Amarant pochází z Jižní Ameriky a byl znám již starým indiánským kulturám, které jej také hojně využívaly. Zajímavá jsou i lidová pojmenování této bylinky, například kočičí ocásek, květ lásky, zlato Inků nebo svaté zrní. Podívejme se na tuto téměř zázračnou bylinku blíže.
Co se sbírá a jak se používá amarant
Sbírá se zejména zrno, ale i listy. Ze zrn se navíc lisuje olej, který obsahuje mnoho nenasycených mastných kyselin. Celá rostlina obsahuje bílkoviny, vlákninu, škrob, minerální látky (vápník, mangan, hořčík, železo) a vitamíny (B, C, D a E). Amarantová zrna se používají jako náhražka obilovin při intoleranci lepku, mají antioxidační účinky, pomáhají při poruchách trávení, zevně pomáhá olej pečovat o zralou pokožku.
Naklíčená zrna jsou vhodná proti jarní únavě
Semínka se nechají naklíčit na keramické misce (nejlépe neglazované). Stačí je propláchnout studenou vodou a 1 až 2 dny nechat klíčit při pokojové teplotě. Díky obsahu výše uvedených minerálů a vitamínů, které v klíčcích ještě přirozeně zesilují, nebudete mít po jarní únavě do týdne ani památky.
Olej na posílení imunity
Na posílení imunity, zejména v zimě, a i v těchto dnech, pokud se bojíte nákazy Covid-19, užívejte amarantový olej v množství 1 až 3 čajové lžičky denně, nejlépe půl hodiny před jídlem. Dětem se dá přidávat i do jídla, pokud by jim samotný olej byl nepříjemný. Výhodou je, že tento olej můžou používat jak děti, tak i těhotné a kojící ženy.
Olej na zralou pokožku
Tento olej pokožku hydratuje, zvláčňuje a chrání ji před nepříznivými vlivy (i nadměrným slunečním zářením). Vyrobíte si jej tak, že smícháte 10 ml amarantového oleje s 10 ml jiného oleje vhodného pro péči o pleť (meruňkový, mandlový) a můžete přidat pár kapek nějakého éterického oleje (levandule, jasmín, růže, ylang-ylang). Promíchejte a nanášejte tamponkem na pleť nejlépe večer.
Amarant v kuchyni
V kuchyni můžete amarant využít po celý rok. Ze semínek a listů se dá uvařit výborná polévka. Budete potřebovat: cibuli, zeleninu (mrkev, petržel, celer), sůl, sušené droždí, amarantová zrna a listy a nať petržele. Na másle osmahnete nejprve nakrájenou cibulku, pak přidáte mrkev, petržel a celer – vše nastrouhané nebo najemno nakrájené. Poté přidáte sůl, sáček sušeného droždí a 2 polévkové lžíce amarantových zrníček. Zalijete vodou a vaříte 20 minut. Nakonec přisypete nasekané listy amarantu a nasekanou nať petržele.