Bylinkové víno může být velmi nápomocné při různých nemocech. Je ale potřeba dodržet několik základních pravidel, aby se vám víno opravdu povedlo.
Základem je kvalita
Bez ohledu na to, zda je v receptu červené, nebo bílé víno, dbejte především na kvalitní víno. Nekvalitní víno nejenže vám nebude chutnat ani s bylinkami, ale také není zárukou, že bude dobrým konzervantem.
Ke kterým bylinkám se hodí bílé víno
Bílým vínem se většinou zalévají tyto bylinky: kostival lékařský (kořen), česnek medvědí, levandule, majoránka, máta, hořec žlutý, smetanka lékařská (kořen), světlík lékařský, pórek (vybereme spíše trpké víno).
Ke kterým bylinkám se hodí červené víno
Červeným vínem se zalévají rozmarýn, trnky, jalovčinky, pelyněk a další.
Vařit, nebo nevařit
Některá vína s bylinkami se doporučují povařit, jiná se nechávají jen louhovat. Vaříme například víno s pivoňkou (5 minut), česnekem medvědím, benediktem. Ostatní bylinky do vína nakládáme na cca 3 týdny, poté přecedíme a pijeme podle doporučení.
Recept na rozmarýnové víno
Hrst sušeného nebo čerstvého rozmarýnu naložíme do 1 l kvalitního červeného vína a necháme 3 týdny uležet. Poté scedíme a pijeme 2x denně půl skleničky. Víno posiluje srdce.
Recept na pelyňkové víno
Hrst pelyňkové natě zalijeme 1 l kvalitního bílého vína a necháme týden v uzavřené láhvi odstát. Poté přecedíme a používáme až 4 lžičky denně při nechutenství nebo bolavém žaludku, nejlépe vždy před jídlem.
Zdroje: www.wikipedia.org, www.nasebylinky.estranky.cz, Hoffmannová – Jebavý, Rostliny z naší lékárny, Knihkupectví U Podléšky, Božkov 1991