Borůvky jsou chutné i zdravé. Na první pohled tedy perfektní ovoce.
Můžeme je však ještě vylepšit?
Ano, můžeme!
Objevuje se stále více studií, které mají stejný výsledek:
Borůvky jsou zdravější po zmražení.
Stojí za tím antioxidant antokyan, který mimo jiné dodává borůvkám typickou modrou barvu. Antokyan má protizánětlivé vlastnosti a pozitivní účinek na mozek. Existují již i studie, ve kterých se testují jeho účinky proti rakovině.
Proč ale zrovna zmrazit?
Když se borůvky zmrazí, ať už krátkodobě nebo dlouhodobě, krystalky ledu naruší jejich buněčnou strukturu, a tak více uvolní antokyany, které jsou pak navíc lépe vstřebatelné. Navíc se antokyany zmražením na delší dobu neztrácí.
Přidání mražených borůvek do svého jídelníčku má pak několik pozitivních dopadů na vaše zdraví.
1. Snížení rizika srdečních chorob
Konzumace mražených borůvek může významně snížit riziko srdečních onemocnění.
Obsažené živiny totiž dokáži regulovat elasticitu tepen v cévní stěně a tím je chránit před poškozením. Následkem je pak i zlepšení průtoku krve a stabilizace krevního tlaku.
2. Snížení rizika Alzheimerovy choroby a jiných forem demence
Antokyan obsažený v borůvce může dokonce zlepšit paměť a ochránit mozkové buňky před poškozením. Mozkové procesy, jako je například vyhledávání informací, jsou plynulejší, což usnadňuje zpětné získávání informací – člověk si tedy rychleji vzpomene!
Borůvky také podporují růst nervových buněk a usnadňují komunikaci v nervovém systému. Snižuje se tak i jejich rychlost stárnutí a odumírání.
3. Zlepšení nervového systému
Jak bylo řečeno výše, borůvky chrání nervové buňky. Obsažené antioxidanty ovšem také udržují mozek čistý od různých toxinů, se kterými se dennodenně může setkat.
Efektivně utváří jakýsi ochranný prvek kolem nervového systému, a tím ho dlouhodobě udržují zdravý a silný.
4. Zlepšení motorických funkcí
Lidem po sedmdesátce trpící sníženou pohyblivostí obecně prospívají zmražené borůvky. Podle testů se jim ulepšují i motorické funkce oproti ostatním ve stejné věkové skupině!
5. Zlepšení zažívání
Antioxidanty obsažené v borůvkách samozřejmě chrání i trávicí trakt před poškozením z vnějších zdrojů. Především lidem s rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva pár borůvek navíc v jejich stravě jen a jen prospěje.
Až zas půjdete na borůvky, vzpomeňte si na tento článek a nechte si jich pár zamrazit.
Nejen, že vám vydrží déle, ale ještě je lépe využijete!
zdroj: sdstate.eu, healthy-holistic-living.comfoto: Pekka Nikrus, Tatiana Bulyonkova, Nuuuuuuuuuuul