Bylinky do dezertů přinášejí nejen jedinečnou chuť, ale také zdravotní benefity. Zde jsou některé recepty na dezerty s bylinkami, které můžete zkusit doma:
Medové sušenky s levandulí
Suroviny:
- 2 šálky hladké mouky
- 1/2 šálku medu
- 1/2 šálku másla
- 2 lžíce sušené levandule
- 1/2 lžičky jedlé sody
- Špetka soli
Postup:
- Smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl v míse.
- V jiné míse smíchejte změklé máslo s medem a levandulí.
- Postupně přidávejte suché ingredience do mokrých a míchejte, dokud se nevytvoří těsto.
- Těsto vyválejte na pomoučeném povrchu a vykrajujte sušenky.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 10-12 minut.
Čokoládový koláč s máty
Suroviny:
- 200 g hořké čokolády
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 3 vejce
- 1 hrst čerstvé máty, nasekané
- 50 g hladké mouky
Postup:
- Roztavte čokoládu s máslem ve vodní lázni.
- Vejce vyšlehejte s cukrem, až získají světlou a nadýchanou konzistenci.
- Postupně přidávejte roztavenou čokoládu a máslo a nakonec vmíchejte mouku a nasekanou mátu.
- Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 25-30 minut.
Jahodový sorbet s bazalkou
Suroviny:
- 500 g jahod
- 200 g cukru
- Šťáva z 1 citronu
- Hrst čerstvé bazalky
Postup:
- Jahody rozmixujte spolu s cukrem, citronovou šťávou a bazalkou do hladkého pyré.
- Směs vlijte do misky vhodné do mrazáku a nechte ztuhnout, občas promíchejte.
- Před podáváním nechte sorbet krátce změknout při pokojové teplotě.
Nebojte se experimentovat
Při přípravě dezertů s bylinkami nebojte se experimentovat s různými kombinacemi chutí a bylinek. Bylinky mohou dezertům dodat svěží a neobvyklou chuť a zároveň přinést jejich zdravotní benefity.