Vyrobte si rýmovníkový sirup

O rýmovníku jsme si již povídali a slíbili jsme vám i recept na rýmovníkový sirup. Jeho výroba není nijak složitá a díky sirupovité konzistenci dostanete výtažky z rýmovníku i do dětí – můžete jim osladit čaj, bylinkový čaj nebo jim dát sirup na lžičce. Jako prostředek proti rýmě je naprosto vynikající.  

Co budeme na výrobu sirupu potřebovat

Suroviny na rýmovníkový sirup:

30 větších lístků z rýmovníku 1 citron nebo limetka nebo pomeranč (můžeme nahradit i sáčkem kyseliny citronové) 1,5 litru vody cca 1 kg cukru (krystal nebo krupice)

Další potřeby:

větší hrnec cedník nebo sítko dřevěnou vařečku na míchání sirupu během vaření vymyté skleničky s víčky případně sběračku a trychtýř na nalévání sirupu do skleniček

A jak postupovat při vlastní výrobě

Nejprve si připravíme odvar. Lístky rýmovníku a citron (limetku, pomeranč nebo sáček kyseliny citronové) zalijeme v hrnci vroucí vodou, aby vše bylo ponořené. Necháme odstát do druhého dne. Druhý den přecedíme, přivedeme k varu, přidáme cukr a vaříme, dokud se nám nebude zdát sirup dost hustý. Je to dost individuální, ale počítejte cca s hodinou času. Sirup ještě trochu zhoustne chladnutím. Ještě horký sirup nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru cca na 5 minut, poté obrátíme a necháme zcela vychladnout. Poté popíšeme cedulkami s označením „Rýmovníkový sirup“ a datem výroby. Uchováváme na chladném místě, po otevření raději v ledničce. Uzavřený nám vydrží až 2 roky. Přejeme vám hodně úspěchů při výrobě a hlavně mnoho zdraví pro nadcházející chladné dny. S tímto rýmovníkovým sirupem to však bude hračka – působí totiž i jako prevence před nachlazením! bylinkopedie koupit bylinky a produkty

1 komentář

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here