Bylinková pomazánková másla si vyrobíte jednoduše doma

bylinky
Zdroj foto: pixabay

Bylinkové máslo z bylinek, které máte na zahrádce, si můžete vyrobit po celé léto a vždy čerstvé. Nebojte se bylinky i kombinovat, protože vždy objevíte nové chuťové variace.

Základ

Základem každého másla by mělo být změklé máslo (popř. pomazánkové máslo), trocha soli, trocha pepře a pár kapek citronové šťávy. Můžeme přidat pár kapek olivového oleje pro lepší roztíratelnost, anebo pokud chcete dát máslo do mrazáku, aby dlouho vydrželo. Bylinky pak přidávejte podle potřeby.

Petrželkové máslo

Do základu z másla, soli, pepře a citronu přidáme najemno nasekanou petrželku. Může být kudrnka nebo i hladkolistá. Petržel se dá dobře kombinovat s pažitkou nebo libečkem.

Pažitkové máslo

Do základu přidáme najemno nasekanou pažitku, můžeme přidat i petrželku nebo třeba šalvěj.

petrzel
Zdroj foto: pixabay

Tymiánové máslo

Do základu přidáme na velmi jemno nasekaný tymián. Můžeme přidat i rozmarýn, ale ten opravdu na velmi jemno, nebo jej rozmixujeme.

Oreganové máslo

Oreganové máslo vznikne, když do základu přidáme oregano/dobromysl a zase můžeme kombinovat i s jinými bylinkami.

Libečkové máslo

Velmi aromatické máslo vznikne přidáním libečku do máslového základu. Můžeme kombinovat s petrželí i pažitkou.

Sladké meduňkové máslo

Do máslového základu přidejte meduňku a vznikne vám zajímavé, chuťově spíše sladké meduňkové máslo.

Máslo mnoha bylin

Vyzkoušejte také máslo, ve kterém se snoubí chutě a vůně více bylinek. Docela dobrou volbou je máslo s pažitkou, petrželkou, libečkem, šalvějí, kerblíkem, estragonem a tymiánem.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here