Tymiánová omáčka dodá vašim pokrmům lahodnou chuť i vůni

 

Nevěřili byste, kolik druhů tymiánových omáček existuje, a to jak v teplé, tak ve studené variantě. Základem je samozřejmě tymián a ostatní suroviny se liší podle toho, jakou omáčku budeme připravovat. Přinášíme vám několik variant, abyste je měli všechny pohromadě a mohli je doma vyzkoušet.

  1. Klasická tymiánová omáčka

Poněkud těžší klasická omáčka k masům. Budeme potřebovat: 600 ml vývaru, 1 cibule, 3 lžíce sladké smetany, 40 g hladké mouky, 40 g másla, 5 kuliček pepře a 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 1 lžička tymiánu, sůl.

Omáčku připravíme takto: Cibuli nakrájíme najemno, zpěníme ji na másle a zasypeme moukou, tím nám vznikne světlá jíška. Zalijeme vývarem, přidáme tymián, pepř, nové koření, bobkový list a osolíme. Vaříme na mírném plameni za stálého míchání asi 20 minut. Poté propasírujeme přes cedník a dochutíme. Nakonec zjemníme smetanou. Podáváme ke zvěřině nebo pečenému masu.

2. Jednoduchá teplá tymiánová omáčka

Velmi jednoduchá a lehká varianta. Budeme potřebovat: 1 lžičku čerstvého tymiánu, 2 lžíce vody nebo vývaru, 1 kelímek sladké smetany, sůl a pepř.

Postupujeme takto: Najemno nasekaný tymián zalijeme 2 lžícemi vody či vývaru a vaříme cca 1 minutu, poté stáhneme z plamene, přilijeme smetanu, opět přivedeme k varu, dochutíme solí a pepřem a necháme zredukovat. Podáváme ke grilovanému masu.

3. Studená tymiánová omáčka (dip)

Výborná omáčka k letnímu grilování. Budeme potřebovat: 4 lžíce majonézy, 1 lžíci kečupu, 1 stroužek česneku a 1 snítku tymiánu.

Postup je následující: Česnek utřeme a tymián najemno nasekáme a všechny suroviny promícháme. Podáváme vychlazené ke grilovanému masu, rybám či zelenině.

Doufáme, že některou z omáček vyzkoušíte, a přejeme vám dobrou chuť!

 

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here