Zdroj foto: pixabay

Lipový likér s bezovými květy

  • 3 velké hrsti lipového květu
  • několik bezových květů (pokud máte možnost také nasbírat)
  • 1 l vodky nebo slivovice
  • 5 polévkových lžic medu

Květy dáme do sklenice a zalijeme alkoholem. Přidáme med, zamícháme, necháme na teplém a světlém místě alespoň 3 týdny louhovat. Potom přecedíme přes plátýnko a nalijeme do lahve. Uchováváme v ledničce. Pro zdraví štamprlička denně.

cesnek
Zdroj foto: pixabay

Bylinkové máslo s jarními léčivkami

  • 2 lžíce květů hluchavky
  • 2 lžíce květů pampelišky
  • 2 lžíce listů pampelišky
  • 2 lžíce ptačince žabince
  • 2 lžíce popence břečťanolistého
  • pepř
  • sůl
  • 200 g másla

Všechny zmiňované bylinky rostou kolem našich domovů hojně, neměl by být problém je najít. Jsou plné vitamínů, minerálních látek a jiných prospěšných živin. Máslo necháme při pokojové teplotě, aby změklo. Mezitím si nasekáme bylinky.

Jakmile je máslo měkké, dáme do něj sůl a pepř, zamícháme. Přidáme nadrobno nakrájené bylinky a opět promícháme. Je hotovo a můžete si namazat třeba na chleba.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here