Sezóna grilování je již v plném proudu, a tak nezbývá než si ke grilovanému masu nebo zelenině vyrobit i vlastní grilovací omáčky. Ty naše jsou nejen dobré, ale i zdravé, protože každá z nich obsahuje alespoň jednu bylinku.
Kečupová s bazalkou
Nic se spolu snad nesnoubí tak dobře, jako rajčata a bazalka. Ať tedy smícháte kečup, rajčatový protlak nebo třeba barbecue omáčku s nadrobno nasekanou bazalkou, mírně osolíte a opepříte, získáte grilovací omáčku číslo jedna. A chutná i dětem.
Hořčicová s estragonem
Plnotučnou hořčici smíchejte s majolkou v poměru 1:1, přidejte nadrobno nasekaný estragon, osolte a opepřete. Pro lepší výraznost můžete přidat ještě nadrobno nasekanou cibuli.
Hořčicovo-medová s levandulí
Tato nasládlá omáčka se skvěle hodí k pikantnímu masu i ke grilované zelenině. Stačí smíchat francouzskou (dijonskou) hořčici s medem v poměru 1:1 a přidat kvítky levandule. Víc není potřeba a chuť i vzhled jsou naprosto dokonalé.
Majonézová s pažitkou
Budete potřebovat majonézu, bílý jogurt, nadrobno nasekanou cibuli a utřený česnek, trošku worcesterové omáčky a nadrobno nasekanou pažitku. Všechno promíchejte a užijte si klasickou omáčku ke grilovanému steaku, kuřeti i opečeným bramborám.
Česneková s koprem
Majolku smícháme s utřeným česnekem, citronovou šťávou, worcesterovou omáčkou a nadrobno nasekaným koprem. Ochutíme solí a pepřem. Hodí se k masu, zelenině i opečeným bramborám.
Švestková se skořicí a muškátovým oříškem
Na trhu se již dávno objevila švestková omáčka, ale vy si ji klidně můžete připravit doma. Stačí v menším hrnci rozehřát švestková povidla, přidat do nich nastrouhaný perník, špetku skořice a špetku strouhaného muškátového oříšku. Podle chuti můžete přisolit nebo přisladit. A omáčka je na světě.