Zelený čaj matcha: Zelenému čaji matcha se musíme věnovat ještě více a hlouběji než ostatním čajům. Čaj je původem z Japonska a i dnes většina produkce tohoto čaje probíhá v této zemi. Čaj používali a dodnes používají i čínští taoisté a jistě vědí, proč. Tento zelený čaj nahradí i několik bylinek naráz.
Jak se liší matcha čaj od jiných zelených čajů
Lístky matcha čajovníku jsou tmavě zelené, tmavší než u ostatních typů čajovníku. Je to dáno tím, že se pěstují výhradně ve stínu (pokud není celé pole ve stínu, pak se alespoň na několik týdnů před sklizní jednotlivé rostliny čajovníku zastíní) a zpracovávají se pokud možno ve tmě. Díky takovému způsobu pěstování si rostlina uchovává více chlorofylu, listy jsou tmavší a obsahují více prospěšných látek. Listy se pak rozemílají na žulových kamenech, předtím se z nich ovšem odstraní veškeré tuhé části, jako je stonek nebo žilky. Při výrobě a zpracování tohoto čaje nedochází ani k fermentaci, natož aby se přidávaly konzervační látky nebo barviva.
Jak poznat kvalitní matcha čaj
Kvalitní matcha čaj poznáte poměrně snadno: jeho barva bude až zářivě zelená a jeho struktura velmi jemná (velmi jemný prášek). Naopak méně kvalitní čaje budou spíše dožluta a strukturu budou mít hrubší. Kvalitní čaj však můžete poznat také podle chuti – měl by být spíše nasládlý a lahodný, rozhodně ne hořký.
Může zelený čaj působit proti rakovinnému bujení?
Mnohé studie tvrdí, že zelené čaje jsou protirakovinotvorné, jelikož obsahují velké množství antioxidantů, zejména katechinů. Ačkoliv antioxidanty působí hlavně protirakovinotvorně, pomáhají i při hubnutí, neboť zrychlují metabolismus, jsou dobrou prevencí proti onemocněním srdce a cév a pomáhají předcházet cukrovce 2. typu.
Lepší povzbuzení než káva
Zelený čaj, a zvlášť čaj matcha, obsahuje přirozený kofein. Ten však spolu s aminokyselinami dokáže povzbudit lidské tělo až na 6 hodin, a to bez vedlejších účinků, které můžeme pozorovat například u kávy (sem patří např. nervozita, třes, zvýšený krevní tlak aj.).
Jaký je správný postup při vaření čaje
Vařit jakýkoliv čaj je vlastně takovým obřadem. Abyste si matcha čaj vychutnali co nejvíce a také co nejlépe využili všechny pozitivní látky, které jsou v něm obsaženy, je potřeba dodržet následující postup: Matcha prášek (asi 2 g) smícháme nejprve ve 100 ml studené vody a teprve potom zalijeme 200 ml horké vody. Rozmícháme a pijeme po doušcích.
Dá se prášek matcha čaje využít i jinak?
Prášek čaje matcha můžete smíchat i s mlékem (důkladně rozmíchejte), vyrobit si smoothies, nebo přidávat prášek do pečiva, zákusků a dortů. Získáte tak nejenom lahodnou a zajímavou chuť, ale také dokonalou zelenou barvu, která bude navíc čistě přírodní.