Nejprve je potřeba říci, že horečka jako taková není nemoc, ale spíše očistný proces našeho těla, který napomáhá s bojem proti jiné nemoci, která se zrovna v našem těle usídlila. Proto se obecně doporučuje zvýšenou teplotu do 38 °C nesnižovat vůbec, nad 38 °C u dětí můžeme snižovat pomocí čajů, homeopatik, studených zábalů či vlažných koupelí. Nejlepší bylinky na čaje a na zábaly jsou následující:
Bez černý
Bez černý, jak jsme si už několikrát řekli, je zázračná bylinky v podstatě na všechno. Na velkou horečku zaručeně pomáhá zábal na nožičky, kdy ponožky ponoříme do roztoku vody a octa, do kterého jsme v létě naložili květy bezu (sklenici např. od marmelády naplníme po okraj květy bezu a zalijeme octem, uchováváme v chladničce a můžeme používat po celý rok; další rok si vyrobíme zase novou). Pokud nestačí zábal na nožičky, můžeme dát takto namočené ponožky i na ručičky. Ze sušených květů bezu ovšem můžeme připravit i čaj, který kromě kašle a rýmy snižuje také horečku.
Heřmánek
Další ze všeobecně dostupných a mnoho neduhů léčících rostlin je heřmánek. Proti horečce používáme čaj, kdy sušené květy heřmánku zalijeme vroucí vodou, necháme 15 minut přikryté louhovat a po přecezení pijeme až 3x denně.
Sedmikráska
Tato nenápadná kytička má mnoho léčivých účinků a jedním z nich je i snižování horečky. Použijeme čaj, sedmikrásku můžeme používat jak čerstvou (roste prakticky po celý rok), tak sušenou. Zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat. Po přecezení pijeme maximálně 3x denně, dokud horečka neustoupí.
Maliník
Ačkoliv většina z nás má maliník spojený především s koncem těhotenství, kdy má napomáhat lehčímu porodu a lepšímu průchodu miminka porodními cestami, tak listy i plody maliníku dokáží také účinně snižovat horečku. Použijeme čaj z listů, plody můžeme konzumovat čerstvé celé nebo ve formě šťávy.
Černý rybíz
Poslední rostlinou, která dokáže účinně snižovat horečku, je černý rybíz, resp. jeho plody. Nejlépe nám poslouží šťáva z čerstvých plodů a kromě toho nám černý rybíz dodá mnoho vitamínů potřebných pro tělo oslabené nemocí (zejména vitamín C, vitamín P a flavonoidy).