Bylinkové máslo z bylinek, které máte na zahrádce, si můžete vyrobit po celé léto a vždy čerstvé. Nebojte se bylinky i kombinovat, protože vždy objevíte nové chuťové variace.
Základ
Základem každého másla by mělo být změklé máslo (popř. pomazánkové máslo), trocha soli, trocha pepře a pár kapek citronové šťávy. Můžeme přidat pár kapek olivového oleje pro lepší roztíratelnost, anebo pokud chcete dát máslo do mrazáku, aby dlouho vydrželo. Bylinky pak přidávejte podle potřeby.
Petrželkové máslo
Do základu z másla, soli, pepře a citronu přidáme najemno nasekanou petrželku. Může být kudrnka nebo i hladkolistá. Petržel se dá dobře kombinovat s pažitkou nebo libečkem.
Pažitkové máslo
Do základu přidáme najemno nasekanou pažitku, můžeme přidat i petrželku nebo třeba šalvěj.
Tymiánové máslo
Do základu přidáme na velmi jemno nasekaný tymián. Můžeme přidat i rozmarýn, ale ten opravdu na velmi jemno, nebo jej rozmixujeme.
Oreganové máslo
Oreganové máslo vznikne, když do základu přidáme oregano/dobromysl a zase můžeme kombinovat i s jinými bylinkami.
Libečkové máslo
Velmi aromatické máslo vznikne přidáním libečku do máslového základu. Můžeme kombinovat s petrželí i pažitkou.
Sladké meduňkové máslo
Do máslového základu přidejte meduňku a vznikne vám zajímavé, chuťově spíše sladké meduňkové máslo.
Máslo mnoha bylin
Vyzkoušejte také máslo, ve kterém se snoubí chutě a vůně více bylinek. Docela dobrou volbou je máslo s pažitkou, petrželkou, libečkem, šalvějí, kerblíkem, estragonem a tymiánem.