Kdo je alergický na lepek a zároveň má nesnášenlivost laktózy, toho tapioka jistě potěší. Je to vlastně škrob, který se získává z hlízy manioku jedlého. Koupit můžete například tapiokové perle nebo mouku.
Tapioka je škrob, který se extrahuje z hlízy manioku jedlého. V některých oblastech, jako například Jižní Amerika, západní Afrika a Indie, je to jeden z hlavních zdrojů obživy. Údajně maniok pěstovali už staří Mayové. Rostlina je tvarem podobná bramboře nebo batátu.
Jak se získává a co vše obsahuje
Vyrábí se tak, že se vytlačuje škrobová kapalina z hlízy manioku, z tekutiny se potom nechá odpařit voda, vzniká tak jemný prášek. Většinou ho lze koupit v prodejnách zdravé výživy ve formě mouky či tapiokových perel.
Mezi jeho výhody patří, že je přirozeně bezlepkový, neobsahuje alergeny. Má nízký obsah cholesterolu a obsahuje další prospěšné látky, například vápník, fosfor, hořčík, draslík, selen, železo, vlákninu a komplexní sacharidy.
Vzhledem k tomu, že je tapioka škrob, tak je složen ze sacharidů, které jsou kalorické a zasytí na delší dobu. Může být použita jako náhrada mouky nebo jako zahušťovadlo do omáček a polévek.
Tapiokové perly
Asi nejznámější je tapioka ve formě perel, které jsou k dostání téměř v každé zdravé výživě. Tyto perly se nejčastěji využívají k přípravě tapiokového pudingu. Vyrábí se slisováním tapiokového škrobu do malých kuliček. Po namočení jsou perly schopné nasáknout velké množství tekutiny a zvětšit několikanásobně svůj objem. Tapiokové perly se dají přidávat i do polévek, dezertů, smoothie a různých nápojů.
Jak připravit puding
Na dvě porce budeme potřebovat:
- 100 g tapioka perel
- 300 g kokosového mléka (sójové, mandlové, kravské…)
- 300 g vody
- sladidlo dle chuti (med, čekankový nebo javorový sirup…)
- ovoce dle chuti
Tapiokové perly namočíme den předem do vody, perly nasáknou vodu, změknou a budou rychleji uvařené.
Druhý den zbytek vody, kterou perly nestihly nasáknout, slijeme. Perly dáme do hrnce a zalijeme mlékem. Přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut za stálého míchání a na mírném plamenu.
Jakmile začne puding houstnout, je hotový. Perly jsou průhledné a mléko zahuštěné.
Puding se dá jíst teplý nebo vychlazený z lednice. Podle chuti si ho ozdobíme ovocem, čokoládou nebo třeba domácí marmeládou.